Psaltaren i Bibeln / Herren är min herde

 

Psaltarpsalmen nr 23 av David, är så underbart vacker, Gud är en god herde och en pålitlig vägvisare. Han är vår enda möjlighet till trygghet och ett evigt liv.

“Herren är min herde, och därför har jag allt vad jag behöver. Han låter mig vila på gröna ängar och leder mig till källor med friskt vatten. Han ger mig ständigt ny styrka till kropp och själ. Han leder mig på rätta vägar och hjälper mig att leva efter sin vilja.

Även om jag vandrar genom dödens mörka dal, behöver jag inte vara rädd, för du finns bredvid mig, och din käpp och stav hjälper mig på vägen. Du ger mig god mat framför ögonen på mina fiender, ja , jag får vara din hedersgäst.

Du fyller min bägare till brädden, och dina välsignelser flödar över! Din godhet, vänskap och kärlek följer mig i hela mitt liv, och jag ska alltid få bo i ditt hus.”

* David beskriver Gud som en herde utifrån sin egen erfarenhet av yrket under barn-och ungdomstiden. Ett får är helt beroende av herden för bete, ledning och beskydd.

I Nya testamentet kallas Jesus för den gode herden (Joh 10:11), överherden (Heb 13:20-21, 1 Pet 5:4) Gud är den gode herden, och vi är hans får, inte dumma, rädda och passiva djur, utan lydiga efterföljare, som har förstånd att följa den som leder oss på rätt väg och till de rätta platserna.

Avsikten med psalemn är inte att fästa uppmärksamheten på fåret som djur utan att visa hur vi kan bli goda efterföljare. Följ den gode herden när du har funnit honom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.