Att lyda Gud/Förlåtelse- kan vara en komplicerad sak

 

Förlåtelse

…. kan vara en komplicerad sak. Hos en del människor kan förlåtelse t.o.m. Vara så grund så att den kan förväxlas med en ursäkt. Den somber om ursäkt har oftast inte dragit in sina egna känslor särskiltdjupt. Skälet till ursäkt kan vara att man har råkat trampa någon på tårna. Och då svallar inte känslorna så högt. Lite större format på
ursäkt blir det ju om någon anmodas be om ursäkt. Eller utbrottet: ”Du kunde ju åtminstone bett om ursäkt!” Men det kan också handla om en politiker som antingen spontant eller efter ett tips ber offentligt om ursäkt för ett yttrande eller en åtgärd.

Så har vi då förlåtelsen.

Äkta förlåtelse medför alltid känslor av något slag – i varje fall betydligt starkare än inför en ursäkt.
En av de ringare typerna få väl anses vara när lille Sven i sandlådan av mamma tvingas be lilla Karin om förlåtelse för att han kastat grus i hennes hår. Förlåtelse kan alltså framtvingas, liksom ursäkten och då är både ursäkt och förlåtelse besläktade.

Men med betydligt mera tungviktig förlåtelse kommer också den egna känslan av skuld och skam Kanske i samband med egna tårar – åtminstone någon form av gråt. Då har man ett starkt eget inre behov av att personligen får be den förfördelade om förlåtelse. Och då är det nog också för båda parter bäst om den förfördelade verkligen också både förlåter och uttryckligen säger sig förlåta. Det måste vara effektivt förlåtnad tvåvägskommunikation för att det ska
fungera.

För bibliskt kristna
gäller dessutom att man (=jag) skall förlåta, antingen den felande har bett om det eller ej. Detta kan vara ett mycket svårt prov, men om man inte består provet så är saligheten i överhängande fara.

/Rolf W

*

Maria

 

 

4 thoughts on “Att lyda Gud/Förlåtelse- kan vara en komplicerad sak

 1. Gör allt du gör som en hyllning till Gud. Ja gör man det så förstår man buden och man förstår hur sabbaten är.
  Nej vi behöver inte göra si eller så, vi skall älska Gud och tillhöra honom och vilja ära honom och arbeta för honom och älska honom över allt annat- det ska vi göra/bör göra. Människor har ont av att man säger måste eller ska.Men herren har själv sagt att vi ska, bör…..
  Ja jag tycker du gör rätt. Och man kan vara inför Gud vilken tid som helst och umgås och be och prisa honom.Relation och lydnad.
  /Maria

 2. Hej!

  Kolosserbrevet 2:16 säger att troende i NT (hednakristna) inte behöver fira de sju judiska festerna, nymånehögtiderna (det som kallas “sabbater” i citatet under); inte heller äta kosher (om man inte vill det!) eller omskäras att hålla den cerimoniella lagen enligt mose.

  Däremot är det fjärde budet att vi ska sätta av tid att vila och läsa Bibeln, be och vara med Gud. Detta var på den sjunde dagen (lördag i judisk kalender). Man kan vila på lördag och gå på gudstjänst på söndagen!

  (Jag brukar (sen en tid tillbaka) vila på lördag o göra annat på söndag)

  Col 2:16

  Let no man therefore judge you in meat, or in drink, or in respect of an holyday, or of the new moon, or of the sabbath days.

  1 Cor 10:31

  Whether therefore ye eat, or drink, or whatsoever ye do, do all to the glory of God.

 3. Gud är helig. Gud skapade världen, han skapade allt.Se skapelseberättelsen i 1 Moseboken. Gud vilade den sjunde dagen efter allt verk han hade gjort. Gud skapade alltså allt detta och sedan efter sin vila så kommer syndafallet i kap 3. Ja Guds bud skall ju gälla fortfarande, MEN Jesus säger att han förklarar de buden Mose fick på berget. Jesus betonar olika saker i buden och förklara dem för oss. Han säger i Matt kap 12:6 *jag älskar barmhärtighet mer än offer’ .

  Lagar för sabbaten 2 Moseboken 23:10-13 Lagar för sabbaten
  Text: 10 sex år skall du beså din jord och bärga dess gröda.
  11 Men det sjunde året skall du låta den vila och ligga orörd, för att de fattiga i ditt folk skall få sin föda från den. Det som de lämnar kvar får markens djur äta. På samma sätt skall du göra med din vingård och din olivplantering.
  12 Under sex dagar skall du utföra ditt arbete, men på sjunde dagen skall du vila, så att din oxe och din åsna får vila och din slavinnas son och främlingen kan återhämta sig.
  13 Se till att ni i allt håller det jag har sagt er. Andra gudars namn skall ni inte nämna. De får inte höras från din mun.

  Matteus kap 12 berättar om att lärjungarna plockar vete på sabbaten.Jesus berättar i kap 12.
  Matt kap 12:9Jesus BOTAR på sabbaten.
  Fariseerna hade förlorat känslan för lagens andemening och såg bara ensidigt till att orden ( i deras egen tolkning) åtlyddes.
  Matteus kap 12:8 “För människosonen har rätt att avgöra vad som är tillåtet på sabbaten eller inte. jag letar nu efter en särskild vers…får se om jag hittar den o skriver den här.

  Sedan många år har pingstkyrkan sagt att sabbaten/söndag är en vilodag med Gudstjänst och det har “alltid” varit så, det tror inte jag på.
  I Matteus kap 12:14, läs om att fariseerna fick för avsikt att nu arrestera och döda Jesus.

  Katolikerna vill ha söndagsfirande/sabbat. Judarna firar, tror jag, på fredag kväll börjar deras sabbat med att tända ljus…det har med deras tideräkning att göra, jag tror inte det stämmer med vår. de räknar på sitt vis.

  Luk 23:56
  Sedan vände de hem och gjorde i ordning välluktande kryddor och oljor. Och på sabbaten var de i stillhet efter lagens bud

  Jesus frågade de laglärda och fariseerna: “Är det tillåtet att bota sjuka på sabbaten eller är det inte tillåtet?”
  Luk 14:5
  Och han sade till dem: “Om någon av er har en son eller så bara en oxe som faller i en brunn, skulle han då inte genast dra upp honom även om det vore sabbat?”

  HÄR ser vi tydligt hur man är efter Jesus och skall hitta fel för att få undan honom:

  Joh 5:10
  och judarna sade till mannen som hade blivit botad: “Det är sabbat. Du får inte bära din bädd.”
  Joh 5:16
  Därför började judarna förfölja Jesus, eftersom han gjorde sådant på en sabbat.

  Joh 5:18
  Då blev judarna ännu ivrigare att döda honom, eftersom han inte bara upphävde sabbaten utan också sade att Gud var hans Fader och gjorde sig själv lik Gud.
  /Maria

 4. Funderar över varför sabbatsdagen är så helig för Gud?
  Varför vill Han ha en dag i veckan, där vi inte jobbar alls, utan tänker på Honom?
  Gällde detta påbud i det gamla förbundet, (GT) eller gäller det fortfarande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.