TRO/ Fastnaglad vid tv:n eller fastnaglad vid korset?

 

bild google

Eller

 

bild Maria

Fastnaglad vid TV:n eller fastnaglad vid korset?
 av Lennart J on 24 april, 2011 – 09:21. Meningen med denna text är inte alls att få in dig i ett tråkigt och lagiskt liv. Men jag vill väcka dig som är kristen till lite eftertanke när det gäller TV-tittandet – och liknande aktiviteter.

En undersökning från Mediamätning (www.mms.se) visar att den TV-tittande svensken under 2010 i genomsnitt ägnade 2 timmar och 45 minuter åt TV varje dag. Det motsvarar 42 dygns konstant TV-tittande per år, eller 8 års konstant TV-tittande om man ser på en 70-årig livsperiod. Det är skrämmande siffror med tanke på vad det är vi tittar på!

Fundera över på vilket sätt man som kristen blir indoktrinerad av TV:ns budskap:

Vilken världsbild får man?
Vilken bild ges av kristen tro?
Vilken bild av nyandlighet förmedlas?
Vilket budskap serveras vad gäller evolutionsteorin kontra skapelsetro?
Vilken syn på sexualitet och äktenskap förmedlas via TV:n?
Främjar TV-tittandet ett gott familjeliv?
Vilden bild av Israel och Guds folk judarna får man?
På vilket sätt binds man upp av meningslös underhållning?
Bidrar TV:n till frid, harmoni, goda tankar, eftertanke, analys…?
Vädjar TV:ns budskap till ”köttet” eller till att uppbygga anden?

Det kristna livet innebär bl.a. att korsfästa den gamla människan och att växa till som pånyttfödd andlig varelse. Som sanna kristna gäller helt klart ”friheten i Kristus”. Vi lever inte ett liv efter Lagen, utan ett liv där Guds Ande leder och helgar oss. Det är hans uppgift, bl.a. Vår frälsning är inte heller beroende av våra egna gärningar utan HELT beroende av JESU rättfärdighet.

Men vill vi utvecklas som andliga kristna, och vara till nytta och glädje i Guds rike, så är det ändå inte oviktigt vad vi ”äter”. Jämför med att äta middag på McDonalds varje dag eller att dagligen äta en ”riktig” middag. Vad tror du man mår bäst av i längden? Av egen erfarenhet vet jag att TV-tittandet kan få köttet (den gamla usla människan) att växa till i kraft och utrymme. Men avstår vi TV-tittandet och istället lägger tid på att läsa Bibeln och be, så gör det en enorm skillnad! Vill vi gå i Jesu fotspår, vandra i lärjungaskap och bli använda av Gud (jag talar nu inte om frälsningen), så måste vi korsfästa vårt kött.

Luk 9:23: ”Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig.”
Vi måste då aktivt ta ställning för sådant som är bra och mot sådant som är nedbrytande. Den frälsande grunden är Jesus, men vi kan bygga vidare med halm och hö eller med guld och ädla stenar. Frälsningen är endast beroende av Jesus, men det utlovas en lön i himlen, och den är beroende av hur vi byggt vidare.

1 Kor 3:11-15: ”Ty någon annan grund kan ingen lägga än den som är lagd, Jesus Kristus. Om någon bygger på den grunden med guld, silver och dyrbara stenar eller med trä, hö och halm, så skall det visa sig vad var och en har byggt. Den dagen kommer att visa det, eftersom den uppenbaras i eld, och hur vars och ens verk är skall elden pröva. Om det verk någon har byggt består provet, skall han få lön. Men om hans verk bränns upp, skall han gå miste om lönen. Själv skall han dock bli frälst, men som genom eld.”
Med tanke på hur allvarlig utvecklingen är både i Sveriges kristenhet och i landet i övrigt, så är det väldigt ledsamt att se hur fastnaglade många kristna i Sverige är vid TV:n. Tänk vilken skillnad det skulle göra om alla slängde ut TV:n och istället ägnade mer tid åt bibelläsning, bön samt samtal och gemenskap med andra människor. Jag är övertygad om att det skulle förändra vårt land dramatiskt! Nu skall inte detta göras med dåligt samvete, som någon slags betalning åt Gud eller med prestationsångest, för då blir det inte heller bra. Men kunde vi alla göra detta ”offer” av fri vilja för att vi vill förändra vårt land, DÅ skulle det göra skillnad på ett rätt och gott sätt!

Nu är det inte bara TV:n som vi är fastnaglade vid och som ger köttet näring. Datorer kopplade till Internet utgör nog minst lika mycket en sådan fara idag. Färska undersökningar visar på att 86 procent av befolkningen i Sverige surfar på Internet i genomsnitt 2 timmar varje dag, och vad tittar man på där? Smarta mobiltelefoner och s.k. läsplattor hjälper också till på den fronten. Jag som arbetar inom IT-sektorn förstår ju att allt det här inte bara går att skrota, men vi som kristna måste hitta den rätta och sunda balansgången för våra liv.

Vi slängde ut TV:n för mer än 10 år sedan. Vi upplevde att TV:n la sordin på vårt andliga liv, och vi ville inte heller att våra barn skulle utsättas för den negativa påverkan som vi såg att många TV-program bidrog till. Detta är ett av våra bästa beslut i livet! Kvällarna blev så mycket med fridsamma och fina. Vi samlades till kvällsmat och samtal vid köksbordet istället för stirrande framför TV-rutan. Och sena kvällar använde vi till att läsa och studera både Bibel och annat.

Idag har mycket av TV:ns frestelser flyttat över till internetkopplade datorer etc, och det är svårare som modern människa att slänga ut alla datorer på samma sätt som vi gjorde med TV:n. Man måste därför som kristen vara rustad med disciplin och karaktär för att datoranvändningen inte skall gå över styr. Kanske sådana goda vanor och karaktär kan grundläggas hos barn genom att inte vänja dem vid att konsumera struntprogram vid en TV, och att inte ge dem tillgång till fri användning av datorer för tidigt. Så har vi i alla fall prövat oss fram.

Så med denna text vill jag bara be dig som är kristen att överväga att stänga av TV:n för gott, och att begränsa ditt internetsurfande till det som är nödvändigt eller uppbyggligt. Du kan få vara med om att förmedla ytterligare något positivt för människors frälsning och Sveriges uppvaknande om du gör så! Jag själv lovar att kämpa på i samma riktning – med Guds vägledning och kraft.

Mark: 10:29-30: “Jesus sade: ‘Amen säger jag er: Ingen lämnar hus [TV] eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller åkrar för min och evangeliets skull utan att få hundrafalt igen.’ “/L Jareteg www.bibelfokus.se

***Bra artikel och bra att man kan påminna/s om vad som är bra och inte bra. Den som är troende kan förvillas att se på sådant som inte uppbygger , ja det gäller att hitta en sund och rätt balans i allt. /Maria

2 thoughts on “TRO/ Fastnaglad vid tv:n eller fastnaglad vid korset?

  1. Hej Marie Jag tycker artikeln är bra…. Visst kan man se på Tv. Det gör jag med, men man får ju tänka på vad man ser på, och det tror jag den troende kan. För mig är tv inte så viktig,jag kan vara utan den, det finns inte mycket att se på.
    Media finns överallt men det är inte meningen att vi skall sövas av den. Vi ska vara vakna och kunna säga ett nej tack till mycket, också för vi måste ha kontakt med Gud och bli undervisade och vara i bön..
    det vill han. /Kram f Maria

  2. Tv-för mig är mycket viktig!Varje dag kommer nyheter,tex.som jag dagligen ser.Många fina dokumentärer,kanal 10,fakta och inte minst nöjesprogram,olika program som jag värderar högt.Det är ju upp till var och en vad man vill titta på.Det går inte att värja sig mot media,överallt i samhället blir man påverkad.Så jag fortsätter gladeligen att titta på Tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.