Vad är hirs? Naturligt gluten- och mjölkfritt. Inga sockersöta “frukostflingor” finns hos mig

 

Foto Maria

Foto Maria

Hirs-gröt är bra för den som vill ha vitaminer och för den som är gluten och mjölkprotein-allergiker och har problem med sin mage. Det är en bild av min nyttiga frukost som du ser här ovanför. Hirs, persika, kall potatis, melon, gul kiwi och på gröten tar jag Havremjölk och kryddar med mynta och koriander.  Även en ekologisk riskaka med kalkon och gurka blir gott till, (svenskt). På denna maten står man sig ett tag…  /2016:  Jag äter fortfarande hirsgröt varje morgon, och har olika mjölkfria produkter till, och frysta bär t ex, ekologiska. Pröva!

*

 

Sverige importerar så väldigt mycket idag och jag hörde att det är torka på många ställen där HIRS (finns också ekologiskt) odlas, kanske blir det inte så gott om hirs i affärerna. Läs gärna om vad hirs är. Man har skrivit om Hirs i bibellexikon…. För mig som har allergier är denna gröt det bästa för min mage. Det tar cirka 3 minuter att göra gröten.  Naturligt gluten- och mjölkfritt! Ha en fin dag!

*

Hirs står för några närbesläktade begrepp:

Hirs är en småfröig grupp sädesslag, som odlas i stora delar av världen till mat och foder. Det är ett nyttigt sädesslag rikt på mineraler, fleromättat fett och B-vitaminer. Det innehåller fyra gånger så mycket järn som råris. Det är också rikt på magnesium, zink, kalcium och kalium. Hirs är naturligt fritt från gluten.

Kokat blir hirs lite av ett mos/gröt.

De vanligaste typerna av hirs är:

 1. Pärlhirs (Pennisetum glaucum)
 2. Kolvhirs (Setaria italica)
 3. Vipphirs, även äkta hirs (Panicum miliaceum)
 4. Prydnadsgräs, även korakan (Eleusine coracana)

Mindre vanliga hirstyper är:

Teff anses ibland vara ett slags hirs, men har avsevärt mindre frön än andra sorter.

/Maria

new0209

4 thoughts on “Vad är hirs? Naturligt gluten- och mjölkfritt. Inga sockersöta “frukostflingor” finns hos mig

 1. Hej Cilla Ja jag känner också igen det där med hirs och undulater minsann. Pröva gärna med gröten det är så gott och man kan göra hirsbiffar m m, se recept på nätet.
  Bra o billigt o nyttigt.
  Gud välsigne.
  /Maria

 2. Brukade ge hirskolvar till mina undulater som jag hade när jag var lite, de tyckte jättemycket om dem. Visste inte att även människor kan äta hirs, kanske ska ta och prova. 🙂

 3. Hej Janne Hirs är som sagt jättenyttigt och gott. Jag skulle inte vilja äta annat på morgonen och jag äter någon gång på kvällen också, man är mätt rätt länge. Ja det är vanligt i afrikanska rätter…västasiatiska kulturfolkens mest odlade axgräs. /Kina 4500 år sedan/ durra och hirs i Afrika. I HES 4:9 står det om hirs/Durra, och araber i Palestina
  Pröva vetja, det finns i alla matbutiker ca 14 kr per påse…ekologiskt 19 kr
  /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.