Frågor och svar om Kristna och alkohol. Från Alltombibeln:

https://alltombibeln.se/bibelfragan/alkfritt.htm

Var vinet alkoholfritt på Jesu tid?

Fråga: I vår bibelgrupp kom vi in på om vinet på Jesu tid var med eller utan alkohol. Jesu första underverk var ju att göra vatten till vin på ett bröllop. Skulle inte Jesus ha kunnat dricka vin om det var alkoholhaltigt? (K.R.)

Svar: Själva ordet “vin” säger att det rör sig om en alkoholhaltig dryck. Vin är nämligen detsamma som jäst saft av druvor, och vid jäsningsprocessen bildas ofrånkomligen alkohol.

Det som orsakar jäsningen är jästsvampar som finns på druvskalet, och så snart druvskalet krossas och jästsvamparna kommer i kontakt med saften börjar jäsningen. Vid jäsningen omvandlas druvsockret i saften till alkohol och kolsyra, och druvsaften förvandlas till den dryck vi kallar vin.

Eftersom det alltså är vid jäsningen som druvsaft blir till vin, och eftersom denna jäsningsprocess alltid innebär att det bildas alkohol, är det en absolut omöjlighet att tillverka ett alkoholfritt vin. Vin innehåller alltid alkohol. Om drycken i fråga inte innehåller alkohol är det inte vin, utan saft. (Om det hade varit en sådan alkoholfri dryck som Jesus förvandlade vattnet till vid bröllopet i Kana, så skulle bibelns berättelse ha handlat om hur Jesus “förvandlade vatten till saft”…)

Det “alkoholfria vin” som finns att köpa nuförtiden är en helt modern uppfinning, som man åstadkommer genom att ta bort det alkohol som ofrånkomligen finns i allt vin – och då får man fram en märklig produkt som egentligen varken är det ena eller det andra (men som faktiskt oftast fortfarande har kvar några tiondels procent alkohol).

Vad det gäller vinet på Jesu tid, så var det den absolut vanligaste drycken, precis som det är bland många folk i dag. Även om man drack både vatten från källor och brunnar, mjölk och fruktsaft, så var det vinet som var den mest självklara drycken både som måltidsdryck (bröd och vin var den givna stommen i en måltid), umgängesdryck och ren törstsläckare.

Och det var verkligen inte någon alkoholfri saft. Det räcker med ett par bibelcitat (och berättelsen i 1 Mos 9:21-27 om konsekvenserna av Noas vindrickande) för att inse att vinet i bibelns land och på bibelns tid hade precis samma berusande verkan som vinet i dag:

“Du har givit oss vin att dricka så att vi raglar…” (Ps 60:5)

“Både präst och profet raglar av starka drycker. De är berusade av vin och vinglar…” (Jes 28:7)

“De har druckit sig fulla av sött vin…” (Apg 2:13)

Och när Paulus i sina brev till olika församlingar uppmanar medlemmarna att inte missbruka vin (Ef 5:18, 1 Tim 3:3), så är det uppenbart att det rör sig om en alkoholhaltig dryck, eftersom missbruk av alkoholfri saft knappast skulle ha kunnat ha någon menlig inverkan på församlingen…

Men även om man alltså var fullt medvetna om att berusningen kunde gå till överdrift så att man tappade både sans och vett (Hos 4:11) och blev omtöcknad (1 Mos 49:12) och aggressiv (Ords 23:29-30), liksom att man kunde bli beroende av vinet (Tit 2:3, Jes 5:11,22 och Ords 23:35), vilket kunde få dystra följder (Ords 21:17), så finns det ingenstans någon uppmaning att avstå från vin. Och varför skulle man göra det? Alla visste ju att vinet var en gåva från Gud.

Noa, “en oförvitlig och rättfärdig man [som] levde i gemenskap med Gud” (1 Mos 6:9) var enligt bibeln den förste som anlade en vingård. Det ansågs att det var Gud själv som lärde honom att odla druvor, pressa saft och göra vin. När Gud gav Israels folk anvisningar för lövhyddohögtiden, uppmanade han dem att köpa “kor och får, vin och öl” och sedan hålla måltid och glädjas tillsammans med sin familj (5 Mos 14:26). Vinrankan var Israels symbol. Kung David skrev i hundrafjärde psalmen att “vin gläder människans hjärta” (Ps 104:15) och kung Salomo förklarade att vin var en lämplig dryck för den som hade “en bedrövad själ” (Ords 31:6). Och det var så Gud en gång avsett att vinet skulle användas. Till människans glädje.

“Vinet gör livet glatt!” (Pred 10:19)

“Drick ditt vin med glatt hjärta!” (Pred 9:7)

“Deras hjärtan skall glädja sig som av vin” (Sak 10:7)

Att kunna dricka och njuta av vin ansågs rentav så viktigt att de religiösa ledarna tillät filtrering av vin även på sabbaten då allt annat arbete var förbjudet. Likaså var det tillåtet att bereda “honungsvin” – ett sötat vin – på sabbaten.

Judarna i gemen var helt enkelt inte mer “renlevnadsmänniskor” än andra folk. De individer som av olika skäl avstod från alkohol, som exempelvis Johannes döparen, var så sällsynta att folk verkligen noterade det. Att Jesus inte tillhörde de undantagen framgår ju klart av bibeln. När han kallades för “frossare och drinkare”, därför att han (till skillnad från sin syssling Johannes) både “åt och drack”, så syftade man naturligtvis inte på att han drack vatten eller saft, utan att han – precis som alla andra – drack vin.

När det var fest drack man för att bli uppsluppen, glad och berusad. Det arameiska ordet för “bröllop” var mistita, vilket helt enkelt betyder “dryckesfest”. Och det vanliga var att värden (så som det också påtalas i berättelsen om bröllopet i Kana) serverade det bästa vinet först och sparade det mindre goda till längre fram, när gästerna druckit så pass mycket att de inte märkte att vinet inte längre var lika fint.

Vin var för övrigt inte den enda alkoholhaltiga drycken man kunde ha i skålarna, utan man drack även mer eller mindre jäst (dvs mer eller mindre alkoholhaltig) saft av dadlar och granater eller en brygd på korn och hirs, alltså en sorts öl.

Thor-Leif Strindberg

Läs även följande svar:

Bibeln och berusningsmedel?
Vad säger bibeln om användning av berusningsmedel?

Är det fel att skåla?
Står det någonstans i bibeln att det skulle vara fel att skåla för någons välgång?

Är det synd att dricka och festa?
Är det fel av en kristen att dricka alkohol – vin, öl, sprit? Har bibeln något att säga i frågan?

Vad tycker jag, Maria? No alkohol, vare sig man är kristen eller inte. Det är livsfarligt.

/Maria

15 thoughts on “Frågor och svar om Kristna och alkohol. Från Alltombibeln:

 1. Hej Marcus, ja det stämmer och det finns ju olika uppfattningar, beroende på VAD man läst i bibeln eller annat.Jag tror det står: ‘det nya vinet’ Tack! för din kommentar. /Maria

 2. Alkoholfritt vin fans på bibelns tid. Det kallades sött vin. Alltså nypressat vin.Det var som på Pingst dagen när de sa att “De har druckit sig berusade på sött vin”(Det hade de inte men det var några som ville göra sig lustiga.)(Dvs ett vin med låg alkoholhalt eller ingen alkohol.)Då sockret i vinet försvann i jäsningsprocessen.

 3. Och det var verkligen inte någon alkoholfri saft. Det räcker med ett par bibelcitat (och berättelsen i 1 Mos 9:21-27 om konsekvenserna av Noas vindrickande) för att inse att vinet i bibelns land och på bibelns tid hade precis samma berusande verkan som vinet i dag:

  ”Du har givit oss vin att dricka så att vi raglar…” (Ps 60:5)

  ”Både präst och profet raglar av starka drycker. De är berusade av vin och vinglar…” (Jes 28:7)

  ”De har druckit sig fulla av sött vin…” (Apg 2:13)

  Och när Paulus i sina brev till olika församlingar uppmanar medlemmarna att inte missbruka vin (Ef 5:18, 1 Tim 3:3), så är det uppenbart att det rör sig om en alkoholhaltig dryck, eftersom missbruk av alkoholfri saft knappast skulle ha kunnat ha någon menlig inverkan på församlingen…

  Men även om man alltså var fullt medvetna om att berusningen kunde gå till överdrift så att man tappade både sans och vett (Hos 4:11) och blev omtöcknad (1 Mos 49:12) och aggressiv (Ords 23:29-30), liksom att man kunde bli beroende av vinet (Tit 2:3, Jes 5:11,22 och Ords 23:35), vilket kunde få dystra följder (Ords 21:17), så finns det ingenstans någon uppmaning att avstå från vin. Och varför skulle man göra det? Alla visste ju att vinet var en gåva från Gud.

  Hej jag tycker inte om den långa texten på engelska då jag är trött i huvudet, men jag anser att länkarna har rätt :Noa, ”en oförvitlig och rättfärdig man [som] levde i gemenskap med Gud” (1 Mos 6:9) var enligt bibeln den förste som anlade en vingård. Det ansågs att det var Gud själv som lärde honom att odla druvor, pressa saft och göra vin. När Gud gav Israels folk anvisningar för lövhyddohögtiden, uppmanade han dem att köpa ”kor och får, vin och öl” och sedan hålla måltid och glädjas tillsammans med sin familj (5 Mos 14:26). Vinrankan var Israels symbol. Kung David skrev i hundrafjärde psalmen att ”vin gläder människans hjärta” (Ps 104:15) och kung Salomo förklarade att vin var en lämplig dryck för den som hade ”en bedrövad själ” (Ords 31:6). Och det var så Gud en gång avsett att vinet skulle användas. Till människans glädje.
  Man blev full på den tiden, jag tror inte att Jesus tog fram vin som han bad för skull bli alkoholfri enligt verserna här ovan. Nej jag nyttjar inte alkohol eller tobak. /Maria

 4. Herren Kristus tar bort all alkohol från vinet genom bön.

  De länkarna ovan har fel.

  Herren Kristus visar:
  “After I gave my life to the Lord in 1997, the Lord asked me to give up wine… that it was for those who are perishing…
  In 2004 on the day of Pentecost, the Lord baptized me with fire and He commanded me “do not drink wine or any alcoholic drinks…” Friend, you cannot be filled with the Holy Spirit and fire and at the same time take alcohol! This is why John the Baptist’s parent were told to not give him alcohol or strong drinks Luke 1:15, because he was to be filled with the spirit and fire. You cannot have BOTH!
  Here below is an extrait from the book I was writing for my friend evangelist who died for 4 days and was raised by the Lord Jesus Christ. At the moment of this experience, she was catholic and loved the Lord … she had been in the jungle day and night praying to the Lord and she died right when she was in prayer. 4 days later, she Was brought back to life by the Lord. Her name is Mama Domitila. I spoke to her this weekend to see if I can post this book for free but she wants to publish it in stead and only have the testimony posted on her website not any other places, so though I have this book written I cannot post everything right now… but here is an extrait. At the moment when this takes place, she was in heaven being showed different types or religion – Happy Reading —
  In the Catholic church, I looked and behold there was a great number of members. A great number! They were all together but when I looked at them, they were carrying loads of burden. I looked and behold, I saw the people carrying loads of great weight. After a while, they would lay them down. Others were pulling what looked like long pipes.
  “Did you not tell me they are Christians? Why are they carrying these loads and the pipes?”
  “Why are you asking this while you also carry them? Those burdens they carry, aren’t they the cases of beer which they drink and packs of cigarettes which they smoke? The pipes they pull, aren’t they the beer they drink? The people you see coming like sick people while others are laying down like dead men, these are the drunkards, who are drunk of wine and liquor!”
  “Is then drinking wine and smoking cigarette a sin before God?”
  “Haven’t you yourself heard that it is sin before God?”
  “No, I was never taught that it was sin. I was told that only being drunk is what is bad.”
  He said, “I will tell you very well. The one who drinks wine and beer and liquor; and also those who smoke, they cannot enter the kingdom of God! In the same way a liar or a thief or those who commits adultery cannot enter the Kingdom of God, these also cannot enter the Kingdom of God!”
  “But I was taught that the first miracle Jesus did in Cana was to change water into wine – why is drinking wine a sin now while Jesus did perform this miracle?”
  He asked me, “The role of a wine drinker is to be drunk; and the role of a drunkard is to do what God hates – Since you know, can you tell me how many drunkards were found in the wedding of Cana? Since you know, can you also tell me what are the sins they committed there? When you say this, you are calling Jesus a liar but there is nothing wrong that Jesus did. If He changed water into wine, he gave them the wine that is different from what they were drinking.
  When people drunk it, they knew that it was different from what they were used to and they started praising God.”
  “This beginning of His signs, Jesus did in Cana of Galilee, and manifested His glory, and His disciples believed in Him.” (John 2:11)
  You might be a drinker of wine and beer and liquor. You might have your refrigerator decorated with wine and all alcoholic drinks. You might be saying, “well, I just take a little and I just make sure I do not get drunk, because after all Jesus gave the wine.” Let me tell you my friend – Do not be deceived! You are a chosen race, a royal priesthood 1 Peter 2:9, a holy nation, a people for God’s own possession! The word of God to you oh, chosen race says,
  “Do not drink wine or strong drink, neither you nor your sons with you, when you come into the tent of meeting, so that you may not die– it is a perpetual statute throughout your generations.” (Leviticus 10:9)”

 5. Ja det är rätt, det finns fler sätt att bli berusad på, verkligen, och bägge sätten är ju fel. Att vara VAKEN om allt som pågår är nödvändigt o alkohol är ett stort elände som borde sluta säljas m m. Att vara nykter i Ande o sanning är det bästa. /Maria

 6. Ja det är mycket om judarna som inte stämmer och det är inte alla som vet hur sanningen är om vilka de var förr o vilka som de är nu. Man vill ju vara vän med alla och nu är det ju mycket om VEM som kan bli Antikrist… många föreslår/tror det är en jude. /Maria

 7. Att som kristen och troende samt tillhörande Jesus/Gud tro/anse att alla judar fortfarande tillhör det utvalda folket för att de är judar eller kallar sig för judar i det nya testmentet är ett tecken på ANDLIG BERUSNING men det talar man inte om ifall man vill vara vän med dem!!!

 8. Det varnas för alkohol i bibeln för att alkohol är förknippat med att tappa sitt omdöme och för att det skadar kroppen som är ett tempel för den Helige Ande och också det enligt bibeln.
  Det varnas även för ANDLIG berusning och för att bli drucken av skökans bittra vin som inte handlar om alkohol utan om att ta till sig villoläror och gå villolärorna/villolärarna tillmötes utan att vara drucken av alkohol. Det är förmodligen värre men många så kallade kristna anser inte det utan tror att det bara handlar om att låta bli att dricka alkohol och så är man inte drucken det minsta och har sitt på det torra inför evigheten!!

 9. Hej Jessica,Vad skönt att slippa alkohol, det borde alla sluta med eller aldrig börja, aldrig någonsin.
  Bara fördärv. Alkoholen skördar såå många liv varje år, o med statens goda minne.
  Ja det finns säkerligen hundra s k goda skäl att dricka alkohol, ojdå.
  Nej alkohol är inte med Guds goda minne som man förtär och blir full
  men det går att sluta- för alla.
  Jag håller med dig i det du skriver, du har rätt.
  I Bibeln står det att vi ska vara nyktra och tänkande och smarta.
  Vi ska vara nyktra på fler sätt än ett- människor lägger ofta in Gud och hans ord i
  det han aldrig sagt eller nämnt, det är man duktig på- för att skyla över sina egna misstag.
  Kära du, tack för din hälsning här!! jag önskar dig en fin sommar också och allt gott i samvaro med Jesus.
  Kramar f Maria!!

 10. Jaa lite av den text som ligger inne här i artikeln:

  ”Vinet gör livet glatt!” (Pred 10:19)

  ”Drick ditt vin med glatt hjärta!” (Pred 9:7)

  ”Deras hjärtan skall glädja sig som av vin” (Sak 10:7)

  Att kunna dricka och njuta av vin ansågs rentav så viktigt att de religiösa ledarna tillät filtrering av vin även på sabbaten då allt annat arbete var förbjudet. Likaså var det tillåtet att bereda ”honungsvin” – ett sötat vin – på sabbaten.

  Maria: Vinet förr o nu kan nog inte alls jämföras, och alkohol har väl alltid funnits på ngt vis. Jag dricker ingen alkohol alls men har gjort, men det är inget att ha, farligt anser jag o magen mår ej bra m m. Så jag tycker att AB Systemet ska bort, tänk att det är statens sätt att låta folk supa ihjäl sig- SJUKT!! SÅÅÅ många sjukdomar man får av alkohol o sjukhusen dignar av skadade människor.. Fruktansvärt.

 11. Det är väl inte alkohol-halten Jesus är ute efter utan ett eventuellt missbruk?
  Nuvarande viner har inget alls gemensamt med viner som användes i under Jesus tid,jäst är modern uppfinning.
  Dåtidens viner hade en mycket lägre alkoholhalt än dagens 12%>
  Mera i linje med 3,5% möjligtvis 7% om den hade jäst väldigt länge. Det var alltså omöjligt att få mera starka viner, dessutom drack man inte för att bli berusad utan för att lagra vatten utan kontaminering va mycket begränsad. Detta löste man genom att blanda ut vinet ännu mera så att alkohol-halten blev ännu lägre (sist jag studerade halten) kan den ha varit så låg som 1-1,5%> Dvs man var tvungen att dricka kopiösa mängder (om man inte hade fint vin) tex vid bröllopet i Kaanan så förvandlade Jesus vatten till vin. Detta vin bör ha haft en underbar smak och rejält tilltagen alkoholhalt.

  Personligen dricker jag inte alkohol,av personliga skäl inte av religiösa. Det finns också hälsomässiga skäl att undvika alkohol. Det vinet som Timotheus bör ha varat ett mellanmål.
  Lös gärna mitt exegetiska uppvärmningsexempel på NTEB.

  Jesus states the opposite.
  Its the desire that makes you a sinner!
  Not the contents thereof!

  Read My statement about Kaanan and its distribution by proxy.
  Its Pithos or Pithoi (Amphora).
  It requires great skill to produce both the Wine and the Pithoi (Amphora).

  Wine in the days of the Almighty contained minute alcoholic leverage.
  That alcoholic leverage functioned as a preservative. Because water back in the days was not always preservatable ,but whine (or beer) with minimal traces of alcohol did 1,25%>.
  It was according to sources around 2,5%-5% alcoholic content. Not more than a light-beer
  Not fermented (for long) but lightly yested.
  Then added spices like Cinnamon,cardadom, and probably pepper.
  Fermented Wine were much higher 8%-12%~.
  Today Wine can have a content of ~12% wheres the alcoholic content in the reign of ancients never really could achive thoose higher values.
  Due to sulphuric additional additives.
  In that regard you could drink 10 jugs without getting drunk. More like a heavenly Buzz and blizz without the after effects.
  The alcoholic content must be made in Kaananite-style very low because otherwise it would be spoiled. If it was dilluted with spices like Cinnamon and pepper(?) The content would perhaps even be lower around 1,25%>.
  So even if one drank 10 jugs you never become drunk. Kaannite-weddings could drag on for up to 10 hours. Or even a whole Day.
  The Word Pithos Greek for jar or transporting-vessels for liquid.
  See.Rev: Dont touch the oil and whine (Pithos).
  Sources: The Phoenicians transported wine across the Mediterranean in amphorae, vessels once also known as the “Canaanite jar.”
  Historians think it was shortly after the discovery of wine itself, the alcoholic product of fermented grape juice, that cultures realized its value as a trade commodity.
  https://en.m.wikipedia.org/
  Phonenician=Kaananite-style wine.

  By conclusion it HAD to be fermented to be secured from getting spoiled and to be transported yet FRESH when it arrived.
  Aka New Wine….
  New Wine requires New Wine skins.
  Otherwise during the fermenting process sugar and yest the wine-skin would rupture and crack.
  Is synomus for the Holy Spirit.

  Pithos would preferably had been the Jar used in the Kaananite-style wedding.
  For further tips read Revelation and the WINE and OIL.
  https://www.nowtheendbegins.com/nteb-radio-bible-study-new-wine-pure-blood-of-grape-jesus-fruit-vine-wedding-feast-marriage-cana/

 12. Hej Maria! Detta är en svår fråga och ett känsligt ämne. Jag själv slutade dricka alkohol för 6 år sedan när jag och min man gick ur jehovas vittnen. Jag ville bli ren ifrån allt negativt som förändrar min själ och mitt sinne. Människor hittar alltid skäl till att få dricka och många ” kristna” söker efter verser i Bibeln som kan stödja deras rätt till alkohol förtärande. Jag anser att när alkoholen går ut i blodet så blir du en annan människa som öppnar upp för annat som kan ta sig in i din kropp. Du blir lätt offer för negativt inflytande och de flesta dåliga handlingar begås under inflytande av alkohol. Bibeln är den bok som utsatts för mycket därför sanningen finns där i men när människor översatt den så kan fel tolkningar smyga sig in. Jesus själv vägrade dricka det sura vin som de ville ge honom när han hängde på korset. Han ville inte besudla sin kropp underi detta viktiga prov han gick i genom. Det skulle oxå vara osyrat vin på påskmåltiden för att det representerade det fläckfria rena offer som Jesus var. Jag kan inte tänka att alkoholaltigt vin är en gåva från Gud utan något som smygit sig in i Bibeln och tolkats på ett sätt som skulle få folk att tro att det är ok för människan att förtära. För att klara av de tider vi lever i nu så måste vi ha ett skärpt sinne och ett ogrumlat öga så att vi är helt närvarade i våra tankar och handlingar. Önskar dig en fin sommar kramar från Jessica.

 13. Ja det är bedrövligt och lurar människor in i döden. Jag såg bara din halva kommentar förut, men nu ser jag hela, fel av mig. Ska se videon, Tack. Ja Leif har bra saker på sidan som går på djupet. Ja man späder väl fortfarande ut vinet.. i våra dagar är vin och annat förgiftat med farliga ämnen!!

 14. Ja det är hemskt och dess verkan är inte ok.Det är verkligen ett elände. Många många ligger på sjukhusen p g a alkoholbesvär/Sjuka och går emot döden.Alkohol är ett gissel men man kan bli fri.

 15. Ja,det finns ju en riktigt hemsk baksida med Alkohol, oftast sköljs vi över med fina reklam sidor på Alkohol haltiga drycker, där sidorna upptar halva tidningen, men det finns stora baksidor, och den här filmen visar allt annat än bra med alkohol.
  https://www.youtube.com/watch?v=M9UqnbfPN7ckanske
  Det liksom beslag tar hela människan. Kanske borde stora media visa denna bild, också.
  Drog listan är Alkohol, faktisk den farligaste drogen, det kanske man inte kunde tänka sig, och vad det kostar i skadegörelse, sjukvårdskostnader m.m. tycker sidan du visa, var helt bra, lagt av Leif som du tog in, och nog Biblisk riktig förankrad, en del menar väl att man spädde ut vin med vatten också ?. synden kan ligga nära på lur, med alkohol rus, om man tappar omdömet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.