De sista …/ Enhet? Pingst och Katolska Kyrkan

 

*

Enhet?      Tidn Dagens artikel:

”Intressant upptäcka nya nyanser hos trossyskon”
Pelle Hörnmark om mötet med påven: Det är alltid värt möta varandra och samtala

Pingst och Katolska kyrkan:
Ett besök på Påvliga rådet för kristen enhet och Vatikanradion. Det stod på programmet när Pingst i Sverige i veckan inledde sitt historiska första studiebesök i Vatikanen. Och i går väntade audiens hos påven.
I måndags kom de båda delegationerna från Pingst och Katolska kyrkan till Rom. Pingstföreståndaren Pelle Hörnmark, som utsetts till talesman för Pingst, har svårt att sammanfatta sina intryck:
– Jag är ny i dialogen och vill därför vänta med att säga så mycket. Men det är intressant att upptäcka nya nyanser hos trossyskon. Att se Katolska kyrkan från insidan är spännande samtidigt som jag ser rikedomen i min egen tro, säger Pelle Hörnmark.
När Dagen når honom på telefon onsdag morgon är han och de andra på väg till en stor audiens på Petersplatsen med påven Benedikt XVI. En händelse som pingstledaren ser fram emot.
– Det ska bli intressant att träffa en människa som påverkar miljoner människor runt om i världen. Flera tusen kommer att vara med och vi har fått platser väldigt nära påven och kommer också att få hälsa på honom, berättar Pelle Hörnmark.
Resan till Rom och dialogen med katolikerna har föregåtts av intern kritik i pingstleden den senaste tiden, vilket bland annat kommit till uttryck på debattplats här i Dagen. Pelle Hörnmark upprepar det han sagt tidigare, att ett samtal över samfundsgränserna aldrig är fel.
– Just nu är det svårt för mig att överblicka hur den fortsatta processen kommer att se ut. Men det är alltid värt möta varandra och samtala om frågor som berör vår kristna tro, menar han.
Rapport från Sverige
I tisdags besöktes Påvliga rådet för främjandet av de kristnas enhet. Då berättade de svenska pingstvännerna och katolikerna om dialogen i Sverige och fick veta mer om den internationella dialog som förs mellan Katolska kyrkan och Pingströrelsen.
– Vi rapporterade om vad som händer i Sverige och de gav oss information om den internationella dialog som pågått i många år. Efteråt hade vi ett öppet och bra samtal då vi diskuterade skillnader och likheter, berättar Pelle Hörnmark.
Det blev också ett studiebesök på Vatikanradion där Sten-Gunnar Hedin och Olof Djurfeldt från Pingst samt Sveriges katolske biskop Anders Arborelius blev intervjuade av den svenska redaktionen.
I intervjun, som går att lyssna till på nätet, fick de frågan varför en dialog behövs i Sverige. Svaret blev att det i ett sekulariserat land är viktigt med kyrkor som med en gemensam röst visar att gudsriket också finns i det svenska samhället.
– Det är viktigt också för oss själva att mötas, vi lär känna varandra och vi fördjupas faktiskt i vår tro genom att ta del av varandras ibland väldigt skilda traditioner, sa Sten-Gunnar Hedin.
“Det väsentliga i tron”
Målet med de teologiska samtalen är enligt Anders Arborelius “en djupare enhet som Kristus själv har bett om”.
– Det är ett mål vi inte kan uppnå av egen kraft. Vi måste göra allt vi kan för att undanröja de missförstånd och svårigheter som har funnits. Därför koncentrerar vi oss på det väsentliga i tron. Jesus Kristus som vår Herre och Frälsare och hur vi kan föra ut det glada budskapet i det sekulariserade Sverige, sa Anders Arborelius i Vatikanradion.
Pelle Hörnmark åkte hem till Sverige i går eftermiddag eftersom han har ett viktigt samtal inplanerat med seniorpastorerna i Pingst. Övriga Romresenärer återvänder i dag.

Fakta: Dialogen mellan katoliker och pingstvänner

  Dialogen mellan Katolska kyrkan och Pingst i Sverige har pågått sedan 2003. Startskottet blev en debattartikel i Svenska Dagbladet av Sten-Gunnar Hedin, då föreståndare i Pingst, och katolske biskopen Anders Arborelius. Sedan dess har företrädare för Pingst och Katolska kyrkan träffats ett par gånger per år för att lära känna varandra och samtala om teologiska likheter och olikheter. Resan till Vatikanen är en del i den dialogen.
Thomas Manfredh
Reporter
thomas.manfredhdagen.se
__________________________

Medan samfundsledarna går i OK med Skökan så bygger Jesus sin församling

Läs:

Jesus told Peter, “I will build my church” (Mtt 16:18). Soon after he died and arose from the dead, he did exactly that -He built his church, and he has been building it ever since.

Läs mer och se video på denna sida:

http://alertsweden.bloggo.nu/category/teachings/

/Maria

4 thoughts on “De sista …/ Enhet? Pingst och Katolska Kyrkan

  1. Det är inte ens rätt att kalla en kyrka för Pingstkyrka….. Kyrkorna går säkerligen snart ihop- det är väl dit enheten pekar och SUPERkyrkan är snart ett faktum, precis som D W ilkerson mfl har sagt
    Tala om att bibeln är sann….. /Maria

  2. I Katolska kyrkans värld finns “en apostolisk och katolsk” kyrka. I Pingskyrkans värld finns det många kyrkor och samfunden är “trossyskon.” “Intressant att utbyta synpunkter,” menar pingstpastorn.

    Varför inte göra slag i saken och gå ihop? En apostolisk och katolsk kyrka…kan vara målsättingen!

  3. Hej! ja nu har det börjat att verkligen röra på sig! Vi är där vi kan läsa om i bibeln om avfall och förfall. Det är klart man ska dra ut! från skökan, men man fattar ju tydligen inte det. JAg stannar personligen gärna utanför! Hoppas och ber för att fler skall komma att bli fria!
    I JESUS är vi fria men inte i kyrkan/samfunden.
    KRAM t dig. /Maria

  4. Jaaa….vad ska man säga…Att vi är så långt framme i tiden nu!!! Dragen ut ifrån henne och kommen icke vid vad orent är!!! Vi må gå utanför lägret och bära Kristi smälek!!!Utanför lägret må,hela brudeskaran stå!!!Då är hon fri att gå,värld oh,farväl!!! Kram till dig,Maria!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.