Bibeln/Evangelium.Filippos.Lärjungar.Jesu order till oss

 

Evangelium

*Jesu sista ord till lärjungarna var en order att gå ut med evangeliet över hela världen, men det verkar som om de inte var särskilt intresserade att lämna Jerusalem. Det krävdes en intensiv förföljelse för att skingra dem och sprida dem över Judeen och Samarien, dit Jesus hade sagt att de skulle gå först. Filippos, en av medhjälparna vid matutdelningen, lämnade också Jerusalem och i likhet med de allra flesta judiska kristna vittnade han om sin tro vart han än kom. Han gick till och med ett steg längre och vittnade för icke-judar, allra först i Samarien, den sista plats många judar skulle välja att besöka på grund av gamla fördomar mot samarierna.

Men samarierna reagerade positivt och många blev troende. När detta blev känt i Jerusalem sändes Petrus och Johannes till Samarien för att undersöka saken. Också de blev omedelbart engagerade i arbetet och fick med egna ögon se hur Gud tog emot människor, som de själva hittills hade ansett det som otänkbart att ens vara i närheten av.

Mitt i all denna framgång och uppståndelse uppmanar Gud Filippos att bege sig ut i öknen för att träffa ytterligare en främling, en etiopisk minister som hade varit på besök i Jerusalem. Filippos lydde omedelbart. Hans framgångsrika samtal med denne man betydde att det nu fanns en kristen i inflytelserik ställning i ett avlägset land. Kanske fick detta stor betydelse för hela nationen.

Filippos hamnade till sist i Caesarea, där han många år senare fick visa Paulus gästvänlighet. Paulus, som varit tongivande i förföljelsen av de kristna och hade medverkat till att Filippos och andra fick lämna Jerusalem, hade då själv blivit en mycket aktiv troende. Den väckelse bland hedningarna (icke-judar), som påbörjades i och med Filippos, skulle komma att engagera Paulus överallt i det romerska riket.

Vare sig du är en lärjunge till Jesus eller inte, kan Filippos liv vara en utmaning för dig. För den som inte tror är han en påminnelse om att det glada budskapet gäller ALLA. För den som tagit emot Jesus är han en  påminnelse om att vi inte får utesluta någon från att höra evangeliet. Vad skulle dina närmaste säga om dig i jämförelse med Filippos?

______________________

Prestationer och starka sidor /Filippos

**En av de sju medhjälpare vid matfördelningen i den första församlingen
**Blev evangelist och en av de första med en resande tjänst
**En av de första att lyda Jesu order att ta evangeliet till alla folk
**Hade god kunskap om Bibeln och kunde förklara den på ett begripligt sätt.

Vad vi kan lära av hans liv:
**För den som är villig att lyda helhjärtat har Gud många och omväxlande uppgifter
**De goda nyheterna har universiell genomslagskraft
**Hela Bibeln och inte bara Nya testamentet undervisar oss om Jesus Kristus
**Både massväckelse (samarierna) och enskilda omvändelser (den etiopiske ministern) är betydelsefulla

Bakgrundsfakta:
Yrek: Medhjälpare, evangelist
Släkt: Fyra döttrar
Samtida: Paulus, Stefanus, apostlarna     /Källa: Bibeln/            /Maria

Nyckelvers: *Filippos började då med utgångspunkt från det profetordet att predika de goda nyheterna om Jesus Kristus.* (Apg 8:35)
Det berättas om Filippos i Apg 6:1-7; 8:5-40; 21:8-10

Vill du gå ut med evangelium?            /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.