Lärjungar /Tomas Tvivlaren

 jesus_talkingwithtwomen_comefollowme.jpg Bli en människofiskare

Tomas. Vi kallar honom så ofta “Tomas Tvivlaren”, men han förtjänar faktiskt att bli respekterad för sin tro. Visst tvivlade han, men det fanns ett viktigt skäl- han ville vara övertygad om sanningen. Tomas gjorde inte sak av sina tvivel. När han blev överbevisad övergav han dem omedelbart.

Han gav uttryck för sitt tvivel utan att hålla tillbaka, men han blev också fullständigt överbevisad om sanningen. Hans spontana reaktion var att ifrågasätta, men tvivlet styrde inte hans liv. Även om vi bara får en kort glimt av Tomas lyser hans karaktär igenom klart. Han kämpade för att förbli trofast mot det han hade hört trots sina känslor. Vid ett tillfälle när det var uppenbart för alla att Jesus svävade i livsfara, var det bara Tomas som vågade säga vad alla tänkte: “Vi går med, så vi kan dö tillsammans med honom./Joh 11:16/.

Den gången tvekade han minsann inte att följa Jesus. Vi vet inte varför Tomas var frånvarandee första gången Jesus visade sig för lärjungarna efter sin uppståndelse, men han hade svårt att tro på deras upplevelse. Trots att de var tio stycken och dessutom hans vänner lyckades de inte övertyga honom. Man kan tvivla utan att för den skull leva en tvivlares liv.

 

Av tvivel stimuleras vi att tänka om. Då blir syftet snarare att stärka sin uppfattning än att ändra den. Tvivel kan också vara grunden till en fråga, som ger ett svar, vilket i sin tur motiverar ett beslut. Däremot får tvivel aldrig bli ett permanent tillstånd. Tvivlet kan liknas vid en fot som är lyft till ett steg- framåt eller bakåt. Innan foten har satts ner är inte steget taget. Om DU drabbas av tvivel ska du låta tanken på Tomas uppmuntra dig.

 

Han blev inte kvar i sitt tvivel utan lät Jesus förvandla det till TRO. Ta det också som en uppmuntran att många andra trogna Kristi efterföljare har kämpat med tvivel. De svar Gud har gett dem kanske kan hjälpa dig också? Bli inte kvar i ditt tvivel utan gå vidare till beslut och TRO. Samtala med en troende vän om ditt tvivel. De tvivel som aldrig uttrycks i ord får sällan svar!

 

Prestationer och starka sidor:  *En av Jesu lärjungar. * Gav starkt uttryck både för sin tro och sitt tvivel. * En lojal och trogen person.

Svagheter och misstag: *Övergav med de andra lärjungarna Jesus vid gripandet. * Vägrade tro på de övrigas uppgifter att de sett Jesus och krävde bevis. *Kämpade med en pessimistisk läggning.

* Vad vi kan lära av hans liv: *Jesus fördömer inte den som har ärliga tvivel och söker sanningen. *Det är bättre att ge ord åt sina tvivel och få dem förbytta i tro än att förbli tyst och tvivlande. Plats* Galileen, Judeen, Samarien.

 

* Nyckelvers: “Sedan vände sig Jesus till Tomas och sa: “Här är mina händer. Sätt ditt finger här, och stick din hand i min sida! Tvivla nu inte längre utan tro!” “Min Herre och min Gud’, utbrast Tomas.” /Joh 20:27-28…

Ja så kan det vara, man kan tvivla. Men precis som Tomas så kan man få komma till tro, man blir överbevisad om att sanningen är den sanning man tvivlade på. Många många är som Tomas, men många många kommer till insikt också, vad gäller Jesu födelse, liv, död och uppståndelse.

http://www.youtube.com/watch?v=z4BNv-Ca3wA&feature=related  For I will stand as a witness of Christ

http://www.youtube.com/watch?v=zC617kE1maU&feature=related  You are My All in All

4 thoughts on “Lärjungar /Tomas Tvivlaren

  1. Hej Jag tycker det framgår i texten/artikeln (som är från bibeln) hur och varför han tvivlar. Det var väl inte lätt för någon av lärjungarna att förstå vad som de egentligen var med om. Hur skulle vi reagera? Jesus reagerade på hur de reagerade för hans död och uppståndelse.
    Texten berättar det du säger också, om man läser evangelium och artikeltexten. Jag kan inte svara bättre på detta just nu då jag är sjuk och inte kan skriva så mycket längre. Du får återkomma längre fram för jag kan inte uttrycka mer just nu. Frid/ Hälsn Maria

  2. Om du läser texten noggrant om Tomas och hans tvivel så förstår du att han inte tvivlar på Jesus uppståndelse utan på att Jesus har dött. Det var därför som han ville undersöka Jesus sår. Dan ville se bevis för att Jesus verkligen hade dött. Han tvivlade alltså på de kvinnliga lärjungarnas utsaga.

  3. Tack Andreas. Det finns oerhört mycket som är intressant att läsa, frågan är bara vad besökaren här vill ha, och det vet man ju inte….hälsn Maria

  4. Det här artikeln tyckte jag om. Vissa artiklar är helt enkelt intressantare än andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.