Katolicism? Nej! /Artikel om katolska kyrkan

Författaren och poeten Marcus Birro är besviken på den katolska kyrka han tillhör. Han kräver i en debattartikel i Dagens Nyheter att Katolska kyrkan i Sverige agerar hårt och konsekvent mot de sexuella övergreppen.

– Jag är innerligt urförbannad på alla äckel som i den helige Guds namn systematiskt förgripit sig på barn över hela världen. Det här är vägs ände för min katolska tro om inte Rom på allvar inser att vi måste se på vår omvärld och oss själva på ett grundläggande nytt sätt, skriver han.

Birro menar att Katolska kyrkan omedelbart måste avskaffa celibatet för prästerna. Det är direkt människovidrigt, fientligt och kärlekslöst, skriver han.

– Kyrkan måste också sluta förtrycka homosexuella och upphäva förbudet mot preventivmedel. Den katolska kyrkan i Sverige har en chans att bli fanbärare för förändring. Men var är ni? Varför är ni så tysta? frågar han sig.

– Jag är katolik. Fortfarande stolt sådan. Jag älskar den hjärtliga moralism som katolicismen är en del av. Jag älskar tydliga rättesnören. Men det brott som Katolska kyrkan gjort sig skyldig till balanserar på gränsen till vad man kan förlåta, skriver Birro.

Läs hela debattartikeln i DN här.

Leif CyrillusLeif Cyrillus
Webbreporter
/Jag hade också varit besviken om jag hade varit som MB. Jag är besviken, mycket besvikenändå. Men detta är ju något vi känt till mycket länge, det är ju inte en överraskning, precis. Katolska kyrkan  och påven kanske tror det räcker med att bikta sig nu? Med så många människors förtvivlan på sina samveten…ja vad borde de göra nu tycker du? Marcus Birro talar om moralism och  rättesnören. Finner man det i denna organisation? Nej, anser jag. /Maria

2 thoughts on “Katolicism? Nej! /Artikel om katolska kyrkan

 1. Hej. Jag anser inte att M Birro riktigt vet vad han gett sig in i. Han är katolik och fattar nog inte vidden o bredden av vad katolikerna står för. Han är väl född in i detta kanske, och tror på det. Han är väl inte kristen eftersom han är katolik. När det gäller celibatet finns det en lång historia bakom detta, bl a att man konfiskerade de egendomar som de hade som skulle bli katolska präster, kyrkan tog över dem, därför växte katolska kyrkan så enormt. I samband med detta kom celibatformen.
  Att vara homosexuell kan inte vara lätt och det är inte rätt heller, enligt allt det som Gud säger i bibeln, de människorna borde få veta sanningen, och i dag är det sååå poppis att vara homosexuell.
  Att avhålla sig från sex innan äktenskapet är inget som lärs ut i Sverige eftersom vi inte är kristet land längre. Sverige och världen är på väg utför.
  /Maria

 2. Marcus Birro är en idiot. Titta på människan bara, han ser ju ut som en stolle och skurk.

  Avskaffa celibatet? Ska prästerna gå och “ligga runt” då? Förstår du detta Maria?

  Homosexuella ska inte accepteras, de lever ju i synd.

  Och det där äckliga ordet “preventivmedel”. Där håller jag med katolska kyrkan och påven, nämligen att det inte ska finnas sånt. Avhållsamhet är bättre.

  Tack och lov att Birro inte får bestämma i samhället, om han är kristen heter jag Musse Pigg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.