Att berätta om Sakarja/ Profetior

godsword2.gif

Att ge Guds folk hopp för framtiden genom att berätta om befrielsen genom Messias, det gör Sakarja i sin bok. Sakarjas bok är en av de viktigaste bland profetböckerna med detaljerade förutsägelser som uppfylldes i och med Jesu liv och förkunnelse.

Sakarja säger att återuppbyggnaden av templet bara är den första akten i det drama som skall påskynda den messianska tidens ankomst. Sakarja förkunnar ett hänförande budskap om hopp för dem som återvänt från förskingringen.

I Sakarjas profetior kommer du att upptäcka detaljer som rör Jesu liv och som skrevs ner 500 år före hans födelse. I Sakarjas bok kan du också se löftet om Jesu återkomst.

*Kapitel 6 vers 12-13 talar om Jesus som skall komma:

“Berätta för honom vad Herren, härskarornas Gud, säger: “Du representerar den som skall komma, han vars namn ska vara “Grenen” och som ska växa ut och bygga upp Herrens tempel. Honom tillhör äran och makten. Han ska regera som både kung och präst i fred och harmoni.”

*Kapitel 8 vers 7-8: En dag ska Kristus regera i sitt rike här på jorden. Då ska alla som tillhör honom vara med honom.

“Var övertygad om att jag ska rädda mitt folk från öster och väster, vart de än har blivit utspridda. Jag ska föra dem tillbaka hem, så att de kan leva i trygghet i Jerusalem. De ska vara mitt folk och jag ska vara deras rättfärdige Gud, och jag ska förlåta dem deras synder!”

*En kung ska komma: Kap 9 vers 9-11

“Gläd dig, mitt folk! Ropa av fröjd! Se. din kung kommer! Han är den rättfärdige, Segraren, och han kommer ridande på ett åsneföl, i ödmjukhet men också med makt! Ändå rider han i ödmjukhet på en åsnefåle!. Jag ska ta ifrån Israel alla vapen, hästar, vagnar, och bågar, och han ska skapa fred mellan folken! Hans rike ska sträcka sig från hav till hav, ja, över hela världen. ( Jesu triumftåg)

På grund av det blodsförbund jag ingick med dig ska du slippa dö ensam och bortglömd.

(Guds förbund med sitt folk bekräftades genom offerblod, och var en förebild för Jesu blod som rann vid korsfästelsen på Golgata. Blodet var Jesu egen “underskrift” av det nya förbund som Gud genom hans offer upprättade med sitt folk.

*Kap 10 vers 4 Hörnstenen

“Från dem ska hörnstenen komma, pelaren som allt hopp hänger på, bågen som vinner slaget och härskaren som råder över hela jorden.”

(Redan 500 år före Jesu födelse kallar Sakarja honom bland annat “hörnstenen”. (se även Jes 28:16) och härskaren (se även 1 Mos 49:10; Mika 5:2) Denne Messias skulle bli stark, mäktig, segerrik och trovärdig, svaret på alla Israels problem. Det är bara genom Messias som alla Guds löften till sitt folk kan uppfyllas.

*Kap 10 vers 6 :

“Jag ska ge styrka åt Juda, och jag ska rädda Israel. Jag ska upprätta dem därför att jag äslakr dem. det ska bli somom jag aldrig hade förkastat dem, för jag, Herren ska höra deras rop.”

En dag ska Gud förena sitt folk. denna vers talar om judarnas återförening (se även Jer 31:10), detta var en överraskande förutsägelse. Nordriket Israel hade nämligen sedan befolkningen tvingades i landsflykt år 722 f Kr så fullständigt blandats upp med andra folk att en återförening med mänskliga medel inte var tänkbar. Men för Gud är det möjligt.

*Kap 10 vers 10: Judarna återkommer

“Jag ska föra dem tillbaka från Egypten och Assyrien och låta dem slå sig ner i Israel, i Gilead och Libanon. Det ska knappast finnas utrymme för dem alla!” Egypten och Assyrien symboliserar här alla de länder från vilka judarna återkommer efter förskingringen. Namnen Egypten och Assyrrien väcker till liv minnen av slaveri och skilsmässa.

*Kap 10 vers 11 Gud beskyddar när de återvänder:

“De ska kunna vandra tryggt genom svårigheterna, för vågorna ska hållas tillbaka. Nilen ska torkas ut, och det ska vara slut på Assyriens och Egyptens makt över mitt folk.”

*Kapitel 12:3-4: Stort framtida slag om Jerusalem

“Jerusalem ska bli en tung sten, en börda för hela världen. Alla folk på jorden ska förena sig för att försöka lyfta den, men den kommer att krossa dem.”

På den tiden ska jag skapa förvirring bland alla de arméer som drar upp emot henne. Men de ska uppträda som dårar. Jag ska vaka över Juda folk men låta dess fiender bli förblindade”, säger Herren.

Några tror att det gäller Harmageddon, den sista stora striden på jorden. De som motarbetar Guds folk kommer inte att bestå för evigt. All ondska, allt lidande och allt förtryck kommer i en framtid att utrotas en gång för alla.

Forts *Kapitel 12 vers 10: Nådens och bönens Ande. Den helige Ande.
“Över folket i Jerusalem ska jag sända en nådens och bönens ande. De ska se upp till honom som de har genomborrat, sörja för honom som man sörjer den ende sonen och gråta som när den förstfödde har dött.”

Den helige Ande kom över de troende vid pingsten, 50 dagar efter Jesu uppståndelse, (se Apg 2) Sakarja kallar honom “nådens och bönens ande”. Det är Anden som överbevisar oss om synd, uppenbarar Guds rättfärdighet och dom för oss och hjälper oss att be (se Rom 8:26)

*Kap 12:10-14: De ska förstå att Jesus är Messias

Sist och slutligen ska människor förstå att den Jesus som blev korsfäst och dödad, verkligen är Messias. Det blir ett uppvaknande,(judarna) en “väckelse”, då man upptäcker sanningen om den korsfäste. (Fil 2:10; Upp 5:13)

* Kapitel 13 vers 1

“Vid den tiden ska en källa öppnas för folket i Israel, en källa som ska rena dem från deras synder.”

Det kommer att bli ett flöde av nåd, förlåtelse och renande kraft som aldrig kommer att upphöra. Källan är i bibeln en bild på Guds förlåtelse. “Med glädje ska jag dricka ur frälsningens källa.” (Jes 12:3) Jesus förlåter och räddar dig.

Forts *Kap 13 vers 7 Jesus citerar denna vers när han arresterades. (Matt 26:31-32)

“Du svärd, vänd dig mot min värdelösa herde, mot den man som stod mig nära,” säger Herren, härskarornas Gud. “Slå honom så att fåren skingras och så att lammen och de svaga också drabbas.” Svärdet var Romarriket, den militära makt som dödade honom.

*Kap 14 I detta kapitel beskrivs Messias triumferande seger över allt och alla och hans eviga rike.*Kapitel 14 vers 4: Jesus skall komma tillbaka på samma sätt som han lämnade dem…

“Hans fötter ska den dagen stå på Oljeberget, öster om Jerusalem, och Oljeberget ska dela sig så att det upstår en djup dal från öster till väster. Halva berget ska falla åt norr och halva berget åt söder.” (Apg 1:11, se även Hes 11:23)

*Kapitel 14: vers 16

“Men alla de som överlever denna plåga ska varje år resa till Jerusalem för att tillbe kungen, Herren, härskarornas Gud, och för att fira Lövhyddohögtiden.”

Lövhyddohögtiden är den enda av högtiderna som passar in i Messias rike. Påsken uppfylldes i och med Jes död, försoningsdagen genom att frälsningen tas emot, förstlingsdagen under veckohögtiden genom uppståndelsen och pingsten genom den helige Andes ankomst.

Men Lövhyddohögtiden är en tacksägelsefest, då man ska fira skörden av de människor som vunnits för Gud. Kanske Jesus syftade på just detta i Joh 4:35.

Kapitel 14 verserna 20-21: Gud lovar att upprätta deras land, deras stad, och deras tempel. Som andra profeter blandar Sakarja profetior som rör samtiden både med sådana som rör den närmaste framtiden och den sista tiden. Genom hans budskap vet vi att vårt enda hopp finns hos Gud och hos Messias, den som har fullständig kontroll över världen och alla dess nationer.

^^^^^^^^

Ja detta var ur Sakarjas bok. Jag tycker den är helt underbar att läsa. Att kunna dela med sig här av allt detta som hände och skall hända är en förmån anser jag. Hoppas att du skall läsa hela Sakarja och förstå mer om dåtid och nutid och framtid.

Låt ditt rike komma. /Luk 11:2

4 thoughts on “Att berätta om Sakarja/ Profetior

 1. Hej Johannes! Välkommen hit till sidan och TACK för din kommentar, det var roligt att se dig säga det. Det finns mycket att ta reda på och att skriva om och jag önskar dig välkommen att läsa mer här.
  Fridshälsningar Maria

 2. Du Michael, du vet vad du skrev i den kommentaren, och sådant är totalt urflippat att skriva. Det du skriver här är heller inte bra men jag tar med det för att folk ska se varför man s a s cencurerar folks kommentarer.Den Jesus du förnekar kommer du en gång att få möta, jag hoppas du gör dig redo med att söka honom.
  /Maria

 3. Vad troende man är när man censurerar folk.

  Jesus lever mycket väl men han kommer inte hit.

  Därimot ska du få ta dela den onde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.