Apostlagärningarna /Predika

 irnewchsh.gif

Jag säger ofta att vi borde komma tillbaka till den apostoliska tiden. Vad betyder nu det då? Jo det betyder att vi borde komma tillbaka att arbeta och tänka på och förstå apostlarnas arbete i den första tiden, dvs då den kristna tron fick form och fäste, och vad som sades och gjordes då.

Många vill veta: Vad hände då apostlarna och t ex Paulus var ute och predikade. Vad predikade de och HUR?  Det finns svar i Bibeln, och det är den man borde följa. Så här säger Paulus då han talar till Athenarna på Areopagen i Athen:  (Apostlagärningarna kap 17:24-34)

*Han (Gud) skapade världen och allt som finns i den. Eftersom han är himlens och jordens Herre, bor han inte i något tempel som är byggt av människor. Människor kan inte med händer tillfredsställa hans behov, för han har inga behov! Han ger liv och anda åt allt och fyller alla behov som finns. Han skapade alla folk från enda människa och spred ut dem över hela jordens yta. Han bestämde människornas tider och stakade ut deras gränser.

Hans syfte med allt detta var att de skulle söka Gud, och kanske hitta vägen till honom och finna honom. Han är nämligen inte långt borta från någon av oss. För det är i honom vi lever och rör oss och existerar, alldeles som en av era egna poeter säger: “Vi är Guds barn”. Om detta är sant så bör vi inte tänka oss Gud som en bildstod, som människor tillverkat av silver eller guld eller huggit ut i sten. Gud har haft överseende med människans tidigare okunnighet om detta, men nu vill han att alla ska lämna avgudarna och bara tillbe honom. han har nämligen bestämt en dag, då han rättvist ska döma världen genom den människa han har utvalt. Och han har bevisat detta genom att låta honom uppstå från de döda.”

När Athenarna hörde Paulus tala om en person som hade varit död men uppstått skrattade några, men andra sa:  “- Vi vill höra mer om det där en annan gång.” Det satte punkt för Paulus diskussion med dem, men några förenade sig med honom och kom till tro. Bland dem var Dionysos, en medlem av stadens domstol, och en kvinna som hette Damaris och några till” (Vers32-34)

Vad hittar vi i denna texten? Paulus gjorde evangeliet enkelt och lättförståeligt. Han beskrev den ende sanne Guden för detta folk. De var religiösa, men de kände inte Gud, de hade ingen tro. Så är det idag, vi lever i ett s k kristet land, men vi känner inte Gud. 

 Paulus berättar och vi förstår att vi inte kan vänta oss att de religiösa känner Jesus Kristus. Paulus avslutar sin predikan på rätt sätt. Han konfronterade sina lyssnare med Jesu uppståndelse. Och det vill jag också göra med mina läsare här och på mina andra sidor.

Vad har Jesu uppståndelse för mening för oss? Jo: Antingen välsignelse eller straff. Detta bör alla tänka över noga. Paulus tvekade inte att säga hela sanningen trots risken för konsekvenser, och vi troende idag skall heller inte backa för att säga sanningen: JESUS LEVER och KOMMER TILLBAKA.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.