Ett ord idag /Pär Ström- Storebror, Molnet

1. Varning för storebror i Molnet!

Vi som är rädda om vår personliga integritet har fått en ny motståndare – Molnet. Det så kallade datamoln som allt fler börjar använda är nämligen en riktig guldgruva för både storebror och hans lika nyfikna lillebröder. Men vad är egentligen Molnet?
Jo, det handlar om att både programvara och dokument ligger i någon datacentral istället för på din hårddisk. På det viset behöver du inte köpa in en enda programvara. Du slipper strulet med att installera programvaror och deras uppdateringar. Du slipper tänka på backup. Allt finns i Molnet och sköts av Molnet. Långt borta någonstans, ointressant var.

Det är lite grand som med elektricitet. Två hål i väggen. Datakraften ska komma via internet som två hål i väggen istället för att vi ska behöva ordna till den lokalt. Praktiskt och billigt, vilket gör att inte bara privatpersoner börjar använda sig av Molnet. Allt fler företag lägger nu ut hela sin databehandling i Molnet.


För privatpersoner finns redan många tjänster som levereras av Molnet. De körs via internet i en vanlig webbläsare. Mest känd är Google programvarusvit Google Dokument, som erbjuder  ordbehandling, kalkyler och presentationer (du slipper alltså Office). Bildbehandling kan göras via molntjänsten Photoshop Express, och videoredigering via Jaycut. Till och med operativsystem finns i Molnet, mest känt är Icloud.

Det riktigt otäcka är att allt finns någon annanstans. Alla data ligger ständigt utanför den egna maskinen, utanför det egna huset, utanför den egna kontrollen,i en datacentral i ett land någonstans i världen. Den tjänst man själv anlitar kan tänkas anlita en underleverantör som använder andra länder som förvaringsbas. Kort sagt har användaren nästan noll koll på var hans eller hennes data egentligen finns.

I en perfekt värld gör det förstås ingenting, för där kan man lita på allt och alla. Men om man inte tror på den perfekta världen?
För det första kan man konstatera att för en nyfiken statsmakt är det naturligtvis rena guldgruvan om medborgarna lägger ut sina dokument utanför huset. Denna statsmakt kan vara den egna staten (tänk FRA) eller en annan stat (tänk USA med sin avlyssningsmyndighet NSA och sitt övervakningssystem Echelon).

Den som lägger sina dokument i en amerikansk tjänst, exempelvis, bör hoppas på att företaget bakom tjänsten inte är alltför ”patriotiskt”. Patriotism är den förskönande omskrivning som brukar användas i USA när företag i tysthet lämnar ut personuppgifter till myndigheter utan att formellt vara tvungna till det. Detta kan ske – och har skett – antingen efter påtryckningar eller på företagets eget initiativ.

Sedan har vi ju risken för läckor av mindre spektakulär natur. Hur pålitlig är den personal som sköter de stora datacentraler som lagrar information i Molnet? Paralleller kan dras med den lågbetalda yrkeskår i USA som kallas ”tape monkeys” – de bud som kör backup-band mellan olika datacentraler. Det går envisa rykten om att en del data försvinner på vägen.
Inte bara privatpersoner har anledning att vara lite misstänksamma mot Molnet. Detsamma gäller företag, särskilt företag som arbetar på högteknologiska områden i stark global konkurrens. Molnet är på väg att bli en guldgruva för industrispioner. Tänk Kina.

Vissa risker försvinner när man lägger över sin information i Molnet – exempelvis risken för att data kommer i orätta händer genom att datorn blir stulen. Men en helt ny typ av risk dyker upp istället. En risk som det är svårt att bedöma storleken på.
Man kan konstatera att om det i framtiden blir standardförfarande för de flesta att förvara sina data i Molnet så är det en som kommer att mysa intensivare än självaste jultomten – och det är Storebror. Och hans lillebröder kommer att mysa som tomtenissarna.

Läs mer av Pär Ström här:

http://atomerochbitar.se/ps.html

http://www.stoppa-storebror.se/

 

 

2 thoughts on “Ett ord idag /Pär Ström- Storebror, Molnet

 1. Hej Janne Framtiden…tänk om människor bara visste det vi vet. Du vet hur valserna går, och du är inte lättlurad, tack Gud för det!
  Vilken röra det är, men Gud visar oss vägen.
  /Maria

 2. Cloud computing är “framtiden”…

  Det här är en total kopia av allt som händer/hänt på planeten.

  Man har väl kommit på att Echelon satellitstaden går att sälja om man sammarbetar över gränserna!!!

  Google/Microsoft/NSA/Finansinstitutioner kan göra guld i molnet.

  All info tillgänglig överallt –
  Total Information Awareness, som Pentagon kallar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.