Ett ord idag /Aborter

 

itsraining.gif

Psaltaren 127:3 Se, barn är en Herrens gåva, livsfrukt en lön.

Jeremia 1:5 Herrens ord kom till mig, han sade: “Förrän jag danade dig i moderlivet, utvalde jag dig, och förrän du lämnade modersskötet, helgade jag dig. Jag satte dig till en profet för folken.”

Psaltaren 139:15 Dina ögon såg mig, när jag ännu knappast var formad, alla mina dagar blev uppskrivna i din bok, de var bestämda, förrän någon av dem hade kommit.

Galaterbrevet 1:15-16 Men han som utsåg mig redan i moderlivet, och som kallade mig genom sin nåd beslöt att uppenbara sin son för mig, för att jag skulle förkunna evangeliet om honom för hedningarna.

När börjar livet? När blir en människa en människa? Någon annan tydlig gräns än befruktningen (konceptionen) finns inte. När kromosomerna från fadern och modern förenas, så formar de en unik mänsklig person. Vid den stunden börjar livet. Från det tillfället är varje formation av personen endast en fråga om utveckling, växt och mognad.

Vid omkring 18 dagar börjar hjärtat att slå och efter 21 – 25 dagar slår hjärtat! Abort stoppar ett hjärta som redan slår!

Vid 3 veckor finns början till ögon, ryggmärg, lungor, mage och tarmar, och hjärnan börjar utvecklas i det 2 mm långa embryot.

Vid 4 veckor börjar knoppar till armar och ben framträda och embryot har blivit 5 mm långt. En enorm cellutveckling pågår och t ex 100 000 nya nervceller bildas nu varje minut.

Vid 5 veckor har hjärnan delats i tre delar och armar och ben växer.

Vid 6 veckor tar ögonen och fingrarna form och man kan mäta hjärnvågor med EEG.

Vid 7 veckor börjar tänder, muskler och könsorgan ta form.

Vid 8 veckor finns alla organen på plats i det 40 mm långa embryot. Barnet kan nu slå lite med sin knytnäve, få hicka, suga tummen, vakna och sova. Alla kroppens system fungerar.

Vid 11 veckor kan barnet visa ansiktsuttryck och till och med le.

Vid 16 veckor kan barnet gripa med händerna, simma och slå kullerbytta.

Vid 18 veckor är barnet aktivt och energiskt och sparkar. Nu känner modern barnets rörelser.

Sverige har fri abort upp till 18:e graviditetsveckan! Detta är längre än de flesta andra länder. Danmark, Norge och Finland har fri abort upp till 12:e veckan. I Sverige utförs aborter upp till 22:a veckan av medicinska skäl, av sociala skäl upp till 21:a veckan. Gränsen för att utföra abort är dock förnärvarande på väg att sänkas från vecka 22 till vecka 21, på grund av att man idag kan rädda barn som föds i vecka 22 (dock har detta nu omprövats på grund av alltför bristfällig dokumentation av de barn som skulle ha fötts före den 22:a veckan). Gränsen för att kunna rädda ett foster ligger officiellt idag vid 22:a eller 23:e graviditetsveckan, ett svenskt exempel finns dock även från 20:e veckan och ett antal fall kring 21:a veckan. Riskerna är dock stora vid så tidiga födslar, av de som är 24-25 veckor gamla och överlever drabbas 20 procent av cp-skada eller annan neurologisk skada som synnedsättning. Ytterligare 25-30 procent får skolsvårigheter, exempelvis koncentrationssvårigheter.

Sexualiteten är ingenting att leka med. Den kan sluta med en oönskad graviditet. Det visar abortsiffrorna i vår värld. 22 procent av världens 210 miljoner graviditeter slutar årligen med abort. (Aborterande är dessutom sådana preventivmedel som abortpiller och spiral, där befruktningen redan har hunnit äga rum). I USA dör varje år 1,3 miljoner barn genom abort. 70 miljoner har aborterats i USA under de senaste 40 åren. I Sverge ligger siffran på drygt 30 000 per år (knappt 34 400 år 2003), vilket är ungefär var fjärde graviditet. Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö ligger i toppen av abortstatistiken i Sverige, medan starkt frikyrkliga län som Jönköping har lägst antal aborter procentuellt sett.

Ryssland använde under kommunisttiden aborter närmast som ett preventivmedel. 1988 utfördes 4,6 miljoner aborter. 1997 har siffran gått ner till 2,5 miljoner, vilket dock fortfarande är betydligt mer än i USA.

http://www.tidenstecken.se/abort0.htm I denna länken kan du läsa mer om aborter, se länkar m m.

Barn är en gåva från Gud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.