Det Gamla och Nya Förbundet /Synd

 

 

Det Gamla förbundet och tillbedjan och offer;ja vad handlar det om?

*När Gud undervisade folket om hur de skulle tillbe honom lade han en mycket stor vikt vid offrandet. Varför? Under denna tid var det den enda vägen Gud erbjöd för förlåtelse av synd. Ända från det första syndafallet hade Gud gjort det klart att syn skilde människor från Gud och att synd straffades med döden.

Eftersom alla har syndat (Rom 3:23) beredde Gud genom offren en väg till förlåtelse och återupprättelse av relationen med honom. Därför att Gud är full kärlek och nåd bestämde han redan från första början att han skulle komma ner till vår värld för att dö och därmed sona alla människors synd.

Detta gjorde han genom sin Son Jesus, som i sin egenskap av Gud kom till jorden och blev människa. Under mellantiden, innan Gud gjorde detta yttersta offer att sända sin Son, fick människan i stället döda ett djur som syndoffer.

Detta djuroffer hade en dubbel betydelse: 1) djuret gick symboliskt in i syndarens ställe och sonade skulden och 2) djurets död kunde tillgodoräknas och därmed skona någon annans liv (syndarens). Detta offersystem användes under hela Gamla Testamentets tid. det var en aktiv metod att undervisa folket om Gud och leda det tillbaka till honom.

Men under Nya Testamentets tid blev Jesu offer av sitt eget liv det sista som behövde göras. Han tog på sig offret en gång för alla. Djuroffer var inte längre nödvändiga. Alla människor kan nu bli räddade (frälsta) från dödsstraffet för synd genom att bara tro på Jesus och ta emot den förlåtelse han erbjuder. /3 Mos 1:2-3  /Ta emot Jesus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.