Antikrist

ijiw001s5.jpg 

Antikrist. I en bibel jag har som heter Bibel i färg, 1917, står det såhär om Antikrist: Detta grekiska ord, som betyder “motkristus”, används inom NT bara i Johannesbreven (1 Joh 2:18, 22; 4:3; 2 Joh v 7) men förutsätts där vara bekant för läsarna.

Tydligen väntade man sig att en ojämförligt ond och mäktig person skulle framträda i världens sista tid. Andra antydningar om detta ges i Matt 24:11 ff. med par; 2 Thess 2:3 ff.; Upp 13.

 Den väntade gestalten främjar en allmän upplösning eller “laglöshet”. Han gör anspråk på en dyrkan som endast tillkommer Gud och Kristus, hädar Gud och skändar heliga ting.

Han vållar också de troende svåra lidanden. Vanhelgandet av Jerusalems tempel år 167 f. kr. bildar utgångspunkten för denna föreställning (jft Matt 24:15 med not).

Den tillämpas i Uppenbarelseboken på den romerska staten och dess kejsare, i Johannesbreven på falska profeter, dvs religiösa förkunnare som vänder sig till de kristna men förnekar väsentliga kristna läror. Läs i 1 Joh 2:18, 1 Joh 2:22, 2 Joh 1:7 …

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.