Gud i samhället/Skolverkets planer

 Jag är en av alla dem som röstat i Aftonbladets omröstning ocm Skolverkets heltokiga idé att stryka formuleringar om kristendomens särställning…och jag har skickat mail om detta..läs nedan

www.sea.nu innehållet idag:

I dagens morgoneko toppar nyheten om Skolverkets planer på att stryka formuleringar om kristendomens särställning i religionsämnet. I inslaget medverkar vår generalsekreterare Stefan Gustavsson och kommenterar även det faktum att över 700 brev och mejl (!) har inkommit till Skolverket i protest mot planerna. 


Den stora proteststormen är en följd av SEA:s uppmaning till allmänheten att göra sin röst hörd i frågan. Tack för Ditt engagemang!

Under morgonen har även andra medier uppmärksammat frågan. Aftonbladet har intervjuat Stefan Gustavsson och genomför även en läsarundersökning, eller s k poll, på sin hemsida där man frågar läsarna om det är rätt att förändra kristendomens särställning. Rösta i Aftonbladet.

*

Utbildningsminister Jan Björklund debatterade även frågan med Lars Ohly i P1 Morgon. Jan Björklund markerade där att om förslaget äventyrar kristendomens särställning så kommer han att agera, vilket känns hoppfullt.

Nedan finner Du det pressmeddelande som har gått ut från oss under morgonen:

Skolverkets förslag gör ungdomar historielösa

– Om Skolverkets förslag till ny läroplan i religionsämnet realiseras så riskerar det att göra unga människor historielösa och utan möjlighet att förstå eller ta ställning till vår egen historia, kultur, musik, konst och litteratur. Då menar vi att man gör våra ungdomar en björntjänst.

Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare på Svenska Evangeliska Alliansen, i en kommentar till de förslag till förändringar i grundskolans kursplan i religionskunskap som Skolverket har arbetat fram.

– Det är självklart att elever skall undervisas om alla världsreligionerna, men vi kan inte blunda för kristendomens enorma kulturella påverkan under nästan 2000 år. Inom ramen för religionsämnet är det självklart att elever måste få möjlighet att upptäcka detta och på det sättet kunna förstå både sin historia och sin samtid.

Över 700 brev och mejl har strömmat in till Skolverket i protest mot de planerade förändringarna i religionskunskapsämnet. Något som bland annat har att göra med den uppmaning till protester som Svenska Evangeliska Alliansen riktat till allmänheten på sin hemsida.

– Det är uppenbart att det engagerar och förvånar allmänheten när Skolverket blundar för kristendomens påverkan på vår kultur, avslutar Stefan Gustavsson.

Länksamling

Nedan finner Du en samling av länkar som är aktuella i debatten om kristendomens särställning i läroplanen för religionsämnet. Vi återkommer med fler länktips när debatten fortskrider.
Intervju med Stefan Gustavsson i MorgonekotIntervju med Stefan Gustavsson i AftonbladetOmröstning på aftonbladet.se

Debatt i P1 Morgon mellan Jan Björklund och Lars Ohly

Dagen rapporterar om Skolverkets förslag

Debattartikel från Claphaminstitutet i Världen idag

Vad säger ni som läser detta? Kommentarer?
 

One thought on “Gud i samhället/Skolverkets planer

  1. Jag tycker självklart att det är helt tokigt att ta bort ämnet kristendomskunskap. Hur skall unga människor kunna förstå och hur skall de kunna vilja vända sig till Gud ocm de inte får kunskap och ledning…Rösta du också på Aftonbladets omröstning i ämnet.
    Jesus lever, bibeln är sann… Vi kan också tänka oss hur planerat detta är, för det passar ju inte in i Socialdemokraternas politik. Vinner de valet har vi snart inte en enda bibel kvar i samhället och människor kommer inte att kunna förstå att Gud finns./Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.