Ekonomi/Två artiklar om EU och ekonomi.

 

 bild Google

 

Bankerna förbereder sig för återinförande av nationella valutor

Fria Tider, 2.12.2011
Carl Lundström
Politiker och EU-kommissionärer skrev denna vecka avtal med varandra där de förpliktade skattebetalarna, skattebetalarnas barn och skattebetalarnas barnbarn att avstå från sitt arbetes frukter för att rädda europrojektet. Samtidigt förbereder sig banker och mäklarhus i lugn och ro för nedläggningen av euron och återinförandet av de nationella valutorna.

På den europeiska krisarenan förlöpte denna vecka ungefär som vi är vana.

– EU:s högsta ansvariga höll brådskande och dramatiska toppmöten

– Centralbanker ordnade blixtnabba och ofantligt stora lån till varandra och till krisdrabbade banker

– Presskonferenser avhölls där politiker betygade sin lojalitet till euron. Regeringschefer lovade varandra att deras skattebetalare skall få bidra med astronomiska belopp för att rädda banker och enhetsvaluta, oavsett om hela EU:s konstitution måste rivas upp, europatäckande diktatur måste införas och den aktuella valutan efteråt blir värd mindre än papperet den är tryckt på

– Angela Merkel och Nicolas Sarkozy omfamnade varandra

– Barrack Obama gratulerade sina europeiska kollegor

– Världens affärstidningar hoppade glädjeskutt och skrev att börserna gick upp med en lättnadens suck p.g.a. de kloka uttalandena

– Börserna gick ner igen någon dag senare

– Alla började oroa sig igen och se fram emot nästa toppmöte under veckan som kommer.

Men förutom den invanda rutinen kom några små glädjande nyheter. På måndagen tillkännagav ICAP, världens största mäklare för valuta och statslån, att man har testat sina system för en kollaps av eurozonen och återinförandet av nationella valutor. Den brittiska centralbanken kallade till sig cheferna för samtliga storbanker och instruerade dem att brådskande förbereda sina system för att ett antal av europas sämsta banker går i konkurs och att euron helt eller delvis avskaffas.

Källa: Daily News

*****     LÄS OCKSÅ:

 EU förbereder sig för
”ekonomisk diktatur”

Fria Tider, 1 december 2011

För att lösa krisen förbereder EU lösningar som tvingar medlemstaterna att ge upp kontrollen över sina egna pengar, en form av ekonomisk diktatur. Sverige måste säga nej till detta, skriver Jan-Erik Gustafsson, ordförande i Folkrörelsen Nej till EU i Flamman.

I den politiska kris som EU-ledarna nu brottas med pratas relativt ofta om förkortningarna EFSF och ESM.

EFSF eller den europeiska stabiliseringsmekanismen är den så kallade räddningsfond som blåstes upp till den enorma summan 1 000 miljarder euro under EU-ledarnas nattmangling den 26 oktober. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka skrev i en krönika i SvD den 6 november att ”sällan har väl så många miljoner människor satt sitt hopp till något så obegripligt. Hur mycket det än knattrades på miniräknare runt om i Europa kom horden av välbetalda bankekonomer fram till att denna fond innehåller runt 250 miljarder euro efter att olika nödlån betalats ut. Ändå hävdade EU:s toppar att den rätta siffran är 1 000 miljarder euro. Förklaringen är en snilleblixt som hade gjort Lehman Brothers vassaste subprimehjärnor avundsjuka: en räddningsfond som till stor del bygger på belånade garantier från de som ska räddas.”

För att EFSF inte skall bryta mot EU:s fördrag har den registrerats som ett aktiebolag i Luxemburg, som styrs av euroländernas finansministrar.

I en riksdagsbehandling under 2012 är det tänkt att svenska politiker skall ta ställning till ESM. För att ESM skall bli verklighet krävs nämligen en ändring i artikel 136 i Lissabonfördragets EUF-del, vilket kräver att samtliga EU-länder godkänner ändringen.

Men redan i somras smög man igenom ett liknande ESM-fördrag.

Nu snabbehandlar euroländer med så liten uppmärksamhet som möjligt ESM-fördraget, så att det ska kunna träda i kraft redan till årsskiftet.   ****

 —Spännande???

/Maria

2 thoughts on “Ekonomi/Två artiklar om EU och ekonomi.

 1. Ja de har snart byggt färdigt nu och det blir ett högt torn! med synder.
  Den lilla människan har fått betala, jag hoppas man ser människornas synder, och ber för dem, de kan ju vända om.
  Läget är verkligen knepigt.
  /Maria

 2. Här säljer man farmor och tar ut pengar med “slaven” dig och mig som täckning.

  I och med global skatt på koldioxid kan man sen lägga en skattesats på allt som existerar och få folk att betala banker så länge folk andas.

  Finurligt läge

  Astronomiska underskott skyfflas till framtiden och alla är glada när ett kraschat banksystem och en riggad börsmarknad reagerar på cash-injektioner, insättningar, lån och löften.

  Snart är Babelstornet färdigbyggt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.