Att berätta om NOA / Guds löfte med regnbågen

irchgr62a.gif

Noa fick uppleva inte bara en utan två förödande katastrofer. Den ena var syndafloden, den stora översvämningen, den andra den flodvåg av synd som dessförinnan täckte hela jorden. Av alla som skulle ha velat att det fanns en fullkomlig och kärleksfull Gud, världens skapare, var det nu bara en enda kvar. Av Guds folk återstod nu bara Noa.

Guds sätt att angripa situationen var att erbjuda en sista, 120 år lång tidsfrist. Under den lät han Noa bygga en väldig båt på torra land, som ett tecken på vad som skulle komma. Noas lydnad visade sig genom hans hängivna engangemang i ett otroligt projekt.

Många av oss har svårt för att hålla fast vid något över huvud taget, vare sig det är beordrat av Gud eller inte. Det är intressant att Noas trohet till projektet varade längre än en nutida människas hela livslängd. Kanske är det den utmaningen Noas sätt att leva ger oss: att överlåten till Guds nåd leva ett helt liv i lydnad och tacksamhet.

Prestationer och starka sidor: * Den ende kvarvarande av sin generation som var trogen Herren. * Mänsklighetens andra fader. * en man vars karaktär präglades av tålamod, uthållighet och lydnad. * Historiens förste store båtbyggare.

Misstag och svaga sidor: * Drack sig berusad och skämde ut sig inför sönerna.

Vad kan vi lära av hans liv? * Gud är trofast mot dem som lyder honom. * Gud bevarar oss inte alltid från svårigheter men beskyddar oss i dem. * Lydnad innebär en varaktig överlåtelse. * Även en trofast människa bär alltid sin syndiga natur med sig

Bakgrundsfakta: *Plats: Vi vet inte hur långt bort från Eden människorna nu hade slagit sig ner.

Yrke: * Jordbrukare, båtbyggare, predikant

Släkt: * Metusela (farfar), Lemek (far), Sem, Ham och Jafet (söner)

Nyckelvers: “Noa gjorde precis som Herren hade befallt.”

Regnbågen: 1 Moseboken kap 9:13

“Till tidens ände skall min regnbåge finnas i skyn. Den ska påminna om mitt löfte till er och till hela jorden. När jag sänder moln över jorden, kommer regnbågen att synas bland molnen, och jag ska komma ihåg mitt löfte till er och till varje varelse att aldrig mer låta vattnet övertäcka jorden och förgöra allt liv. Jag ska se regnbågen i skyn och komma ihåg mitt löfte till alla levande varelser på jorden.”

2 thoughts on “Att berätta om NOA / Guds löfte med regnbågen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.