Katolicism? Nej! / S-G Hedin Dagen.se / ekumenik

 

Artikeln i Dagen http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=263989 som handlade om Ekumenik och glädjen i den helige Ande och Pingst–helgen, berörde mig illa, för den som hade skrivit den verkar i mina ögon okunnig ang vad sann enhet är m m. Det är mycket populärt att tränga sig på tåget som skall gå till Rom, ja det är många som vill åka med dit,eller kanske  tåget kommer med ilfart hitåt  till vårt land Sverige, det bäddar för många otäcka saker.Hur kan man skriva som  Sten-Gunnar Hedin gör? Vet han inte vad Romerska Katolska Kyrkan är för kyrka? Har han läst följande bibelord?

Uppenbarelseboken 18: 4. Och jag hörde en annan röst från himmelen säga: “Drag ut ifrån henne, ni mitt folk, så att ni inte gör er delaktiga i hennes synder och får er del av hennes plågor.

Rom 16:17 Jag uppmanar er, bröder, att ge akt på dem som vållar splittring och kan bli er till fall, i strid mot den lära som ni har fått undervisning i. Vänd er bort från dem.

Och vet han vad Inkvisitionen är?

INKVISITIONEN
Inkvisitionen var en institution av terror, som sanktionerats av Romarnas katolska kyrka och som torterade och brände sin väg genom medeltida Europa. En gång förföljdes de för sin religion, men nu förföljde de kristna andra religioner istället. Så tidigt som på 300-talet kunde någon som vågade ifrågasätta etablerade religioner bli avrättad, på grunder som att någon annan hade blivit räddad ifrån fördärv som denne letts in i av den anklagade.

I århundraden var förföljelser ganska ovanliga, men det var oundvikligt att Roms doktrin så småningom skulle ifrågasättas offentligt. Detta skedde i Albi, nära Toulouse i Frankrike, ungefär år 1200. De bosatta i Albi vågade motsätta sig de rika och mäktiga i Roms katolska rike, och detta hotade inte bara Romarna utan även deras allierade eftersom Albi var en rik del av Europa. Det ledde till ett korståg med en stor armé av soldater och riddare som var trogna kyrkan, och dessa svepte över regionen och dödade alla som kom i deras väg – men kättarna flyttade till andra platser och fortsatte ifrågasätta kyrkan. För att vedergälla detta skapade påven Gregorius IX år 1231 begreppet inkvisitionen. Han gav order om att alla kättare skulle fångas och brännas. För att finna och åtala dessa kättare anställdes bland annat munkar från Franciskanerorden.

Med ett gyllene kors runt halsen reste de utsände från stad till stad genom hela Europa. Kättarna hade en månad på sig att göra bot och tvingades sedan att be, fasta, betala böter eller skickas på pilgrimsfärd. Därefter började skräcken. Endast två vittnen krävdes för att någon skulle dömas till döden för kätteri av inkvisitionen, och alla (även brottslingar) hördes. Det var således ett utmärkt tillfälle för många att ge tillbaka på en bekant för en gammal orätt.

Rätten försökte sedan få ett erkännande av den anklagade. Ofta användes olika sorters tortyr; man kunde bli bränd med glödande kol, få sina fingrar eller tår krossade eller utsättas för strappado, sträckbänken. Om den anklagade inte erkände men inte kunde frambringa några motbevis för att anklagelsen var falsk, eller om den anklagade på något vis vägrade vara medgörlig så väntade livstid i fängelse eller avrättning. Till och med döda män kunde åtalas och dömas.

Eftersom kyrkan inte tilläts utgjuta blod så lämnades den anklagade i händerna på andra instanser. Oftast brändes de på bål.

“Döda dem alla! Gud känner igen sina egna.” (Broder Césaire, Heisterbach kloster.)

Alltför sent upptäckte Rom vilket monster som släppts lös. Påven Clemens V försökte rätta till problemet genom att tillåta att endast en person blev torterad per dag. Inkvisitionen svarade genom att låta den personens tortyr pågå i 24 timmar.

Källa: http://medeltiden.ifokus.se/articles/4d716a85b9cb462233078bfb-medeltida-tortyr       Skall man ignorera det som skedde? och vad RKK står för idag?

————————

Man kan alltså fråga sig (precis som i artikeln här nedan) om man är på väg tillbaka under katolska kyrkans ok? Artikeln handlar också om vad som skett under alla de år som man haft påvar som styrt och vad de har hittat på! Ja man talar om enhet och kärlek men säger inget om de uttalade grymheterna som faktiskt skett, eller är de kastade i glömska och finns inte mer?

Och hur är det med Maria-dyrkan? 350 ca Mariadyrkan växer fram. Ökenfadern, eremiten och munken Antonius (251 – 356), som grundade munkrörelsen spårar ur när han lär att ”All nåd som någonsin har blivit skänkts människor, allt kom genom Maria.” Från Our Lady’s Library.  m m:    Läs i länken nedan

http://rilnews.org/article/tillbaka-under-katolska-kyrkans-ok

Stig Andreasson, som skrivit en uppsats om ”Katolicismen i Bibelns och historiens ljus” säger om Enhetens vänner:

”De spanar inte efter någon möjlig förändring av påvekyrkans totalitära krav. De önskar istället snarast möjligt gå ombord på den skuta som för dem direkt till Rom. Deras artiklar består till stor del av katolsk propaganda. Tyvärr verkar det som om även frikyrkliga och folk från våra gamla väckelserörelser har en viss längtan att få segla med på skutan. En del av kristenheten tycks idag ha tappat både karta och kompass.”

____

Ordspråksboken 12:22. En styggelse för HERREN är lögnaktiga läppar, men de som handla redligt behaga honom väl.

Johannes 3:36 Den som tror på Sonen, han har evigt liv; men den som inte hörsammar Sonen, han skall inte få se livet, utan Guds vrede förblir över honom.

Matteus 24:24-25 Falska frälsare och falska profeter kommer att uppträda med stora tecken och under för att om möjligt bedra också de utvalda. Nu har jag sagt er det i förväg.

Matteus 7:22-23 På den dagen skall många säga till mig: ‘Herre, herre, har vi inte profeterat i ditt namn och drivit ut demoner i ditt namn och gjort många underverk i ditt namn?’ Då skall jag säga dem som det är: ‘Jag känner er inte. Försvinn härifrån, ni ondskans hantlangare!’

http://alertsweden.bloggo.nu/

VAKNA  NU SVERIGE!   /Maria/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.