TRO /Vad är tro?

 

Jesus dog för att visa sin makt över döden. Uppståndelsen visar att han har evigt liv. På grund av sin auktoritet som Gud kan han ge evigt liv åt alla som tror på honom. /Joh 12:24

TRO. Vad är tro? Jag tar nu med en text om vad tro är , jag har den  här på sidan sedan tidigare, men vill aktuallisera den:

“Tro är ett ord med skiftande innebörd. Det kan betyda att man är trogen, pålitlig och trofast (Matt 24.45). Det kan syfta på den fullständiga tillit och förtröstan, som många av dem som blev helade av Jesus visade prov på (Luk 7:2-10). Det kan innebära den trygga vissheten, hoppet, om att “något som vi önskar också kommer att hända” (Heb 11:1) Trons kapitel. Eller det kan faktiskt betyda, som Jakob påpekar, en “tro utan handling”, som är meningslös och verkningslös (Jak 2:14-26). Vad menar då Paulus när han i Romarbevet talar om den tro som kan frälsa?

Det är viktigt att vi verkligen förstår vad det är Paulus menar när han använder ordet tro, eftersom han förknippar det så starkt med frälsningen. Det är inte något vi måste göra för att förtjäna frälsning. I så fall skulle tro bara vara en handling i raden av alla andra, och Paulus betonar att vi aldrig kan bli frälsta genom egna gärningar (Gal 2:16).

Nej, tron är en gåva från Gud därför att det är han som räddar oss (Ef 2:8). Det är Guds nåd och inte vår tro somfrälser oss, men i sin nåd ger han oss samtidigt TRO. Genom vårt förhållande till Jesus, Guds egen son, får vi en tro som hjälper oss att bli lika honom. Den tro han ger oss för oss från död till liv (Joh 5:24).

Redan i Gamla testamentet var det nåden och inte gärningarna som var grunden för frälsningen. “Tjurars och bockars blod kan nämnligen inte ta bort synder” (Heb 10:4) Gud ville att hans folk skulle se längre än bara till djuroffren och upptäcka honom själv, men alltför ofta blev det så att de nöjde sig med att följa lagen, det vill säga utföra de föreskrivna offren.

I och med Jesu triumf över döden upphävdes alla anklagelser mot oss och vägen fram till Gud blev öppen (Kol 2:12-15).

Eftersom Gud är full av Nåd erbjuder han oss tro. Det är tragiskt om vi tolkar tron som egna gärningar och försöker frälsa oss själva.

På det sättet kan vi aldrig nå fram till Gud, lika litet som människorna i Gamla testamentet kunde det genom sina offer. Vi måste i stället tacksamt Ta Emot hans erbjudande och TILLÅTA honom att Plantera trons utsäde i oss.

*

Jag hoppas att du nu förstår mer om vad TRO är, läs bibelställena.. Personligen kan jag säga att jag har tro för helande, både för mig själv och andra, och jag VET att det kommer att bli ett helande för mig. Varför tror jag det? Jo jag är i den trygga förvissningen i tron om att det blir så. /Maria

2 thoughts on “TRO /Vad är tro?

  1. Hej Andreas. Tack för att du tar till dig sanningar från bibeln. Männsikor är nog rätt förvirrade om vad tro är därför vill jag förtydliga så mycket jag kan om tro.
    Jag vet personligen vad tro är jag har fattat och jag tror, annars hade du aldrig kunnat läsa här, Jag menar, jag vill vara nära Gud och den helige Ande och vara trygg i tron, och det är jag. Därför att Gud har frälst mig av NÅD så är jag hans barn, och det kan alla bli. Hälsn Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.