Hälsa – Mat /Slamspridningen och vår hälsa

  foto Maria

Hej,

Detta brev handlar om hälsa och slam. Vi står sannolikt inför ett stopp för slamspridningen.
Från HEMSIDAN:
http://www.gunnarlindgren.com/  HÄR kan du teckna dig för e-mail nyhetsbrev! 
Och följande är från Gunnars Nyhetsbrev:

1. Så har då det vi fruktat besannats
2. Soja tar upp gifter från slam
3. Kadmium misstänks orsaka bröstcancer
4. Kadmium i barnmat
5. Akut/abort p-piller
6. Medicinrester kan försvåra fiskars fortplantning
7. Fortsatt bråk om slamhög
8. Landskrona vill stoppa avloppsslam på åkrar 
 
_____________________________________________
1. Så har då det vi fruktat besannats

En ny amerikansk rapport (se nedan) visar att växter som odlas på slamspridd åkermark tar upp både läkemedelsrester och baktericider. Vidare koncentreras gifterna i växten och halten kan vara upp till sex gånger högre än i den omgivande jorden. Gifterna stannar heller inte i rötterna utan sprids upp till bladen. Eftersom slamodlade produkter blir foder för boskapsdjur finns nu starka misstankar att animaliska livsmedel innehåller föroreningar från slammet. Forskarna varnar för att detta kan bli ett folkhälsoproblem.

Tidigare har slamförespråkare gjort gällande att slamgifterna inte “passerar jord/rot-barriären” och inte alls når övre delen av växter. Allt detta är osant.

Om någon slamförespråkare påstår att halterna i livsmedel är “mycket låga”, skall ni fråga vilka ämnen, analyser och halter de avser. Då kommer de skamset att tystna, då kontroll av läkemedelsrester och hormoner i livsmedel saknas.

Vi kan nu vänta att jordbruket äntligen gör sig av med denna kvarnsten. I synnerhet Lantmännen, som levererar slamodlat foder till våra boskapsdjur måste omedelbart upphöra med att ta emot slamodlade produkter. ARLA och de andra mjölkföretagen kommer att ställa detta krav. Detsamma kan vi vänta från Scan, kyckling- och äggproduktionen m fl.

En egendomlighet är att Kungsörnen och andra anrika företag inom Lantmännenkoncernen följer Svenska Kvarnföreningens beslut att inte ta emot slamodlad spannmål – men ändå befattar sig Lantmännen Lantbruk med slamodlad spannmål. Detta måste upphöra – annars kommer frågan att spilla över på de olika varumärkena. Här följer en lista på några varumärken inom Lantmännen som har anledning att ställa krav på moderkoncernen:

Kungsörnen
Solanum
Axa
Gyllenhammars
Doggy
Krafft
Cerealia
Schulstad
Lantmannen Unibake
Hatting
Kronfågel
m fl
Kan ni påverka dem så säg er mening om slammet! Stöd också “Ren Åker Ren Mat” www.renakerrenmat.se som nu arbetar för att slammet omgående försvinner. Stöd deras upprop!

__________________________
Från Land Lantbruk
2. Soja tar upp gifter från slam
 
Publicerad 23 september 2010
Amerikanska forskare har visat att sojaplantor tar upp gifter från slam och avloppsvatten. Antibakteriella ämnen stannade inte i roten utan flyttade sig till bladen.
Försöken har gjorts av forskare på universitetet i Toledo, Ohio, som odlade en i jordbruket
vanligt förekommande sort av sojaböna i obehandlad och slambehandlad jord. Växterna vattnades med såväl rent vatten som avloppsvatten.
Sojaplantorna skördades i två omgångar och analyserades dels efter 60 dagar, dels efter 110 dagar. De ämnen som eftersöktes var den aktiva substansen i tre vanliga mediciner samt två
antibakteriella ämnen.

Mer i plantan än i slammet
Forskarna fann höga koncentrationer av de antibakteriella ämnena triklosan och triklokarban, vanligt förekommande i hygienartiklar och kläder, i hela plantan samt i sojabönorna. I vissa fall var koncentrationen i plantan sex gånger så hög som i den slambehandlade jorden.
Forskarna pekar på att ämnenas förmåga att ta sig uppåt i växten innebär att de överförs till de djur som blir utfodrade med sojan.
Beträffande medicinerna var det i första hand det antikrampframkallande medlet karbamazepin som togs upp av sojaplantan. Det finns emellertid tecken som tyder på att det i växten sker en kemisk omvandling av ämnet.

Risk för antibiotikaresistens
I Sverige är triklosan klassad som miljöfarligt ämne. Forskargruppen menar att spridningen av de giftiga ämnena kan orsaka större antibakteriell resistens, även om den tar omvägen via slaktdjur.
Värdet av studien begränsas av det faktum att forskarna innan odlingen startade hade ökat koncentrationen av de befintliga gifterna. Fortsatta studier i ämnet bör därför ske i slambehandlad jord som inte ”spetsats”, skriver forskarna.
Det amerikanska naturvårdsverket kräver endast provtagning av nio substanser i slammet, vilket motsvarar ungefär 1 procent av de riskämnen som finns i avloppsvattnet. Precis som i Sverige används slammet till marktäckning och gödsling av jord- och skogsmark. Slammet används också i odlingsjord för privatpersoner.

Göran Berglund
Reporter
goran.berglund@lrfmedia.lrf.se
Gå till http://www.lantbruk.com/soja-tar-upp-gifter-fran-slam/2010-09-23#comment-5995  där finns kommentarer, bl a två av mig. Kommentera ni själva också!

Se också en artikel om rapporten

Plants take up drugs, antibacterials from biosolids used as fertilizers.
Aug 30, 2010
by Heather Stapleton and Wendy Hessler

New research shows that the drugs and contaminants that often contaminant sewage sludge that is used as fertilizer can be taken up by the plants grown in fertilized fields and gardens. Also called ‘biosolids’ these fertilizers are regularly applied to agricultural fields and are sometimes packaged as organic soil fertilizers sold in home improvement stores. The results raise significant public health concerns about use of biosolids on croplands and in gardens used to grow produce for consumption…

http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/newscience/soy-plants-accumulate-drugs-antibacterials-from-biosolids/
_______________________________  /Ta del av Gunnars hemsida och bli aktiva../Maria

4 thoughts on “Hälsa – Mat /Slamspridningen och vår hälsa

 1. Hej Janne. Ja det låter inte så värst nyttigt det vi läser t ex här:

  Forskarna pekar på att ämnenas förmåga att ta sig uppåt i växten innebär att de överförs till de djur som blir utfodrade med sojan.
  Beträffande medicinerna var det i första hand det antikrampframkallande medlet karbamazepin som togs upp av sojaplantan. Det finns emellertid tecken som tyder på att det i växten sker en kemisk omvandling av ämnet.
  m m.

  Vilken värld…säger jag igen o igen…
  /Maria

 2. Hej Janne Javisst är soya genmanipulerat, men alla vet inte det, tyvärr. Tänk vad mycket gift det finns i maten vi äter.
  Det finns så många risker, och i jordbruket idag finns det så mycket elände.
  Tack för länken, hoppas man tittar på den!
  Genmodifierat finns snart i allting, det är dags att vakna och bedriva ett rent jordbruk.
  /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.