Terror/Nyheter

 

 Nyheter f Dick Haas Jerusalem

Barak varnar Libanon på nytt

FN tar tillbaka Israel-fientliga uppgifter om sjukhusattack i Gaza.

Israeliska jetjaktplan bombade återigen förmodade vapentunnlar vid gränsen mellan Gaza och Egypten på tisdagskvällen. Angreppen skulle uppfattas som ett svar på morgonens raketattack mot Ashkelons centrum 16 km norr om Gazaremsan. ( Se föregående artikel för mer detaljer. )

Raketen slog ner vid sidan om en buss på en av huvudgatorna och splitter trängde in i bakre delen av bussen, där ingen satt just då. Tre personer fördes till sjukhus med chockskador. Ett rum på en barnavårdsscentral på samma gata träffades också av raketsplittret, men ingen uppehöll sig i rummet just då.

Försvarsminister Ehud Barak besökte gränsen uppe i norr mot Libanon, där beredskapen är hög: man misstänker att Hizballah-rörelsen gör sig redo för något slags angrepp in i Israel för att ta gisslan. Den 13 februari ifjol dödades Hizballahs militära chef, Imad Moughniyeh, vid ett attentat i Syriens huvudstad Damaskus, ett attentat som Hizballah lovat att hämnas, fast det inte kunnat fastställas att just Israel skulle ha utfört likvideringen i Damaskus. Moughniyeh var i 25 år den mest efterspanade terroristen i världen. USA efterspanade honom sedan början av 1980-talet då han iscensatte attentat i Libanon som kostade hundratals amerikaners liv. Även Frankrike hade av samma skäl velat komma åt Moughniyeh. Men Hizballah föredrar att ta hämnd på Israel. Man lovar varje dag att man snart kommer att slå till.

Barak varnade den libanesiska regeringen för omedelbara militära svar “mot Libanon som helhet”, om Hizballah utlöser en attack mot norra Israel. Barak påminde om att Hizballah är en koalitionspartner i den nuvarande libanesiska regeringen och styret i Beirut kommer därför genast att hållas ansvarigt för eventuella aktioner från Hizballahs sida.

FN HAR I EN RAPPORT tagit tillbaka uppgifterna från början av kriget i Gaza, då FN:s propalestinska flyktingorganisation UNWRA gjorde gällande att israeliska granater dödade 43 personer på ett sjukhus i staden Gaza. Man har nu slagit fast att inga israeliska granater träffade sjukhuset och antalet dödsoffer ifrågasätts. De flesta av offren krävdes utanför sjukhuset och det är oklart vilken sorts eldgivning som dödade dem. Hamas hade styrkor förlagda intill sjukhuset vid den aktuella incidenten.

Nya opinionsmätningar i Israel bekräftar exakt en vecka före riksdagsvalet att Avigdor Lieberman kan bli valets egentliga segerherre, i den meningen att hans högerparti, Israel vårt hem, är på väg att bli det tredje största partiet. Bibi Netanjahus Likud-höger skulle få 29 mandat, centerpartiet Kadima 23 och Lieberman 19 eller 20 mandat. Den samlade högern skulle få närmare 80 av de 120 mandaten i riksdagen, Knesset.

http://missionxp.webblogg.se/index.html

http://www.dickhaas.com/

http://www.algonet.se/~allan-sv/INDEX2.HTM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.