Ekonomi / EU-toppmöten/ 14 länder och världens….

 

*

http://www.sydsvenskan.se/varlden/eu-oppnar-for-bankstod

Bryssel.Euroländerna har vid toppmötet i Bryssel enats om flera åtgärder som kan stabilisera läget på kort sikt. Bland annat ska krisstöd kunna ges direkt till banker utan att tynga statsfinanserna.

 
Euroländerna öppnar också upp för att i grunden välskötta länder ska kunna få tillgång till krisfonderna EFSF och ESM, om de utsätts för hårt marknadstryck och har svårt att låna till hållbara räntor.

EU:s valde ordförande Herman Van Rompuy betecknar nattens överenskommelse som ett genombrott.

Överenskommelsen innebär att Tyskland fått backa på flera punkter. Italien och Spanien, som plågas av skyhöga räntor på gränsen till det uthärdliga, hade inför nattmanglingen krävt åtgärder som snabbt kan få ned räntetrycket. De kopplade sina krav till den tillväxtpakt som i princip är klappad och klar. Utan hjälp, ingen underskrift. Enligt Jean-Claude Juncker, eurogruppens ordförande, lyfte Italien och Spanien blockeringen mot tillväxtpakten.

Mario Monti, Italiens premiärminister, var påtagligt nöjd med nattens resultat. Han medgav att han pressat på hårt för att få de andra att inse behovet av att göra något nu för att stabilisera marknadsläget.

För Italien är det en seger att krisfondspengar också ska kunna gå till länder som sköter sig, utan att de ska behöva genomgå ett fullständigt åtgärdsprogram som Grekland, Portugal och Irland nu gör.
– Men för tillfället har Italien ingen avsikt att utnyttja detta, sade Monti innan han lämnade mötet för några timmars sömn.

Det var direkt när EU-toppmötet för alla 27 EU-ledarna avbröts i natt som de 17 euroländernas ledare fick sätta sig i ett nytt möte, som slutade först strax efter fyra i morse.
Euro stärktes i handeln i Asien efter nyheter om uppgörelsen på EU-toppmötet om tillväxtpakt och bredare användning av räddningsfonderna. Euron steg 1,2 procent mot dollarn och stärktes även mot den japanska yenen.

EU-toppmötet fortsätter med slutförhandlingar under fredagen och ska enligt agendan övergå till ett eurotoppmöte vid lunchtid. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har dock stor tidspress, eftersom hon måste vara i parlamentet i Berlin vid 17-tiden, då det är omröstning om den permanenta krisfonden ESM och finanspakten.

*Här är 14 länder som kan skaka om världens finansmarknader i år

/ Undrar vad som sker framöver…..ja jag undrar…/Maria

2 thoughts on “Ekonomi / EU-toppmöten/ 14 länder och världens….

 1. Babelbygget har en del av de personer som valts nyss och som haft ställningar i samhället/världen, och de gör väl allt för att hänga kvar i toppen! En global valuta är väl det som ska skapas nu, därför allt detta rabalder och svårigheter och snack. Man måste ju ha en eller flera täckmantlar för det som kommer att ske. Jag är med i din tankegång och jag tycker att det är vad Uppenbarelseboken säger, så det kommer det mer av detta och planerna är inte färdiga. Skamliga tilltag.
  /Maria

 2. “Bland annat ska krisstöd kunna ges direkt till banker utan att tynga statsfinanserna.”

  Undrar vad den meningen betyder? Kan man ge statssstöd till banker, utan att tynga statsfinanserna?

  Det måste betyda att man trycker/frigör elektroniska pengar, som vanligt. Inflationsskapande kredit, som någon ska betala framöver. Knappast bankerna själva.

  Vad jag förstår betyder EU:s policy att man vill fortsätta låna upp pengar av de banker som man redan sitter i en rävsax hos. Man vill också ge dem så många miljarder man kan, utan att folk revolterar.

  Euron är redan körd i botten av alla 12-18 stödpaket man satt upp, och kommer säkert sjunka till paritet med dollarn (7kr). Euron introducerades när den var i partitet med dollarn. Det finns en koppling mellan valutaorna. När Euron nu ramlar ihop, och mer och mer liknar en Euro-dollar, kommer man slå ihop dem lansera en “global valuta.” Så tror jag planeringen är i det långa loppet.

  Vad jag förstår är både Ital prem Mario Monti och EU pres Van Rompuy (och EU kommissarien Barroso) utnämnda och valda internt – inte demokratiskt valda politiker.

  Så här blir det när man ska bygga BABEL!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.