Ett Guds Barn /Frälsning. FÖRÄNDRING. Förnyelse.

 
Sinnets förnyelse – Guds vilja  /av Johnny Dahl
 
Ett förnyat sinne är likt en fridfull grönskande trädgård
 
Ett förnyat sinne är likt en fridfull
grönskande trädgård

 

Romarbrevet 12:2
2Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom.

Ge upp gamla mönster

Vad menar Gud med förnyelse? Vad jag förstår handlar det om att ge upp gamla mönster. Vanor jag levt med under så många år. Det är vanor som världen föder mig med och i de miljöer där jag har levt och arbetat. Jag tror starkt att Gud vill tala till oss om kärlek. 

Hans gränslösa kärlek som är till för var och en som söker hans vilja. Nummer ett är att inse och förstå att vi lever i en sjuk värld. Än värre; det är en galen värld. Full av girighet och ett sökande efter makt och kontroll.

Världen idag
Med detta kommer också beroenden som inte alltid är bra för sinnet. Istället för kärlek finns det hat. Istället för medkänsla finns det själviskhet. Istället för fred finns det krig. Den här listan kan bli lång av att beskriva världen idag.

Som en levande person i Jesus bör jag fråga mig själv, om de här mönstren i mitt liv. Jag som har levt av världen i så många år, har kommit till en punkt då det är tid att söka efter den verkliga världen.

Villig till sinnets förnyelse

Den verkliga världen är att vandra med Bibeln och följa de direktiv för livet den innehåller. Jag klarar inte det på egen hand, så jag behöver hjälp av en annan person och det är Jesus. Det är i dialoger med honom och andra människor jag har en god chans att tillfriskna, från de negativa vanorna av den här världen.

Det enda jag måste göra, är att bli villig till sinnets förnyelse. Villig att göra vad som kommer an på mig och villig att lämna gamla vanor bakom mig. Genom frälsningen tvättade Jesus bort våra synder och vi blev nyfödda igen. Men det är inte allt.

Mig, mig, mig
Det är bara början på det nya livet. Nu är det tid att bli av med gamla lik, gömda i garderoben. Det gamla sättet som vi älskade så mycket, men som alltid förde oss i svårigheter. Till exempel mig, mig, mig beteendet där allt cirklar kring mig och mina önskningar och begär. Mycket lite tankar om andra människor, vänner, anhöriga.

Det här beteendet har varit en plågoande för andra och förstås för mig själv. Till slut blir man sjuk av mig, mig, mig beteendet och det blir svårt bara att titta sig i spegeln. Det är verkligen bra att ta sig en ordentlig titt på detta, med hjälp av en förstående person.

Arbeta på din frälsning 

Filipperbrevet 2: 12-13
Kristi lärjungar som ljus i världen

12
Därför, mina älskade, liksom ni alltid har varit lydiga, så arbeta med fruktan och bävan på er frälsning, inte bara som när jag var hos er, utan ännu mycket mer nu när jag inte är hos er.
13 Ty Gud är den som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske.

Bibeln säger: arbeta på din frälsning. Det finns hjälp för det från Gud. Han vill hjälpa till med att bli av med gammalt negativt beteende. Jag tror det beror på min villighet hur resultatet kommer att bli. Jag tror det är mycket enkelt att bli bekväm i sin frälsning och säga:

”Ja, jag har lämnat över mina problem i Guds händer, så han tar hand om det. Jag är förlåten av Jesus det räcker med det, Halleluja!. Jag behöver inte göra något mer.”

Jag har sett dessa attityder i flera kyrkor och jag tycker det är skamligt. Det är skamligt att inte ta ansvar över sitt liv, som har givits av Gud. Några röster säger, att människan är av naturen lat och jag är benägen att hålla med.

Men det behöver inte alltid vara så. Det finns goda möjligheter att bli av med latheten. Att bli som ljus i världen är att vandra i Jesus fotspår och börja arbeta på in frälsning.

En hjälpande hand

Jag själv har goda erfarenheter av samtal med en pastor. Det är verkligen bra att ha en person att tro på, (på sidan av Gud) som lever det verkliga Kristna livet. En hjälpande hand. Vi människor är inte perfekta; det är jag väl medveten om men en person från en kyrka ger mig hopp.

Ett hopp av ett gott Kristet liv, med bägge fötterna på jorden. Ibland med huvudet i himlen. Varför inte. I ett år hade jag dessa goda praktiska samtal och de hjälpte, att komma in i det Kristna livet.

Om du som läser det här, har liknande tankar vill jag varmt rekommendera detta. Försök bara att finna en person som du har förtroende för. Jag och ”min” pastor träffades varje vecka, ibland varannan och dessa möten är en del av mitt liv idag. Det är en bra grund att stå på, med fortsatta regelbundna besök i kyrkan en gång i veckan. Bönegruppen är också ett ankare mitt i denna oroliga värld.

Förnyelse och befrielse

Det här är den bästa delen av en period med en ansvarsfull inventering av sin personlighet. Det är startpunkten av det Kristna livet, fritt från plågoandar och dåligt beteende. Man känner Gud närmare än någonsin tidigare och sinnet känns lätt och förnyat.

Människor ser trevligare ut än någonsin tidigare och jag är full av medkänsla för min nästa, som jag möter på gatan. Öronen är öppnade och jag lyssnar till ord, jag inte visste existerade. Ord som frid, kärlek och frihet hade fått en ny mening. Jag hade ett nytt tålamod, som jag trodde hörde hemma i drömvärlden.

En ny vän
Plötsligt hade jag mer tid än någonsin, att vara still och lyssna till Gud’s röst. I den meningen jag var förmögen att lyssna. Ja, jag hade en ny röst i mitt liv. En underlig ny röst som talade och viskade inom mig. Ibland fridfullt och ibland med auktoritet. Jesus var levande inom mig och han var mycket välkommen.

Jag hade en ny vän. En vän som aldrig skulle lämna mig. En vän att lita på och en vän att ha förtroende för. Han gav mig befrielse från det förflutna och förlät mina synder. Han gav mig mod att kasta gamla vanor i glömskans hav. Han gav mig befrielse och förnyelse och jag säger: Tack Jesus. / J Dahl http://www.minfrid.se/sinnet/nytt-sinne.shtml

Halleluja!  /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.