Gud och../Livets källa. Psalt 36

Ogudaktigheten är mycket stor i världen och Gud kommer en gång att döma alla dessa handlingar som är orättfärdiga.   Drick ur livets källa.    Begrunda psalm 36:

För sångmästaren; av HERRENS tjänare David:  36:1-13
*I mitt hjärta betänker jag vad synden säger till den ogudaktige, till den för vilkens ögon Guds fruktan ej finnes. Den intalar ju honom vad som är behagligt i hans ögon: att man icke skall finna hans missgärning och hata den. Hans muns ord äro fördärv och svek; han vill icke göra vad förståndigt och gott är. Fördärv tänker han ut på sitt läger, han träder på den väg som icke är god; han skyr icke för något ont. HERRE, upp i himmelen räcker din nåd, och din trofasthet allt upp till skyarna. Din rättfärdighet är såsom väldiga berg,  dina rätter såsom det stora havsdjupet; både människor och djur hjälper du, HERRE. Huru dyrbar är icke din nåd, o, Gud! Människors barn hava sin tillflykt under dina vingars skugga. De varda mättade av ditt hus´rika håvor, och av din ljuvlighets ström giver du dem att dricka. Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus se vi ljus. Låt din nåd förbliva över dem som känna dig och din rättfärdighet över de rättsinniga. Låt icke de högmodigas fot komma över mig eller de ogudaktigashand driva mig bort.  Ja, där ligga ogärningsmännen fallna; de äro nedstötta och kunna icke mer resa sig.*

*

/De som inte känner Gud har ingen gudsfruktan och det finns därför ingenting som håller dem tillbaka från att synda. De störtar fram utan tanke på att något skulle kunna hända dem. Men Gud är rättvis och det enda han gör är att låta straffet anstå en tid. Kunskapen om detta borde få oss att sluta synda. Låt gudsfruktan i dig få göra sitt verk så att du inte syndar. Du har säkert upptäckt att Gud är kärleksfull, men glöm inte bort att han också är rättvis.

*

I motsats till onda människor och deras onda planer, som till slut ändå kommer att misslyckas, är Gud kärleksfull, trofast, god och vis. Hans kärlek är gränslös! hans trofasthet större än vi kan förstå, hans rättvisa orubblig och hans vishet outgrundlig som havsdjupen. Vi behöver inte frukta onda människor. Gud dömer ondskan, men han älskar oss och har omsorg om oss ända in i evigheten.

*
36:10 Denna bild av Livets källa ger oss en förnimmelse av friskt, renande vatten som verkligen kan ge liv åt den som törstar i andligt avseende. Samma bild används i Jeremia 2:13, där Gud kallas “källan med det livgivande vattnet”. JESUS talar om sig själv som en källa “som alltid flödar med evigt liv”, och därför släcker all andlig törst (Joh 4:14)

13 thoughts on “Gud och../Livets källa. Psalt 36

 1. Jag har hört att det är 1.5 miljoner döda iraker. I grannländerna och i AfPak? Vem vet?
  Det finns ingen som har något emot krigen i Sverige/Europa idag, inte hörs det något i all fall. Det kanske var bra någonstans att kriga och slå sönder länder? “Bra för ekonomin i alla fall”…och vår position på världens berg är ohotad…(bara Kina kan annat)

  Gud skickar en stark förvillelse, som gör att ingen hör och ingen ser…

  Var står det någonstans i Bibeln, Maria?

 2. Stalloneliknande figurer, stora starka män, finns ja. Finns Al Qaeda?
  Ja vad gjorde de i Irak och Afganistan, förspillda människoliv, och anhöriga är förtvivlade över krigen. Opinionen måste bli starkare mot det som sker.
  Kanske i Syrien, kanske Iran Kanske Ryssland..vad vet jag, vet bara att enligt bibeln kommer det att hända hemska saker.
  Världen nöts ut, och jorden kommer att skaka riktigt rejält framöver.
  Och Gud har kontrollen och sista ordet.
  /Maria

 3. Stallone jagar ryssar i Aghanistan tillsammans med gerillan Muhajedeen. Muhajedeen, det är Bin Al Qaeda idag det!

  Går de ur Aghanistan och Irak så kanske man ska råga sig vad de gjorde där från början. Vad är det som hänt som gör att det är dags att dra sig ur? Wikileaks och opinionen mot kriget har de inte lyssnat till, det är ett som är säkert!

  Maria tror att det smäller i Syrien nästa gång.
  Pre-konflikt kanske man kan kalla det för med snar upptrappning. Vilken värld…:( ??

 4. Detta är mycket konstigt att man kan hålla på med dessa krig så länge, VAD är det för krig och man kan fråga sig varför? Vår vän Janne kan säkerligen svara på det också, han är mycket uppdaterad, det är komplicerade saker för en oinvigd men det är egentligen bara makt det handlar om och pengar.
  Talibanerna är inte många ochman behöver så många krigare för att jaga talibaner, det tror jag inte alls på.
  Det är förövrigt dags för nästa krig på schemat, detta är ju schemalagt av de herrarna som sitter längst upp….i toppen av makteliten.
  /Maria

 5. Va? Har de krigat i nio år i Afghanistan? Jag som trodde det bara varit i ett-två år eller nåt sånt.

  Jamen, om de nu inte vunnit under nio år mot långt sämre utrustade talibaner som inte har nåt att sätta emot, ja då blir det väl att lämna landet med skam, som Sovjetunionen gjorde då? (Eller så får de sätta in Rambo, enmansarmén).

 6. Hej på er….Jaha så gör de, lämnar uppgifter som är hemliga- och behåller sina rättigheter, var han mutad?
  Ja det hänger upponer precis som fladdermössen,. Störa politiken? Kan man det? Vi har väl inget att säga till om i dessa skeden.
  Krigen går vidare och skördar offer, undra var det smäller nästa gång? Syrien?
  Ja mördarna lever och de som kämpar för att sätta fast dem- de dör.
  Be för Sverige.
  /Maria

 7. Läste idag att uppgiftsgivaren (en kille anställd av armén) under flera år lämnat ut mkt sekretessstämplad militär info men ändå behållit sin security clearance (rättighet att ta del av hemliga uppgifter). I säkerhets och krigssektorerna är allting upp och ned och ska vara det. Vad vi läser i media är filtrerat och hänger sas upp och ned. Det är en regel. Ungefär lika logiskt som att Mona Sahlin är i Afghanistan för att se hur det går i “den afghanska kvinnokampen”.

  Jag tror Pentagon/CIA i det här fallet släppt ut uppgifter för att “rensa luften” innan nästa fas i äventyret (kriget i Afghanistan har stått och trampat i 9 år och det är dags för nästa fas). De har genom den här killen gett Wikileaks dokumenten precis som de ger media och info till Al Jazeera och AP och Washington Post etc.

  Makten vill klampa in på vad som finns på internet som kan störa politiken och militären i sina storartade planer…så skriv dina frågor fort, Andreas!

  🙂
  USA idag är långt ifrån det land som Kennedyklanen och de svarta rättskämparna mördades i på 60-talet.

  (Det är mördarna som lever än, inte rättskämparna)

 8. Wikileaks vill de säkert sätta åt, men det är nåt som inte stämmer. Det är säkerligen uppgifter som de vill ska komma ut för att göra reklam för att Afganistankriget är slut så de kan börja kriga nånannanstans. Eller det kan vara så att de vill ha ut sanningar. Jag tror första alternativet. Nog dödar man läkare lite överallt, men allt kommer inte fram. Nej man kan inte välsigna orättfärdiga handlingar, och nuförtiden vet man inte vilka nyheter som är sanna och vilka som är osanningar, det är helt absurt alltihop. Man får läsa mellan raderna eller vara mycket påläst. /Maria

 9. På tal om politik och sånt. “Wikileaks” vill väl USA sätta åt, men jag fattar inte riktigt varför? USA sägs väl vara vän av yttrandefrihet och demokrati och allt det där. Är det helt enkelt inte bara så att Wikileaks har kommit sanningen på spåren?

  Och sen hörde jag en annan nyhet, att några läkare blivit dödade i Afghanistan. Jag vart lite förvånad, för man tänker väl att ingen dödar läkare liksom? Men det heter väl “krigets grymheter”. Tror nog att båda sidor håller på med otäckheter, ta t.ex. USA:s dödsstyrkor, Task force eller Delta force eller vad de nu heter, tror ju inte de är direkt mysfarbröder precis. Om dessa nu släpar ut folk ur deras hus och skjuter dem utan ens rättegång, ja inte man väl välsigna det heller…?

 10. En historia som är alltför vanlig eller hur? Botten är toppen, ja just det- det är botten av lagslöshet som råder och det är omvända världen. Straff idag är så korta så de hinner komma ut innan de fattat att de måste straffas.
  GUD har all makt och han kommer att skipa all rättvisa en dag, men de som inte vet det, dem blir det verkligen synd om.
  Visst är vi glada- vi har fått frälsningen.
  /Maria

 11. Just det!

  Gud har all makt.
  Vi är ambitiösa myror.

  Senare i artikeln framgick det att polischefen fick 15 år i fängelse, men betalade 17 000 kr i borgen och är en fri man. Hans brorsa sparkade den irländske mannen (som tillsammans med lokala sydafrikanska tidningar tagit fram informationen) på smalbenet utanför rättegångssalen.
  Så var den historien slut.

  Intressant fall! Och man kan ana brottssyndikatens roll i “en internationell världsordning” helt klart. Sydafrikanen var helt riktigt en FN-representant för Sydafrika.

  Skulle tro att botten är toppen när gubbarna får som de vill. Det har ju varit mycket prat om en internationell rättsordning med Interpol och ICC nya befogenheter på sistone (sydafrikanen har säkert en roll i den!).

  Vad spelar det för roll när vi har en rättfärdig Gud som ser till oss? 🙂 Vi får vara glada över det!

 12. Hej Janne, tyvärr är det du skriver om droghandeln och syndikat alltför vanligt och hemskt. Pengar och makt styr.

  Ja det är enkelt att synda och vända sig bort från Gud, se psalmen, och vi har ett stoooort ansvar inför Gud, och jag hoppas att vi kan uppfylla hans önskningar, att få göra hans vilja i evighet.
  /Maria

 13. (Vi räddar världen…)

  Läste just en artikel i Times (5/8 2010) att Interpols (en internationell polisorganisation som verkar mot internationell brottslighet) Fd chef, en sydafrikan, tog mutor av droghandlare och kallade dem “sina vänner”.

  Interpol vill skydda världen från terror, drogligor, sexslaveri etc och denna sydafrikan var chef i 4 år (2004-2008). Det var 4 år i drogligornas tjänst det, helt enkelt.

  Vad denna syndakatalog vi kan se uppspaltad i tidningarna är tröstlös! Vi faller ju konstant i fällorna! Ändå vill vi allt annat än tappa “tron på människan” och vår “vilja att rädda världen”.

  Vad hjälper det att ha en transnationell polisorganisation som styrs av en mutad polischef?

  Så enkelt det är att synda och vilket ansvar vi har att göra Guds vilja! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.