Gud skapade / Jesus min borg /Bibelfokus

FORTS   JESUS MIN BORG /Bibelfokus:

Jesus min borg
Vi kan tänka oss en borg som heter just ”Kristus”. Den här borgen är som en liten stad med murar omkring, precis som en fristad. Det står så här i Psaltaren:

 

  • Ps 62:3 Endast han är min klippa och min frälsning, min borg, jag skall inte vackla.

I den här borgen får vi bara leva om vi helt och fullt förlitar oss på borgens Kung – alltså Jesus Kristus. Vi får inte ha med oss någonting eget in, utan allt vad vi behöver får vi av Kungen själv. Där inne står du inte heller under Lagen om du låter dig ledas av Kungen:

  • Gal 5:18 Men om ni leds av Anden, står ni inte under lagen.

”I Kristus” får vi också tillgodoräkna oss flera av Jesu egenskaper. Vi behöver t.ex. inte kämpa för en egen rättfärdighet, utan vi får ta emot Jesu rättfärdighet. Det finns en missuppfattning bland kristna om att vi skall bli rättfärdiga här och nu, men det grundar sig på feltolkningar. Vi skall läsa

  • Rom 4:24-25: Rättfärdighet kommer att tillräknas oss som tror på honom som från de döda uppväckte Jesus, vår Herre, han som utlämnades för våra synders skull och uppväcktes för vår rättfärdiggörelses skull.

EFS-teologen Agne Norlander har sagt ungefär så här: att det grekiska ordet som här översatts till ”rättfärdiggörelse” är di-kai-oun, och det betyder egentligen ”rättfärdigförklarad”. Att vi alltså förklaras rättfärdiga istället för att göras rättfärdiga. Det här är viktigt, för det gör det tydligt för oss varför man kan se synden verksam i sin kropp trots att man är en pånyttfödd kristen. Det är genom helgelsen som vi mer och mer skall komma bort ifrån synden. Och under tiden får vi alltså tillgodoräkna oss Jesu rättfärdighet eftersom vi inte i oss själva är rättfärdiga. Det är därför som Jesus säger: ”sök först Guds rike och hans rättfärdighet”. Många söker efter sin egen rättfärdighet, men det har alltså aldrig Jesus bett oss att göra.

Så, inne i borgen Kristus erbjuds vi Jesu rättfärdighet i väntan på Jesu återkomst då vi skall förvandlas till en mer fullkomlig människa./Lennart/     /FORTSÄTTNING FÖLJER!

Tack Lennart./Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.