Vem var Jona?

Profeten Jona är det väl många som förundrats och undrat över? Ja jag tror att de allra flesta har hört om mannen Jona som hamnade i den stora fiskens buk. Men varför hamnade han där? och vad var meningen med allt han gick igenom? Jag skall berätta lite om Jona för dig:

Handlingen utspelar sig omkring år 785-760 f Kr. Jonas bok skiljer sig från övriga profetböcker genom att den handlar mer om profeten än om hans profetior. Budskapet som Jona (egentligen var det från Gud, till Jona, till folket…) ville ha fram till Nineve är koncentrerat till en enda vers ( Jona 3:4).

Man har ifrågasatt om Jonas äventyr är ett historiskt faktum, men det under han fick vara med om är inte märkligare än andra under i Bibeln. Jesus nämner Jonas erfarenhet som en bild på sin egen Död och Uppståndelse (Matt 12:38-42)

Jona fick ett uppdrag. På den tiden var Assyrien en stormakt, det var en ond och ogudaktig nation och det var Israels mest fruktade fiende. Assyrierna stoltserade med sin makt inför Gud och hela världen genom att utsätta andra nationer för oerhörda grymheter. När Jona förstod att Gud ville att han skulle gå till Assyrien och uppmana dess befolkning till ånger och omvändelse, flydde Jona i helt motsatt riktning.

Jag har alltid haft Jona som en speciell tanke i mitt hjärta. För jag har många gånger läst om hur Gud gav Jona ett uppdrag, och hur Jona flydde från Gud och uppdraget. Det är ju uppenbart hur mycket Gud älskade Jona och hur mycket han trodde på att Jona skulle klara av det. Men Jona, han….

Assyriens huvudstad Nineve var väl egentligen inte förtjänt av sådana godheter som Gud vill ge dem, men Gud är en rättvis och god Gud, så han hade bestämt att Jona skulle tala till detta folk. Jona själv var inte förtjust i Assyrierna, han hatade dem, och han ville ta hämd och var inte beredd att gå iväg.

Vad hände då? Jo, Jona gick ner till kusten och försökte gömma sig där för Gud. Han kom till hamnen i Jafo och gick ombord på en båt som skulle till Tarsis. På denna båt trodde han att han skulle få vara ifred för Gud. Han trodde fel, naturligtvis.

När fartyget kommit ut på öppet vatten sände Herren en våldsam storm, och fartyget höll på att gå under. Sjömännen belv rädda och ropade till sin gud om hjälp. De lämpade lasten överbord…

Vad händer?

Jona ligger nere i skeppet och sover djupt. Kaptenen blir arg och frågar varför Jona sover då fartyget håller på att gå under. han ber Jona be till sin gud. De trodde att Jona retat gudarna så att stormen kom till dem. Men Jona berättade att han var jude och att han tillber Herren och att han var på flykt från sin Gud.

När besättningen inte kunde förstå varför detta hade hänt dem, var de rätt ilskan på Jona. “- Kasta mig i havet! bad Jona. Då kommer det att bli lugnt igen!

Sjömännen gjorde ett sista tappert försök att ro mot land men det lyckades inte.

Då ropade de till Herren: ” Herre, vi vill inte dö för den här mannens synder. Gör oss inte ansvariga för hans död, för detta är inte vårt fel. Du har sänt stormen över honom, och till det har du säkert dina goda skäl. Sedan tog de Jona och kastade honom överbord. Vad hände? HAVET BLEV GENAST LUGNT! Läs fortsättningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.