Att tänka på i vardagen /Hjälp människor

 heartdp1.gif Ha hjärta för människor

Bibelord: Jakobs brev 2:5-9 handlar om de fattiga och de som har brist på pengar, och om dem som föredrar en enklare livsstil. Det finns de som har mycket pengar men som inte kan ge en krona till en tiggare. Det finns de som är fattiga men som ger till välgörenhet och till hemlösa och tiggare…listan kan göras lång på vad man prioriterar i sitt liv.

Eftersom jag själv har varit fattig och utan mat så vet jag vad det betyder att kunna få en middag och kunna se att det finns de som bryr sig om en. Halleluja! för dem som SER sin medmänniska.

Jakob skriver: ”Lyssna på mig, kära bröder! Gud har valt ut fattiga människor till att vara rika i tron. Himmelriket tillhör dem, för det är en gåva som Gud har lovat alla som älskar honom. Trots detta är det den fattige mannen som ni har förödmjukat. Inser ni inte att det oftast är de rika som förtrycker er och drar er inför domstol? Och alltför ofta är det också de som hånar Jesus Kristus, och därmed också er. Ni ska i stället följa vår Herres befallning:”Ni ska älska och hjälpa era medmänniskor lika mycket som ni älskar och sköter om er själva. Det är en god och riktig inställning. Men ni bryter mot Herrens lag och gör er skyldiga till synd när ni favoriserar de rika och fjäskar för dem.” 

Vilket bra bibelställe!! eller hur? Vi lever i ett överflödssamhälle men det betyder inte att alla har mat för dagen och klirr i kassan eller i plånboken. Den som är fattig är mer medvetna om sin utsatta situation, medan den rike kanske tror att den aldrig kan drabbas av fattigdom.

Ett av de största hindren för den som är rik att nå frälsning är stolthet. För den fattige är bitterhet ofta ett problem. Om du tittar igen i texten här så ser du att Gud har valt ut fattiga att vara rika i tron. Jag kan gå till mig själv, och säga att enligt andra så kan de kanske tycka att jag är fattig och ynklig, men jag har ju JESUS! Kan jag vara fattig då? Nej.

Och att strunta i de rika är att hålla tillbaka kärleken, men det är också fel att favorisera dem på de fattigas bekostnad. (Se  3 Mos 19:18; Matt 22:37-40, Rom 13:8)

’ 

Rikedom kan tyda på hårt arbete, eller att man blivit född in i en rik familj. Fattigdom kan vara orsakad av många olika svåååra omständigheter man fått gå igenom.

Fattigdom kan vara av så många orsaker och inte alltid orsakat av en själv. Samhället kan sätta måånga stora käppar i hjulet för en. Den som har, den bör ge, och för den som inget har skall det givas till.Ofta ser människorna pengarna- eller frånvaron av pengarna- istället för människan som behöver gemenskap och hjälp.

’ 

Vi ska se människorna som Jesus gjorde, Jesus gör ingen skillnad på folk, ska vi då göra det?  Nej nej nej. Jag såg nyss ett program i STV24 om gruvarbetare i Kongo som letar Kobolt, som används till bl a mobilbatterier. Arbetarna arbetar under jord för 15 kr /dag. Skulle vi vilja arbeta under sådan villkor? troligtvis inte…

2 thoughts on “Att tänka på i vardagen /Hjälp människor

 1. Hej Janne Tack för det du säger. Människor lider av förkastelse pga dålig ekonomi/fattigdom och räknar sig som ingenting värda..De rika ser ner på den fattige, men den fattige kan ju faktiskt vara rik på många områden. Tack för att du reflekterar. Bibeln är sann och Guds ord ljuger inte, det är synd att trycka ner människor. Tänk om man kunde få hjälpa stort.
  /Maria

 2. Vad fint du förklarar hur Gud ser på oss.
  Vi ska se på varandra lika dant, vi hör ihop!

  Sällan hör man att fattigdom är något annat än ett ont och rikedomen, dess motsats.

  Någon påpekade: i kärleken till pengar ligger det onda, inte i pengarna i sig själva.

  Fascinerande att människor i dag brottas med samma frågeställningar som för tre tusen år sedan.

  Efter allt studerande av västerländsk kultur och filosofi och ekonomiska och politiska system står vi fortfarande på samma punkt: vid början.

  ”Ser du din granne?” är en viktigare fråga än:
  ”Vad ska jag göra för att bli ekonomiskt oberoende av människor?”

  Jag försöker tänka på det lite varje dag.
  :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.