Bibeln /Fisknätet. GT och NT

 willpic.jpg

Matteus kapitel 13:47-50 handlar om liknelsen om fisknätet:

*Himmelriket liknar också ett nät som en fiskare kastar ut i vattnet och får upp fisk av olika slag, både bra och dåliga. När nätet är fullt drar han upp det på stranden och sätter sig ner och sorterar fisken. De ätbara fiskarna lägger han i en korg, men de andra slänger han bort.

Så kommer det att vara vid tidens slut. Änglarna ska komma och skilja de onda människorna från de goda människorna och kasta de onda i den brinnande ugnen. Där kommer man att gråta och klaga.

“Förstår ni det?”

“Ja, ” sa lärjungarna, “det gör vi”.

Då tillade Jesus: ” Det betyder att varje judisk laglärare, som har blivit en lärjunge i Guds rike nu av egen erfarenhet kan berätta om både det nya och det gamla.”

*Det är en dubbel förmån att känna till både det gamla och det nya, dvs villkoren för det gamla förbundet som Gud hade med sitt folk och som vi läser om i Gamla Testamentet, och det nya förbundet genom Jesus. I Gamla Testamentet pekar allt fram emot Jesus, Messias.

Jesus underströk vid flera tillfällen auktoriteten och tillförlitligheten i Gamla Testamentet.

Nya Testamentet avslöjar vem Jesus egentligen är och att han är tillgänglig för alla som ställer sig under hans andliga styre. I både Gamla och Nya Testamentet får vi undervisningom Gud och riktlinjer för hur vi ska leva. De religiösa ledarna på Jesu tid var låsta i Gamla Testamentets värld och blinda för det nya som hände omkring dem.

 De väntade på ett nytt rike som skulle komma, bara Guds dom blivit avkunnad. Men Jesus undervisade om att riket redan hade kommit och att domen skulle komma senare. De religiösa ledarna var ute efter ett jordiskt och tidsbegränsat rike (genom militärt uppror och mänsklig makt) och var blinda för den andliga dimensionen och betydelsen av det rike som Kristus kom med.*

*Store Gud, jag jublar av lycka över din nåd. Jag dansar av glädje inför ditt ansikte. All ära tillhör dig! I Jesu Kristi namn, amen.  /Eugene Pettersson*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.