Gud skapade världen / Ja det tror jag på, gör du?

 
 
 
Forskare:  Gudstro är det enda vetenskapliga
 
– Gudstro är den vetenskapliga världsbilden. Annat är till stor del fria fantasier.
Det säger Allan Emrén, filosofie doktor i fysikalisk kemi och anställd vid Göteborgs universitet och Chalmers under 35 år.
Allan Emrén har varit involverad i kärnkraftssäkerheten vid svenska kärnkraftverk och driver i dag företaget Nuchem Research AB och hemsidan www.kunskapomgud.se.Redan som elvaåring läste han avancerad litteratur i fysik och geologi.-Jag kallade mig ateist eftersom naturvetenskapen verkade ha svar på alla frågor, men så lyssnade jag till ett radioföredrag av min idol Knut Lundmark, chef för Astronomiska observatoriet vid Lund universitet.Lundmark sa att Bibelns skapelseberättelse på många punkter stämmer med vetenskapliga slutsatser, något Emrén undersökte och fann vara sant.
-Numera kan jag inte ens tvivla på Gud. Det finns alltför mycket som är oförklarligt utan en skapare.

Förlegad världsbildMånga svenskar har en förlegad världsbild, menar han, upptäckter som gjorts under 1900-talet har inte gått in. Kvantfysiken har öppnat perspektiv som till och med Einstein hade svårt att tro på, till exempel att människan skapar när hon tittar ut i rymden.Einstein menade att det var så bisarrt så det måste vara fel, men efter hans död har forskare utfört experiment som visat att kvantfysiken hade rätt.
Skapelsen i snapshotsI dag beskriver fysiker världens tillblivelse med ekvationer och matematiska samband, fram till själva skapelseögonblicket då fysiken inte längre räcker till.Men om en människa för flera tusen år sedan fick en uppenbarelse om skapelsen och blev ombedd att skriva ned den, hur skulle det ha sett ut? Ekvationer skulle ingen begripa, de skulle snabbt vara glömda.-Jag tror personen fick se skapelsen i snapshots. Han fick besöka olika tidsepoker som han kallade dagar, och skrev ned vad han såg så noggrant han kunde.Rena förfalskningarAllan Emrén har grundligt undersökt Bibelns skapelsetexter och anser att Bibelkommissionens över­sättning delvis är rena förfalskningen. Det verkar som översättarna ville att läsarens tankar skulle gå till den världsbild som rådde för flera tusen år sedan.
-Bibelkommissionen var nog övertygad om att skapelseberättelsen inte har något med verkligheten att göra och valde ord som passade den föreställningen.Till exempel borde ordet som är översatt med “himmel och jord” ha översatts med “universum”. Orden som översatts med “öde och tom”, “tohu va bohu”, betyder “utan form, omätbar”. Det står alltså i Bibeln att skapelsen inte hade någon form, precis som vetenskapen ser på saken i dag: Universum var mindre än en atomkärna, men vaknade långsamt till liv och fylldes med vätgas under ett tillstånd av mörker, död och kaos.
-Ordet “väte” kände man till först på 1700-talet, hur skulle då betraktaren beskriva det han såg?

Väte betyder vattengörare, att beskriva universums materia i form av vatten vore det mest naturliga.Sannolikhet och kvantfysikFörst när Gud sade sitt “Varde ljus” hade universum blivit tillräckligt stort för att ljuset skulle rymmas, och då var universum cirka trehundratusen år, enligt Emrén.Hans teori om livets uppkomst bygger både på sannolikhet och kvantfysik, och den stämmer med Bibeln.
Han menar att andra teorier inte fungerar, man hamnar i orimliga sannolikheter om man försöker göra beräkningar på dem.

-Majoriteten av forskare tycker inte alls det är underligt med liv, men det beror på att de aldrig brytt sig om att undersöka möjligheterna. De förutsätter att liv måste ha kunnat uppstå av sig självt eftersom det finns, men det är en kolossal massa egenskaper som måste samverka för att liv ska bli möjligt.
Sannolikheten att livet skulle uppstå utan en skapare är försvinnande liten.Hans slutsats blir att Bibelns skapelseberättelse är given av Gud, det är orimligt att tro att den skulle vara en saga.Kortfattat återberättad-Det finns luckor i berättelsen, ungefär som när man kortfattat återberättar ett längre skeende, men berättelsen stämmer med hur vetenskapen ser på livets uppkomst och utveckling i dag.Det betyder, menar Allan Emrén, att Gud verkligen bryr sig om människor. Och att människan gör väl i att söka Gud och lyssna till Hans ord.

Kerstin Doyle
Reporter
kerstin.doyledagen.se
08-619 24 40

Kommentarer? /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.