Terror /Bomber…

try_jesus.gif 

SVENSKA KYRKANS KLINIK i Gaza bombades den 10 januari. Stora rubriker om Israels monstruösa obarmhärtighet. Man förvarnade dock om bombningen. Ingen skadades. Varför bombningen? Uppgifter cirkulerar om att huset ägdes av en Hamasledare som inte – som uppgivits – bodde i närheten, utan bodde som husets ägare i övervåningen. – Se LundinOrient: Kyrkan hyrde av Hamas
Man förvarnade dock om bombningen. Ingen skadades. Varför bombningen? Uppgifter cirkulerar om att huset ägdes av en Hamasledare som inte – som uppgivits – bodde i närheten, utan bodde som husets ägare i övervåningen. – Se LundinOrient: VAD SÄGER ÄRKEBISKOPEN
– Om kyrkans samarbete med Hamas?
– Hur var det med hyran?
– Vad heter Hamasledaren?

KÄLLOR
ACT: Gaza clinic destroyed by Israeli missile,
Anglican Journal: ‘Israeli missile’ hits church-backed hospital in Gaza, says humanitarian alliance,
Svenska kyrkan: Al Ahli-sjukhuset i Gaza

KÄLLOR ACT: ,Anglican Journal: , Svenska kyrkan:
Tusen och ett medlingsförsök   (Dick Haas rapporterar) 

De israeliska styrkorna i Gaza ökar i antal nästan timme för timme. Ringen kring staden Gaza dras åt. En del israeliska källor menade att det var ett led i den psykologiska krigföringen.

Premiärminister Ehud Olmert har siktet inställt på en så kallad svårnådd lösning:

Ett avtal med Egypten, som sätter punkt för smugglingen av vapen in i Gaza, också ett avtal som sätter punkt för Hamas möjligheter att i framtiden sätta in raketer mot Israel med större laddningar och längre räckvidd.

Ett underförstått avtal, som innebär att Hamas avslutar de dagliga angreppen mot sydvästra Israel. Och om Hamas vägrar, kan regeringen i Israel alltid dra åt den militära skruven i Gaza. Och Hamas motstånd har mattats. Om det är en medveten “snåltaktik” eller följden av att ammunitionen och fotfolket faktiskt börjar tryta, vet bara Hamas. Situationen är hur som helst inte ljus för Hamas styre i Gaza. Ingen sida i krig har någonsin haft obegränsad tillgång till vapen och ammunition – och väpnade män.

I måndags kväll sade en av Hamas ledare i Gazaremsan, Ismail Haniyeh, att han såg fram emot ett vapenvileavtal. Han sade också att Hamas till sist skulle besegra Israel och driva den israeliska armén på flykten. Han talade i en bandad video från bunkern under staden Gaza. Förhandlingarna i Kairo har kört fast. Egypten har inte lyckats övertala Hamas att snarast möjligt underteckna ett avtal om eld upphör. Orsaken är bland annat att Iran utsätter Hamas för stark press åt andra hållet: “Håll ut, och segern är given. Ger ni vika, drar vi in vapenhjälpen!”

USA:s avgående president George Bush sade så sent som i måndags kväll att striderna kommer att fortsätta, tills Hamas säger ifrån att man önskar vapenvila. Bush sade också med adress till sina många belackare i Europa att han säkert hade varit en populärare president i Europa om han ständigt hade motat in Israel i ett hörn. Men Israels rätt till självförsvar angår mig mer, sade han.

Kanske var det Bushs indirekta kommentar till det som skymtar fram i var och varannan politisk kommentar världen över just nu: Barack Obama kommer att agera “annorlunda” än Bush. Obama kommer att mota både Hamas och Israel in i ett hörn och läsa lusen av dem. Israel och Hamas kommer att behandlas evenhandedly. USA kommer från och med nu fördela gracerna som medlare. Det låter ju bra. Men USA har medlat i Mellanöstern i 50 år utan att mana fram verklig fred.

Haniyeh citerade Koranen upprepade gånger i sitt TV-framträdande från bunkern. Med hänvisning till judarna i Israel citerade han bland annat följande sentens i Koranen:

“Vi har lagt vårt öde i Allahs händer, vilken makt kan väl Sions söner ha? Allah kommer ännu att utkräva sin hämnd på dem.”

Ja, så kan man uttrycka saken. Kanske väger trosvisshet verkligen tyngre än tusen och ett medlingsförsök.

 

 2009 Richard Haas.  /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.