Bibeln. Religion och tillbedjan

 namnlos-bibeln.jpg

Guds lag som gavs på Sinai genom Mose, var hjärtat i Israels religion. Denn innehöll regler för vardagslivet, för den sociala gemenskapen och för religion och tillbedjan.

*Tabernaklet och templet:

Guds lag var inte endast en samling regler för hur man skulle handla , den var en livets väg som skulle läras och praktiseras ur hjärtat. Det var föräldrarnas plikt att föra detta vidare till sina barn. Religion och liv var ett och detsamma, både i hemmet och i församlingen.

Men det fanns också yttre utrycksformer för tillbedjan- offren och festerna. Från allra första början var de koncentrerade till tabernaklet men senare till Salomos tempel i Jerusalem, som förstördes men byggdes upp efter fångenskapen.

Präster och leviter:

*Att detta var en mycket viktig del av nationens liv kan man förstå av att hela Levis stam var avdelad att sköta gudstjänsten i tabernaklet och senare i templet. De hade omsorg om byggnaden och inredningen. De ledde tillbedjan, var ansvariga för musiken och hjälpte till vid de olika offren.

En av släkterna från denna stam, Arons släkt tjänade som präster. Deras speciella uppgift bestod i att frambära de dagliga offren- brännoffren, spisoffren, tackoffren och syndoffren. Denna uppgift finns beskriven i 3 Mos (prästboken). Män från denna släkt blev präster vid 30 års ålder. Både präster och leviter var ansvariga för att folket lärde sig Guds lag.

KÄLLA: Bibeln i färg 1981

*…låt de hjälplösa och fattiga få rättvisa…/Ps 82:3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.