Evangelium /Vem var Marta?

 
Ofta har de som är äldst i en syskonskara en besvärande benägenhet att ta befälet, en vana från barndomsåren. Det är lätt att se just detta mönster hos Marta, storasyster till Maria och Lasaros.

Hon var van att bestämma. Gästvänlighet var ett måste enligt judisk sed. Att Marta, Maria och Lasaros är ihågkomna för sin gästfrihet visar att det måste varit utöver det vanliga. Det ansågs oförskämt att inte erbjuda var och en som kom på besök vad huset förmådde. Tydligen var denna familj alldeles särskilt gästfri. Marta var noga med detaljerna. Hon vill vara till lags, betjäna, göra vad man väntade sig av henne, men tyvärr lyckades hon tydligen oftast att få alla omkring sig känna sig besvärade. Som den äldsta kanske hon kände ansvaret för att hemmet skulle vara oklanderligt skött och gjorde allt hon kunde för att hålla det i bästa ordning.

Följden blev att hon fick svårt att kopppla av och umgås med gästerna. Detta gjorde det desto svårare för henne att acceptera Marias bristande intresse att hjälpa till med förberedelserna. En gång närJesus var på besök blev läget så spänt att hon bad honom om hjälp att döma i frågan.

På ett kärleksfullt sätt talade han henne till rätta och förklarade att även om hennes ambitioner var riktiga fanns det viktigare saker. Den uppmärksamhet man ger sina gäster är viktigare än något annat man kan göra för dom.

När Lasaros hade dött handlade Marta utan att tänka sig för vid ett par tillfällen. När hon får höra att Jesus äntligen är i närheten men tyvärr alldeles försent ute enligt hennes uppfattning, rusar hon honom till mötes.

Hon ger uttryck för konflikteni sitt inre- en blandning av besvikelse och hopp.

Jesus påpekar att hennes hopp är för svagt. Jesus är inte bara herre efter döden utan över döden, ja han är uppståndelsen och livet. Några ögonblick senare talar Marta igen utan att tänka, när hon påpekar att ett fyra dagar gammalt lik redan är i upplösning. Hennes uppmärksamhet på detaljer fick henne ibland att missa hela helheten.

Men Jesus hade hela tiden tålamod med henne.

Sista bilden vi får av Marta visar henne återigen som gästfri värdinna för Jesus och lärjungarna. Hon hade inte slutat tjäna. Men den här gången noterar Bibeln hennes tystnad. Kanske hade hon börjat lära sig vad hennes yngre syster hela tiden vetat, nämligen att tillbedjan börjar med stillhet och lyssnande.

/ Handbok för livet

Prestationer och starka sidor:

*En gästfri husmor

*En nära vän till Jesus, som trodde på honom med allt starkare och övertygelse

*Hade stark längtan att göra exakt rätt

Svagheter och misstag:

*Väntade att andra skulle dela hennes prioriteringar

*Överdrev betydelsen av sådant som var mindre väsentligt

*Tyckte synd om sig själv när man inte uppskattade hennes insatser

*Begränsade Jesu kraft till att gälla detta livet

Vad kan vi läras av hennes liv:

*Att bli upptagen med detaljer kan få oss att glömma det verkliga syftet bakom en handling

*Det finns tillfällen att lyssna till Jesus och tillfällen att arbeta för honom

Bakgrundsfakta:

*Plats:Betania

Släkt:Maria (syster) Lasaros(bror)

Nyckelvers:

“Men Marta var jäktad och tänkte mest på vad honskulle bjuda gästerna på.

Hon kom till Jesus och sa: Herre, är det inte orättvist att min syster bara sitter där, medan jag får lov att göra allt arbete? Säg till henne att hon kommer och hjälper mig!” (Luk 10:40)

Det berättas om Marta i Luk 10:38-42 och Joh 11:17-45

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.