Det gamla och Nya förbundet /Omskärelse

 
 
 Usa Resan 473
Inseglet på Abrahams förbund med Herren var omskärelsen, som på sitt bestämda sätt var ett tecken på att förbundet också gällde hans säd från släkte till släkte, och nu läser vi om vad som hände i det NYA förbundet genom Jesus:

Hjärtats omskärelse. I det Nya förbundet i Jesu blod är omskärelsen av ett annat slag. Den är en andlig akt av Gud själv genom den helige Ande och kallas ”hjärtats omskärelse”.

Det är avlägsnandet av det köttsliga hjärtat för att ersätta det med ett nytt hjärta som gör det till en den helige Andes boning.

Och detta är uppfyllelsen av det profetiska ordet i Jeremia: ”Se, dagar skall komma, säger Herren, då jag skall sluta ett nytt förbund med Israels hus och med Judas hus. Inte ett sådant förbund som det jag slöt med deras fäder…nej, detta är det förbund som jag skall sluta med Israels hus i komande dagar, säger Herren: Jag ska lägga min lag i deras bröst, och i deras hjärtan ska jag skriva den, och jag ska vara deras Gud, och de skall vara mitt folk.” /Jer 31:33

Det som gör den kristne olik alla andra är den helige Ande. Det är genom den helige Ande som människan blir född på nytt och blir medborgare i Guds rike. Ett insegel är ju en stämpel som gör t ex dokument juridiskt bindande.

I biblisk tid hade man inte alltid pengar med sig när man gick ut för att handla. Men man hade sin stämpel, oftast på en klackring. Det man bestämde sig för att köpa stämplades för att senare upphämtas. Ingen annan kunde under mellantiden köpa det som var stämplat. Detta skulle vara olagligt. Säljaren hade inseglet som bevis på att köparen skulle komma och lösa sin egendom.

 I det nya förbundet med Herren har vi blivit ”märkta” med den helige Ande. När Jesus Kristus framburit sitt blod i det allraheligaste i himlen, en gång för alla, och därigenom vunnit en evig förlossning, kunde han sända den helige Ande att ”omskära” deras hjärtan, som bekände honom som sin Frälsare och Herre. /Apg 2:33/

De blev stämplade som HANS EGENDOM, och legalt ÅTERLÖSTA. Och när de blev BESEGLADE med den helige Ande blev de ”annorlunda” än andra människor, ty den helige Ande är en mycket realistisk kraft som gör att synden inte längre råder över dem. De har fått förmågan att leva fria från världsligt väsende, och har blivit bärare av det liv som är en välsignelse för världen. ”Om någon är i Kristus, så är han en ny skapelse. Det gamla är förgånget; se något nytt har kommit!” /2 Kor 5:17/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.