Uppenbarelseboken

 

Att skriva om Uppenbarelseboekn är inte lätt. Men jag gör i alla fall ett försök att skriva om Aposteln Johannes bok, och uppgifterna tar jag ur Bibeln/Handbok för livet
Syfte: Att klargöra Jesu fullständiga identitet och att ge både varning och hopp till de troende.

Mottagare: Sju församlingar i Mindre Asien, men även kristna i alla tider.

Datering: Omkring år 95 från ön Patmos

Nyckelpersoner: Johannes, Jesus

Särdrag: Uppenbarelseboken är skriven i en särskild “apokalyptisk” form, vanlig i judisk litteratur. Ett symboliskt bildspråk används för att förmedla hopp (Guds slutgiltiga triumf) till dem som drabbas av förföljelse. Händelserna är inte i strikt ordningsföljd utan följer skrivformens krav.

* Uppenbarelseboken är apokalyptisk. Det betyder att den avslöjar eller uppenbarar framtiden. Det fanns en berättarstil på den här tiden, som Johannes inte var obekant med, där man lät en hjälte berätta på ett sensationellt och mystikst bildspråk. Johannes kände till apokalyptiska judiska skrifter, men hans bok skiljer sig från dem i flera avseenden:

1. Johannes skriver sitt eget namn.

2. Han fördömer det onda och framhåller vikten av hög moral och kristen livsstil, och

3. Han erbjuder hopp i stället för mörker. Johannes var inte ett medium som försökte förutsäga framtiden,utan en Guds profet som berättade vad Gud visade honom.

*Uppenbarelseboken är en mycket komplex bok och har förvånat forskare i århundraden. Svåröverskådligheten får dock delvis sin förklaring om man rätt förstår bokens litterära uppbyggnad.

Varje scen får då sin plats i helheten och man undviker att födjupa sig i de många detaljerna. Då och då i händelseförloppet ger Johannes oss en antydan om att det är dags för en ny eller förändrad scenbild eller en återblick till ett tidigare skeende.

…………forts.

Härdar vi ut, skall vi också regera med honom. Förnekar vi honom, skall han också förneka oss. 2 Tim. 2:12

2 thoughts on “Uppenbarelseboken

 1. Hej Tord. Jag är så glad att du tycker om Uppenbarelseboken och förstår dess allvar,,,,många tycker att den boken är för svår, men jag anser inte det, för man måste titta på hur den är skriven och varför osv.Glad också att du tar med författare o böcker här så att fler kan leta upp dessa och läsa. T ex Ramstrand är en fin författare….Ja Guds Ord är sant och jag återkommer här med mer om vad där står att få reda på. Hälsn f Maria

 2. Johannes Uppenbarelse är Kronjuvelen bland Bibelns böcker! Egentligen borde den heta:”Jesu Kristi uppenbarelse” som ju sägs i den inledande texten i första kapitlet.

  Verkliga pärlor bland böcker som skrivits av gudahängivna författare är:

  Står Jesu gjenkomst för dören
  T.B.Barratt Filadelfiaförlaget Oslo 1935

  Uppenbarelseboken
  Karl Ramstrand Förlaget Filadelfia 1976

  Kristus kommer åter
  Ingemar Strand Evangelipress 1990

  Israels kamp och Gudsrikets seger
  Dramatiska slutscener
  Ingemar Strand Marcus Förlag 1995

  Uppenbarelsebokens budskap
  Florentinus Hällzon Evangelipress 1970

  Böckerna finns nog bara på second Hand och liknande men det är verkligen värt att söka efter dem. De är guldgruvor för den som vill veta och förstå denna underbara Bibelbok!

  Immanuel – Gud med oss!
  Tord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.