Gud skapade../ Jesus är min borg /Bibelfokus

FORTSÄTTNING på JESUS ÄR MIN BORG /Bibelfokus/  Plus bilder.

Det finns fler saker hos Jesus som vi får tillgodoräkna oss om vi lever i denna borg. Vi skall läsa lite ifrån Bo Giertzs översättning av Nya testamentet.

•1 Kor 1:30: Hans verk är det, att ni är i Kristus Jesus. Han har blivit vår vishet från Gud, vår rättfärdighet och helgelse och förlossning (eller frihet/frälsning),
(Bo Giertzs översättning av NT)
Jesus är alltså vår vishet, rättfärdighet, helgelse och frälsning. Vi har inte detta hos oss själva och kan inte heller prestera det; vi får det helt och hållet av Jesus när vi lever ”i Honom” – “i Kristus”.

I Filipperbrevet (4:6-7) läste vi att om vi överlåter oss till Gud så skall han ge oss den frid som bevarar våra tankar och våra hjärtan ”i Kristus Jesus”. Därför sa Jesus också:

•Joh 14:27: Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er.
Det är alltså inte någon egen frid vi uppnår för att vi varit duktiga inför Gud. Vi får Jesu frid när vi tar emot hans nåd och rättfärdighet.

Lever vi på det här sättet – innanför borgens murar – så behövs inte heller mycket av bibelskola i våra liv. ”I Kristus” har vi ju även Hjälparen, den Helige Ande.

•Joh 14:26: Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.
Nu kanske någon tycker det låter konstigt att det är frihet att leva innanför murarna i en borg. Men det är dels ett fritt val att välja livet ”i Kristus”, och dels finns inget tvång innanför murarna heller. Utanför murarna däremot, blir man slav under begär och synd, eller under lagiskhet och det andliga egenföretagandet, eller kanske under några ”andliga experter”. Men innanför murarna har man alltså frihet på så sätt att man själv väljer det goda före det onda.

•2 Kor 3:17: Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet.
Innanför borgens murar finns också Livets träd som skall ge oss evigt liv. Det är ju när vi är överlåtna till Kungen som vi äger löftet om det eviga livet.

Går du nu trots allt utanför borgen så är det alltså vanskligt. Vi känner alla till bibelordet om att djävulen går omkring oss som ett rytande lejon. Vi kan kanske jämföra honom med blodshämnaren i berättelsen om fristäderna.

•1 Petr 5:6-9: Ödmjuka er alltså under Guds mäktiga hand, så skall han upphöja er när hans tid är inne. Och kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er. Var nyktra och vaksamma. Er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka. Gör motstånd mot honom, orubbliga i tron…
Blodshämnarens och djävulens rytande är alltså inget problem om vi är innanför borgens murar och kastar alla våra bekymmer på Kungen och är orubbliga i tron. Vad för slags tro då, kan man ju fråga sig? Jo, tilltron till Kungens förmåga, och att vi är trofasta honom. Det är ju detta som är en sann tro.

Det finns en sak till som vi får ”i Kristus” som bör nämnas i detta sammanhang, och det är glädje. Det kan vi också ha användning av när vi skall stå emot djävulen. I profeten Nehemjas bok i GT står det ju att ”fröjd i Herren är vår starkhet”. Jesus talar också om att vi skall få del av hans glädje för att vår glädje skall bli fullkomlig (Joh 15:11).

Borgen ”Kristus” är allstå en bild av den hemlighet som Gud har för oss. Det finns säkert mer som jag hade kunnat lägga till bilden, men det får räcka så här.

Livet ”i Kristus” är ett fördolt liv med Gud – här och nu. Verkligheten ser inte ut exakt som den här borgen, men det fungerar ungefär så här, tror jag. Livet ”i Kristus” är också en fantastisk försmak av det kommande eviga livet. Första Korintierbrevet säger kanske något om just det lite osynliga med Kristus. Här skall jag citera ur Bo Giertzs översättning igen, för han har skrivit detta allra klarast tycker jag.

•1 Kor 13:12: Nu ser vi en dunkel bild i en spegel. Då skall vi se ansikte mot ansikte. Nu är min kunskap ett styckeverk. Då skall jag känna Honom så helt som jag blivit känd av Honom.
(Bo Giertzs översättning av NT)

7.  SAMMANFATTNING:

Om du nu sitter med frågan: ”Men hur gör jag då för att komma in i livet och friheten i Kristus? Vad skall JAG göra?” så är frågan alltså fel ställd. Du skall egentligen inte göra särskilt mycket alls, för annars är du kanske på jakt efter frukt från Kunskapens träd.

Gud har gjort ALLT för oss, och är det nu något som vi skall göra, så är det alltså att överlåta hela skutan till Gud och förtrösta på Honom. Det är det som vandringen i Anden och livet ”i Kristus” går ut på. Vi traskar på i vardagen, överlåtna till Gud, och förtröstar på hans ledning.

Under denna vandring har vi gemenskap med Gud genom bibelläsning och enkel bön. Och under den vandringen får vi då provsmaka på hur det en gång var i Edens lustgård och en gång kommer att bli i evigheten hos Gud. Och det som jag själv vill lyfta fram som kanske det allra mest härliga i det smakprovet är trons vila och barnaskapet hos Gud!

Det här var mina tankar om detta. Det finns mycket mer man kan säga om det här, men lyssnar du till Sven Reichmanns två undervisningspass från samma Temadag, så får du en fördjupad bild av ”friheten i Kristus”. Du finner dessa här: http://bibelfokus.se/temadag_2010

/Dessa artiklar finner jag mycket upplyftande och härliga, barnaskapet hos Gud kan inte jämföras med något annat. Han är vår Gud, Han är vår Far.  Fullkomlig glädje kan alla få./Maria

Kommentera gärna.

http://www.youtube.com/watch?v=8yQW_4zNt_w&feature=related

2 thoughts on “Gud skapade../ Jesus är min borg /Bibelfokus

  1. Hej Janne. TACK! Jag blev så glad när dessa artiklar kom in på Bibelfokus och jag pratade med Lennart om vad som skulle finnas att kopiera i augusti, och det är jätteroligt att få ta in de artiklarna som finns.
    Visst är Gud underbar!
    Vad bra att du kopierar, då har jag ytterligare en “backup”.
    Kram f Maria

  2. Det här var en underbar artikel. Så fin bild av hur Jesus skyddar oss och vill oss väl. Vi får tack Honom för livet varje dag. Så här tänkte sig Gud oss. Som kycklingar under Hans vingar! Tack Maria! Jag kopierar ned allt du skriver på sidan!
    Det vill inte säga lite! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.