Givande

 

Matt 23:23 Ve eder, I skriftlärde och fariséer. I skrymtare, som given tionde av mynta och dill och kummin, men underlåten det som är viktigast i lagen, nämligen rätten och barmhärtigheten och troheten! Det ena borden I göra, men icke underlåta det andra. (Jesus menar att det tionde de ger som är av plikt och inte av kärlek;  vad är det? Ska vi leva i lagiskhet… )

Givande, ja det är bra att ge, och tiondegivande är en stor fråga för många. Den är så stor så att den sysselsätter en del människors tankar dag och natt. Därför har jag tagit med de bibelorden du ser här som säger vad Jesus säger om tionde.

Gud säger: Ge mig hela ert hjärta. Låt ånger och förtvivlan riva sönde rera hjärtan som ett beivs på verklig ånger.(Vänd om till Herren.)

Luk 11:42 Men ve eder, I fariséer, som given tionde av mynta och ruta och alla slags kryddväxter, men icke akten på rätten och på kärleken till Gud! Det ena borden I göra, men icke underlåta det andra. (Rätten och barmhärtigheten och troheten till Gud är det största man kan ge.)

“Och vad beträffar tionde av fäkreatur eller av småboskap, allt som går under herdestaven, så skall av allt detta vart tionde djur vara helgat åt HERREN;

“Och all tionde av jorden, vare sig av säden på jorden eller av trädens frukt, tillhör HERREN; den är helgad åt HERREN. ”

Vi kan se i den gamla texterna från Gamla testamentet hur människor gav tionde av skörd och annat de hade. Tiderna var  så, det var vad Gud ville, men om du jämför det nya förbundet med det gamla förbundet så kan du titta på vad Paulus säger i sina brev, Korinthierbrevet t ex. Se föregående inlägg i denna kategori.. Det är kyrkorna/församlingarna som vill få in pengar, pengar som många människor inte har att ge. Skall man känna sig skyldig och strunta i sitt eget hem och familj för att församlingen behöver få in pengar? Ja det finns mycket att säga om detta, och jag anser att man bör fråga Gud öppet och ärligt hur man bör göra i dessa fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.