Evangelium / Onda andar i en svinhjord

 irchgr14.gif

Evangelium. Matteus skriver i 6:28 om onda andar i en svinhjord:

.

*När Jesus och hans lärjungar kommit över till andra sidan sjön, till gadarenernas område, kom två män som var besatt av onda andar emot dem. De bodde på gravplatsen och var så våldsamma att ingen vågade gå igenom hela det området. De började ropa till Jesus:

.

“Vad vill du oss, Guds Son? Du har ingen rätt att plåga oss än.” En svinhjord gick och betade ett stycke därifrån, och andarna tiggde och bad: “Om du driver ut oss, så skicka då åtminstone in oss i den där svinhjorden.”

.

Jesus sa till dem: “Som ni vill, ge er iväg!” Och de lämnade männern och for in i svinen, och hela hjorden rusade över klippkanten och drunknade i sjön. Då flydde herdarna till närmaste stad och berättade där om vad som hänt.

.

Och hela befolkningen kom springande för att få se Jesus, och de bad honom gå därifrån och lämna dem ifred.. /Matt8:28-34/

.

Bibeln berättar att vid tidens slut ska  djävulen och hans änglar kastas i “den brinnande sjön” (25:41; Upp 20:14)

.

När de onda andarna sa att Jesus inte fick plåga dem  “än”  visar det på att de kände till sitt slutliga öde. När de onda andarna kom in i svinen drev de dem ner i sjön. Reaktionen är ett uttryck för deras vilja att förstöra. Eftersom de inte längre fick skada männen gav de sig på svinen. I skarp kontrast till detta står Jesu handlande, som visar vilket värde han ser i varje människa.

.

Folket bad Jesus att lämna området. De hedniska gudar de tillbad kunde de behärska och beveka. Men över Jesus hade de ingen makt. De var rädda för hans övernaturliga kraft och hade aldrig sett något liknande. Dessutom var de nog mer upprörda över att ha förlorat svinen än glada över att två män blivit befriade från ondskans inflytande. En människa är skapad till Guds avbild och har evighetsvärde. Människan värderar ofta ägodelar, investeringar och till och med djur högre än människan själv. I nästföljande kapitel (Matt 9) kan du läsa om hur Jesus botar en lam man. Hela bibeln berättar om under och mirakel-   Prisa Gud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.