TRO/Upprättelse, stöd och styrka.Prövningar? /J Dahl

 

Upprättelse, stöd och styrka
Av Johnny Dahl
 
En människa i prövning kanske…
Foto: Rejane Wolff – Brasilien

Ensam man på stranden till havet

Upplever du att din tro prövas? Går du igenom svårigheter just nu? Eller har du just gått igenom dem? Du är inte ensam!

Vi är många som går igenom prövningar i det kristna livet och vad vore väl livet utan dessa lidanden? De är ju till för att vi ska växa oss starkare i vår tro på Jesus och inse att vi behöver honom än mer för var dag som går.

Vi blir starkare av prövningar genom uthållighet

1 Petr. 5:8 Var nyktra och vaksamma. Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka. 9 Gör motstånd mot honom, orubbliga i tron, och tänk på att era bröder här i världen utstår samma lidanden. 10 All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. 11 Hans är makten i evighet, amen.

Jesus finns ju där som vårt stöd och ger oss den styrka vi behöver, då vi har det som svårast. Kanske du som jag ödslar för mycket av egen kraft, för att försöka lösa ett problem eller komma underfund med något nytt vi inte varit med om tidigare. Och så tar krafterna slut. Men Guds kraft finns där alltid för oss att inhämta då vi söker den. Han är den som upprättar oss på nytt och inger nytt mod i våra liv bara vi håller fast i vår tro på Jesus.

Vi har fått nya lärdomar och erfarenheter till att använda oss av framöver och vi har kommit ännu närmare Gud.

Jag brukar ofta tänka på Job då jag hamnar i svårigheter och vad han fick utstå under sina prövoperioder eller så tänker jag på Paulus, då han sitter fängslad i bojor men trots detta behåller sin tro på Jesus och han blir bara starkare i sin egen svaghet. Vilket föredöme! Där kan man verkligen tala om lidande och varför skulle då inte vi kunna hålla ut om han kunde det, under dessa förskräckliga omständigheter.

Det blev inte vad vi tänkte ut

Kanske hade vi en önskan om att livet skulle ta en vändning just nu, men att det inte blev som vi tänkt oss. Då kanske vi blir besvikna över att det vi hade på önskelistan till Jesus, inte blev uppfyllt precis efter vad vi hade tänkt ut skulle bli ett bönesvar. Kanske hade vi för bråttom och ville för mycket eller hade orealistiska förväntningar, på hur livet skulle gestalta sig. Och så blev det inget. Kanske vi har ett allvarligt samtal med herren om varför det inte blev som vi ville och beskyller honom för det. Ja, det kan vi göra. Det tål han.

Men jag tror det viktigaste är att försöka se saken med nya öppnade ögon och bli stilla på nytt inför Gud och komma till ro i oss själva. Så är det för mig i alla fall. Jag vill för mycket ibland; så mycket att jag själv inte hinner med, men då kommer den helige Ande och talar till mig i mitt inre. Lugna ned dig!

Jag lyssnar mer och mer på den stilla rösten som är min vägledare i livet och jag får mer och mer respekt för den Ande som vill mitt allra bästa och att saker och ting i livet sker i rätt tid och på rätt plats, då jag är mogen för det.

Vi har en seger i Jesus som avslöjar djävulens knep

Då jag tänker på mitt liv innan jag blev fräst så var det ju ett ständigt lidande med plågsamma tankar om än det ena eller andra; allting var svårt. Sinnet var i stor obalans men nu med Jesus i livet så är dessa prövoperioder på ett annat sätt och framför allt kortare.

Det finns kraft att få från honom som håller en uppe då det är som mörkast och då djävulen med alla sina knep försöker dra en ifrån Jesus. Men se det gick inte denna gången heller; han fick se sig besegrad på nytt och min tro växte sig starkare. Halleluja!

Petrus säger att djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka och han går verkligen där och smyger i vassen som en gädda, då han ligger på lur efter en fet aborre och beredd att sluka den med ett hastigt anfall. Men vi som är frälsta har en seger i Jesus och vi avslöjar djävulen än mer, stärkta av den prövning vi just gått igenom med nya insikter om hans lister.

Jesus upprättar oss och ger oss ny styrka och han förblir det stöd han alltid varit, sen den dag vi tog emot honom som vår frälsare.

Ett renare sinne

Petrus säger också att vi ska vara nyktra och vaksamma och det är klart om vi lever i utsvävningar och berusar oss med starka drycker, så blir det svårt att vara nära Herren. Spriten höll på att ta död på mig för tjugo år sedan, men numera lever jag med ett renare sinne än någonsin tidigare och jag ber för att både du och jag får än mer renare sinnen just för att komma Herren ännu närmare och umgås med honom.

Det är ju Guds högsta önskan, att vi har en nära relation med Honom.

Så, på ett sätt skulle man tacka för dessa prövningar eftersom vi växer oss starkare genom dem och utan dem, skulle vi väl knappast växa alls. Då skulle vi stagnera och kanske bli ljumma kristna och till slut bli avfällingar och tappa tron helt på Jesus och leva av världen igen.

Men vi håller ut och vi lever inte av denna världen men vi lever i den, utan att ta del av all den girighet den inbjuder till. Vi bara går med Gud i handen och fortätter att vara hans älskade barn och såsom han älskar oss så älskar vi Honom.

Guds nåd som har kallat oss till sin eviga härlighet i Kristus Jesus. Det kan vi vara glada och tacksamma för och i vårt upprättade nya liv har ny kraft, till att föra Evangeliet vidare till alla dem som är villiga att ta emot det. Då finns vi där som Herrens tjänare och berättar om det stöd han ger i svåra stunder, plus den kärlek han har för oss alla. / J Dahl

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.