De sista../ Echelon. Avlyssning/ Pär Ström skriver..

 

http://www.atomer.se/ddr/manadsbrev/ddr-8-03.html

Är du avlyssnad av Echelon?
Globalt övervakningssystem i skyn avlyssnar företag och individer

DDR nr 8/2003 – utgiven 27 aug 2003. Nyhetsbrevet om Den Digitala Revolutionens (DDR:s) konsekvenser.  

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
– Skicka vidare: Det är tillåtet att vidarebefordra DDR via epost.  /Med tillåtelse av Pär Ström, SKICKA VIDARE!/Maria
– Abonnera på DDR (gratis): Skicka ett tomt mail till ddr@atomerochbitar.se
– Avsluta abonnemang: Skicka ett tomt mail till ej-ddr@atomerochbitar.se 
– Citat: Det är tillåtet att citera kortare stycken ur DDR om källan anges
– Reproducera hela artikeln i tryck eller på webben? Kontakta undertecknad för villkor.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Echelon är ett globalt avlyssnings- och övervakningssystem med förmåga att snappa upp alla typer av elektronisk kommunikation – telefon, fax, epost, besökta sajter etc. Det drivs av USA och Storbritannien, med USA som ledande part, inom ramen för deras avtal från 1947 om signalspaning, “UKUSA Agreement”.

Så här uttrycker sig en avhoppad Echelon-medarbetare, Margaret Newsham, i den danska tidningen Ekstra Bladet:

– Övervakningen hade en fantastisk precision. Vi kunde peka ut en enskild person eller organisation och övervaka all elektronisk kommunikation – real time – hela tiden. Det skedde utan att personen hade någon chans att upptäcka det, och den mesta informationen skickades snabbt vidare till en annan station med hjälp av de enorma digitala möjligheter vi hade. Det hela skedde utan domares beslut.

– Det är som en sökmotor på Internet. Man kan söka på bestämda nummer, personer eller begrepp, och så kommer allt det upp som är relaterat till det man skrivit in.

Echelon bygger på ett gigantiskt nätverk med avlyssningsutrustning av olika slag: Bland annat jättelika parabolantenner på baser i alla världsdelar, satelliter (det lär röra sig om cirka 120 stycken), avlyssningssystem på fartyg som kryssar längs avlyssnade länders kuster, avlyssningsanordningar på undervattenskablar (en sådan blev upptäckt 1982) och antenner på ambassader och konsulat.

Länge fördes en diskussion om huruvida Echelon verkligen finns eller är en myt, men nu måste den tvekan anses vara undanröjd. Bland annat antog Europa-parlamentet i september 2001 en resolution (A5-0264/2001) där man konstaterar att Echelon finns. I resolutionen konstateras bland annat:

1. Att “det inte längre finns något tvivel om existensen av ett sådant system”
2. Att “det inte är någon tvekan om att syftet med detta system är att i vart fall övervaka privat och kommersiell kommunikation och inte militär kommunikation”.

Det oroande är alltså att starka tecken tyder på att Echelon inte enbart, kanske inte ens främst, används för militärt spionage. Till stor del verkar systemet användas för industrispionage mot europeiska företag, ekonomisk/politiskt spionage och övervakning av politiskt oliktänkande.  Bland annat finns vittnesmål om att Amnesty och Greenpeace, och de aktiva inom sådana organisationer, är viktiga mål för Echelon.

En annan avhoppad Echelon-medarbetare, Fred Stock, berättar om hur han mot slutet av 1980-talet såg hur Echelon blev mer och mer inriktat på industriellt och ekonomiskt spionage:

– En förändring inträffade omkring 1987. Det var då jag plötsligt började se mer och mer meddelanden som hade att göra med Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Danmark och andra europeiska allierade. Men det är viktigt att understryka att vi utförde ett väldigt värdefullt arbete för hela den Fria Världen under det kalla kriget […]

– Det var därför obehagligt att ta emot meddelanden från NSA [National Security Agency, USA:s hemligaste underrättelseorganisation, förf anm] som sa att nu var EU, centrerat kring Tyskland, en fiende. Meddelandena handlade också om den asiatiska ekonomin och särskilt Japan. Det var omkring 1990.

Ihärdiga uppgifter gör gällande att kommersiell information från europeiska företag som snappats upp med Echelons hjälp skickas vidare till amerikanska företag, för att hjälpa dessa att ta hem internationella affärer. Så här säger Fred Stock:

– Vi kände i princip till allting som hade med större transaktioner att göra, sådant som vilka som gav anbud och siffrorna de opererade med, hur mycket de var villiga att betala och sälja för.

Även om existensen av Echelon aldrig har erkänts har USA medgivit att man bedriver ekonomiskt spionage. Man hävdar dock att man tvingas till det på grund av europeiska företags agerande. Så här skrev den förre chefen för den amerikanska underrättelseorganisationen CIA, James Woolsey, i en artikel i den amerikanska börstidningen Wall Street Journal (utdrag):

“Ja, mina kontinentala europeiska vänner, vi har spionerat på er. Och det är sant att vi använder datorer för att gå igenom data med användning av nyckelord. Har ni någonsin stannat upp för att fråga er vad det är vi letar efter? […] Vi har spionerat på er för att ni mutar. Era företags produkter är ofta dyrare, mindre tekniskt utvecklade eller bägge delar, än era amerikanska konkurrenters. Därför mutar ni mycket.”

Det förekommer också uppgifter om hur helt vanliga människor på grund av Echelons avlyssning hamnat på listor på grund av vad de sagt i telefon. En tredje Echelon-avhoppare, Mike Frost, berättar om hur en kvinna blev inlagd i registret över misstänkta terrorister för att hon i telefonen berättade för en vän att hennes son hade “bombat” i en skolpjäs (verbet “bomb” på engelska betyder i teatersammanhang “misslyckas”).

– Datorn spottade ut den konversationen. Analytikern var inte säker på vad konversationen handlade om, så för att vara på den säkra sidan listade han kvinnan, säger Frost.

Är det möjligt att skydda sig mot Echelon? Ja, det finns en del åtgärder man kan vidta. Detta ber jag att få återkomma till en annan gång.

Är Echelon det enda verktyget för digitalt industrispionage och annat “snokande” på distans? Nej, dessvärre inte. I det tysta är verkligheten betydligt fulare än den ser ut att vara, och DDR (den digitala revolutionen) har fört med sig en hel del otrevliga möjligheter. Vissa typer av digitalt industrispionage är tekniskt sett av mycket enklare karaktär än Echelon, och kan användas även av enskilda företag. Även på denna punkt ber jag att få återkomma. Ett råd så länge: använd kryptering!

—–

Bollplank eller föredrag? Jag jobbar som bollplank åt företagsledningar och organisationer, samt håller tankeväckande föredrag/seminarier om den digitala revolutionens spännande konsekvenser. I Sverige och utomlands. Något för er kick-off eller kundträff? Begär info!

Reproducera denna artikel i tryck eller på webben? En del hör av sig och vill reproducera artiklar ur DDR i tidskrifter och liknande. Det går bra, till och med gratis på vissa villkor. Kontakta mig för mera info.
 
Tipsa mig gärna! Jag tar tacksamt emot information om spännande projekt, studier, forskningsrapporter, white papers, pressinformation etc som berör mina områden.
 
Diskutera detta med andra? Gå med i min epost-baserade diskussionslista Stromlist (gratis). Det görs snabbt, utan några frågor, på www.atomerochbitar.se/stromlist.

Arkiv med tidigare DDR finns på adressen http://www.atomerochbitar.se/manadsbrev.html

 Hälsningar
 
Pär Ström
Strategikonsult och talare/seminarieledare
Atomer och bitar AB
www.atomerochbitar.se (svensk sajt)
www.atomerochbitar.se/eng (engelsk sajt)
par@atomerochbitar.se
Tel 0709-699 411

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.