ISRAEL. /Forts av del 2: Antikrist /Bibelfokus

Forts del 2 Israel.  

Antikrist kommer
– När det nu gäller antikrist, vill jag lyfta fram ett par saker som gäller vår förståelse om vem han är och vad han kommer att göra. När vi tänker på antikrist så tänker vi ofta på en världshärskare som skall förfölja dom kristna, men det är inte hela sanningen. Varför vi tänker så beror på att vi läser Bibeln med ”kristendomsglasögonen”. Men har vi fattat Israels och det judiska folkets roll rätt, så kan vi förstå Bibeln betydligt bättre. Med det i ryggen så skall vi nu göra en liten ”språkstudie”.

– NT:s ord ”Kristus”, som härstammar från grekiskan, motsvaras i GT av ”Messias”, och det härstammar från hebreiskan. Båda orden har samma innebörd. Messias betyder egentligen ”den Smorde”. Och i Israel smorde man den som skulle bli kung med olja, så Messias syftar alltså på den smorde Kungen som judarna väntar på. Att säga ”Messias” är därför det samma som att säga ”judarnas Konung”.

– Ordet ”antikrist”, härstammar från grekiskans ”anti kristos” som betyder ”emot Messias” eller ”istället för Messias”. Så att säga ”antikrist” är därför det samma som att säga ”emot judarnas Konung” eller ”istället för judarnas Konung”. Lägg det på minnet en stund. För med det här i tankarna, så kan det vara intressant att t.ex. läsa vad aposteln Johannes skriver i sitt första brev i NT, kap 2, vers 22:

  • ”Vilken är »Lögnaren», om icke den som förnekar att Jesus är Kristus? Denne är Antikrist” (1917-års översättning):

– Johannes säger här att ”den är antikrist som förnekar att Jesus är Kristus”. Med tanke på hur central messiastanken var i judendomen vid Johannes tid, och vår lilla språkstudie här, så kan man undra om det Johannes ville få fram, inte var det här: ”den är Antikrist som förnekar att Jesus är judarnas Konung”. Den som gör så styrs alltså av antikrists ande, eller är antikrist, enligt Johannes.

– Att förneka att judarna är Guds folk, att nya förbundet är judarnas förbund och att förneka att Jesus är judarnas Konung kallas också för ”ersättningsteologi”. Det är alltså en teologi som har samma natur som antikrists ande. Så akta dig för ersättningsteologi i alla former! Den dyker idag upp i alla möjliga sammanhang och samfund. Tar man in den så ligger man mycket risigt till skulle jag vilja säga. Då riskerar man att drabbas av den villfarelse, som Paulus skrev om, som gör att man i förblindelse låter sig förföras av antikrists under och tecken, så att man tror att han är den återvändande Jesus.

– I det här perspektivet är det lättare att förstå hur antikrist kommer att framträda. Han skall utge sig för att vara messias, och då måste ju dom som tar emot honom som en messias också ha väntat på en messias. Men det är inte judarna som tar emot honom, för då har ju dom precis tagit emot Jesus som sin verklige Kung och Messias (se del 2 av det här programmet). Dom som antikrist däremot kommer att vilseleda är dom som också väntar på messias ankomst, men som inte tror att messias är judarnas konung. Dom har avfallit från Bibelns ord, och istället blivit så förförda av antikrists karismatiska ledarskap och briljans att dom inte ser att dom tar emot den som kommit ”istället för judarnas konung” – alltså anti kristos, anti Messias. Hängde du med i det här? Jag hoppas det, för det är viktiga saker.

– Nu skall jag också säga det att det är ju inte bara judar och kristna som väntar på en messias. Alla som blivit invigda i t.ex. New Age väntar på sin messias. Och inom Islam väntar man likaså på sin messias. Och det som dessa grupper har gemensamt med många avfälliga kristna och ersättningsteologer är att dom tror att judarna är förtappade. Det är därför rimligt att tro att dessa grupper redan är väl förberedda för att ta emot han som enligt Bibeln kommer ”istället för judarnas konung” – alltså anti kristos. /Lennart J

/Det är många som kommer att gå fel i de tider som är och som kommer. Vi väntar på Jesus Kristus som är Messias-     Kungen.

*Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.