Psaltaren

12_61_53_web.jpg

Psaltaren innehåller sånger och böner. Samlingen är i huvudsak skrivna av David. Psaltaren är egentligen fem böcker, man kan jämföra huvudtemat i varje del av Psaltaren med de fem Moseböckerna. Jag ger dig en förklaring nedan:

A. Första boken: innehåller Ps 1:1-41:14 Dessa handlar om hur människan är välsignad av Gud, fallen och återlöst av Gud. Motsvarar Första Moseboken.
B. Andra boken: innehåller Ps 42:1-72:20 Psalmer troligen skrivna av David och Koras söner och motsvarar Andra Moseboken. Skildrar folket som fördärvat och sedan återupprättat. Vi kan gå till Gud mitt i svårigheterna och be honom om hjälp.

C. Tredje boken: innehåller Ps 73:1-89:53 Huvudsakligen psalmer skrivna av Asaf och motsvarar Tredje Moseboken. Många av dessa psalmer handlar om templet och Guds upphöjande på tronen. Dessa psalmer prisar Gud för att han är helig, och hans helighet förtjänar att tillbes och äras.

D. Fjärde boken: Ps 90:1-106:48 huvudsakligen skrivna av okända författare och motsvarar Fjärde Moseboken. Dessa psalmer talar ofta om Guds rikes förhållande till andra riken. Eftersom vi är medborgare i Guds rike, kan vi se jordiska händelser och problem i dess rätta perspektiv.

E. Femte boken: Ps 107:1-150:6 Huvudsakligen är dessa psalmer skrivna av David och motsvarar Femte Moseboken. Dessa psalmer är lovsångs- och tacksägelsepsalmer till Gud, och hans ord. Idag kan vi använda dessa psalmer på samma sätt som de användes förr: som en psalmbok med lovsång och tillbedjan. Psaltaren är en bok som borde få våra hjärtan att sjunga.

David har skrivit 73 psalmer, Asaf tolv, Koras söner nio, Salomo två, Heman (tillsammans med Koras söner) Etan och Mose var sin, medan 51 psalmer har okända författare. Nya Testamentet tillskriver David två av dessa (Ps 2 och 95).

Nyckelvers i Psaltaren: “Allt som lever och andas skall prisa Herren.” ((150:6)

Psalmerna är daterade: Från tidig kungatid cirka 900 f Kr till efter den babyloniska fångenskapen och slutlig redigering århundradena f Kr.

Den kortaste psalmen är psalm 117:

” Lova Herren, alla länder! Prisa honom, alla jordens folk, för han älskar oss innerligt, och hans trofasthet varar i evighet! Halleluja!”

Precis så önskar jag och hoppas och tror att det skall bli: ALLA länder skall prisa och lovsjunga vår Herre.

asencion.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.