År 2011 /Halloween igen/OCKULTISM

 

DU FIRAR VÄL INTE HALLOWEEN? Det är ockultism:

Ockult dödsfest

Den gamla keltiska religiösa festen alltid den 31 oktober på de Brittiska öarna och på Irland sedan 500-talet f.Kr, en sorts skördefest. Detta datum var också nyårsafton i det keltiska och anglosaxiska tideräkningen och en av flera elds-högtider då man tände stora bål på höjderna för att skrämma iväg onda andar. Dagen hörde samman med att herdarna återkom från fälten, nya lagar började gälla och arrenden förnyades.
Festen hade en speciell koppling till döden.

LÄS HELA ARTIKELN I LÄNKEN:

http://bed.nu/db/01-3%20s%2022%20Halloween.pdf

____

I denna länkenhttp://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=3218

 finner du:

En annan tänkbar anledning till sedens popularitet kan vara att den ligger rätt i tiden med dagens intresse för New Age, häxor, spådomar och olika ockulta fenomen.

Lena Kättström Höök

Läs mer om:
Alla helgons dagLäs mer!

Böcker att läsa mer i:
Sockrade hjärtan och godissugna spöken. Alla Hjärtans Dag och Halloween – två nya festseder i Sverige, en forskningsrapport från Språk- och folkminnesinstitutet i Uppsala, Agneta Lilja, Uppsala, 1998.
Ljusen på gravarna – och andra ljusseder, Mats Rehnberg, Stockholm, 1965.

____

I vår länstidning idag fanns det ett uppslag om Halloween och det handlade om hur man skulle fixa till den ruskigaste och fulaste masken/ansiktet skulle få en ful makeup. Vad vet man om Halloween? Man lär ut att ockulta saker är helt normala.

/Maria

2 thoughts on “År 2011 /Halloween igen/OCKULTISM

  1. Hej Helena, Välkommen hit! jaa det är verkligen illa i samhället att barn skall tvingas vara med på ockulta saker. Förskolan skall vara en trygg plats men den är inte det egentligen då det sker så mycket tokiga och fel saker inoom skolvärlden m m.
    ja de blir rädda, deras små hjärtan o hjärnor kan inte tolka intryck m m.Ja ibland blir man ställd då man borde agera, men då det gäller barn skall man alltid påtala felaktigheter om sådana finns. man kan inte alltid tala i den situation man är i— och ibland har man inte modet, det vet jag. Välkommen tillbaka hit!! Hälsn Maria

  2. Jag tycker det är hemskt att man firar det på förskolan utan att tillfråga alla föräldrar om det är ok att deras barn är med. Jag har sett barn bli skrämda när det kommer andra utklädda och när små barn under 3 år måste lyssna på skräckband med obehagliga ljud, de blir rädda och gråter. Ångrar att jag inte vågade säga något

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.