Vem var Maria? / En moder

scp2ani1.gif

Vi vet att Maria var Jesu moder. Som alla andra mödrar måste hon ha varit alldeles överförtjust över alla sina barn. Jesus var ju också mer än speciell… Som tolvåring betraktades Jesus som nästan vuxen och var säkert inte med sina föräldrar i någon större utsträckning under festligheterna i Jerusalem, på den årliga påskhögtiden…

När högtidsdagarna var över och de skulle fara hem igen stannade Jesus kvar i Jerusalem. Hans föräldrar saknade honom inte den första dagen, för de trodde att han var tillsammans med sina kamrater i resesällskapet.

Men när kvällen kom och de inte såg till honom började de söka efter honom bland släktingar och vänner. Och när de inte kunde hitta honom, vände de tillbaka till Jerusalem för att leta efter honom där.

När de letat efter honom i tre dagar hittade de honom till sist i templet. Där satt han mitt ibland lärarna och lyssnade och ställde frågor. Alla som hörde på blev förbluffade över hur förståndig han var och över de svar han gav.

Hans föräldrar visste inte vad de skulle säga när de såg honom sitta där helt lugnt.” Men Jesus,” sa Maria, “hur kunde du göra så mot oss? Vi har varit förtvivlade och letat efter dig överallt!”

“Men varför har ni letat efter mig? frågade han. “Förstår ni inte att jag måste vara i templet, i min fars hus?

Men de begrep inte vad han menade. Sedan följde han med dem till Nasaret, och han lydde dem på alla sätt. Men hans mor tänkte ofta på allt som hade hänt.

Och Jesus växte upp och blev stark och fick mer och mer visdom, och både Gud och människor älskade honom. /Lukas 2:41-51

Vers 49. Här förstår Jesus att han är Guds Son. Men fast han kände sin riktige far förnekade han inte sina jordiska föräldrar. Han följde med dem tillbaka till Nasaret och levde under deras auktoritet i ytterligare arton år.

Vers 50. Föräldrarna förstod inte vad Jesus menade med “sin fars hus”. De begrep inte att han skiljde mellan sin jordiske och sin himmelske far.

De visste att han var Guds Son, men inte vad det skulle innebära i praktiken. Dessutom måste de ju uppfostra honom tillsammans med syskonen (Matt 13:55-56) som vilket barn som helst. De visste att han var annorlunda, men inet vad som rörde sig i hans inre.

Många människor över hela jorden måste ha funderat precis som jag många gånger gjort: Tänk att vara Jesu moder.

*Jesus för världen givit sitt liv, öppnade ögon, Herre, mig giv. Mig att förlossa offrar han sig, då han på korset dör ock för mig. /psalm 519 vers 1

-Jag har fått öppnade ögon. Jag har fått börja se. Jag har fått nåden att bli frälst. Han offrade sig för att jag skulle få leva ett evigt liv. Jag älskar dig Jesus och tänker följa dig. –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.