Hälsa- Mat/ BISFENOL A-plastförening. Vakna, världen

 
     Hemodlade
 
 
Man kan vakna  på olika vis, t ex genom artikeln här nedan. Och när man har läst den så tycker man nog att det är dags att vråla högt. Vet du vad du äter, vad du får i dig genom alla förpackningar i plast, och de stackars småbarnen och ännu ofödda kan inte vare sig argumentera eller säga stopp, de vet ju inte….men vi vet att:
Bisfenol A, den endokrinstörande plastförening som har rönt mycket uppmärksamhet för dess utbredning i nappflaskor och vattenflaskor är betydligt vanligare i en ännu mer utbredd typ produkter: konserverad mat och dryck.

Nästan alla av konservbrukar på marknaden är på insidan försedda med ett plastlager som innehåller bisfenol A, och har detta har pågått sedan 1940-talet. Detta material är tänkt att förhindra metallen i burken från att påverka smaken på maten. Ännu viktigare är att förhindra föreningar i maten från att reagera med metall och på så sätt göra maten oätlig.

Exponeringen från denna källa är mycket mer omfattande än från plastflaskor, säger Shanna Swan vid University of Rochester i New York. Det är känt att bisfenol A läcker från konservburkar till mat och används i nästan alla konserver, nästan alla personer konsumerar sådana produkter regelbundet.

Det är känt att bisfenol A efterliknar östrogen och att störa det stör det hormonella systemet, studier har kopplat det till ökade risker för cancer, diabetes och hjärtsjukdomar. I januari erkände Food and Drug Administration (FDA) för första gången att “viss oro” existerar över dess kemiska effekter.

Nyare fynd är ännu mer oroande och visar på att bisfenol A kan påverka “Epigenetiska förändringar,” ändra sättet på hur kroppens gener uttrycks på ett sätt som kan föras vidare till en utsatt persons barn och barnbarn. En av dessa förändringar tar bort kolföreningar som hindrar DNA från att påverkas av östrogen. Enligt Yale University-forskaren Hugh Taylor innebär detta att bisfenol A kan höja effekten av naturligt förekommande östrogener som de i soja och öka en persons risk för bröstcancer samt andra sjukdomar.

“Det har permanenta och varaktiga effekter,” säger Taylor. “Exponeringen hos vuxna är oroväckande, men jag tycker att exponeringen hos foster än mer oroväckande.”

“Jag säger till mina gravida patienter att undvika produkter som innehåller bisfenol A. Även en sporadisk exponering under graviditeten kan ge bestående skador.”

Översättning: Marcus Borg
Originalartikel
Källa: http://www.reuters.com/article/idUSTRE65824H20100609

Kommentarer?   alla ni som läser här…/Kram f Maria

4 thoughts on “Hälsa- Mat/ BISFENOL A-plastförening. Vakna, världen

 1. HEJ Nej inget förvånar mig heller… Det är en farlig tid, ja det står om att detta med konserverna har pågått i mååånga år o det har det, men när de satte i den nya sk bättre plastföreningen i t ex konservburkarna så visste man inte (allmänheten) hur farligt det är.
  Skrämmande.
  Och värre lär det bli, jag är inte pessimist men jag läser bibeln o ser mig omkring…. /Maria

 2. Inget förvånar längre.

  Men tack Gud för att du öppnat mina ögon!
  Måtte fler få upp ögonen så verkligheten inte en dag kommer som en alltför stor chock!

 3. Ja detta är en värld som verkligen badar i smuts och felaktiga partiklar.
  Vad vi inte vet har vi ju ite ont av???

  Andra vägar till mat o vatten, ja det vore bra, men var finns de? Kanske en hemflyttning kommer snarare än vi tror. Där torkas alla tårar av- de tårar man kan gråta över den värld som skulle vara så underbar.

  Skall man nu kanske förbjuda odling m m så kan man ju fundeeeera… Blessings! Maria

 4. Vi lever ju så långt ifrån naturen och så nära vetenskapen!
  Det är klart att kemiska substanser och avkok av oljeindustrin ska undvikas, inte badas i!

  Vi borde söka andra vägar till mat och vatten, om/när det är möjligt. Odla själva och söka alternativa vägar till Bisfenol A- världen. Den kommer inte att ändra sig i första taget!

  Politiker förbjuder inte substanser som dessa, utan skriver lagar där de får simma vidare, utan att de syns så tydligt.
  Man sätter ett nytt gränsvärde, eller en ny kod där Bisfenol A, eller vad det nu kan vara, defineras som “ofarligt”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.