Terror /USA….

jesus-2.jpg

Inga sympatier för Hamas i USA

Hillary Clinton slår fast principerna inför senatens utrikesutskott.

Den israeliska armén sprängde ett 30-tal hus i luften i staden Rafah i den södra änden av Gaza, sedan invånarna först evakuerats. Höga rökpelare och efter-detonationer angav att samtliga hus dolt ammunitions- och raketdepåer med tunnlar intill gränsen mot Egypten.

På samma sätt raserades ett stort hus i staden Gaza med flera minuter långa efterexplosioner. Enligt israelerna, klara bevis för att Hamas utnyttjar den egna civilbefolkningen i Gaza för krigsbruk och gömmer vapenlager och ammunition i vanliga bostadshus; ett klart brott mot krigskonventionerna.

Militära rapporter på tisdagen angav att 35 Hamas-soldater dödats i närstrider från hus till hus i den södra delen av staden Gaza. Natten till onsdagen var det israeliska flyget i aktion mot uppemot 70 mål. På natten uppgavs det att åtta Hamas-plutoner hade “oskadliggjorts” i staden Gaza. En israelisk officer svävar mellan liv och död och ytterligare fyra soldater har lisvhotande skador sedan officerens pluton äntrat ett minerat hus i den norra delen av staden Gaza.

I det israeliska parlamentets säkerhetsutskott gav arméns överbefälhavare, general Gabi Ashkenasi, den första egentliga resumén av kriget: han prisade det högt utvecklade samarbetet mellan de olika vapengrenarna.

Han avslöjade att Hamas självmordskandidater inte sällan dök upp i närstrider iklädda uniformer påminnande om den israeliska arméns, för att förvilla den israeliska soldaterna. Men det hade genomgående misslyckats.

Han noterade torrt att Hamas inte avbröt krigföringen, när lastbilarna med den humanitära hjälpen från Israel körde in i staden Gaza. För tredje dagen i följd fortsatte Hamas skottlossningen, medan israelerna tog en tre timmar lång paus tills leveranserna var framme och varorna lastades ut av lokal FN-personal.

Hamas hade vid flera tillfällen genast lagt beslag på varorna, avsedda för civilbefolkningen. Ibland hade Hamas sålt varorna mot högstbjudande. AP och andra nyhetskällor i staden Gaza bekräftade dessa uppgifter. Israel har inlämnat protester till FN, men inte avbrutit leveranserna.

De israeliska styrkorna ryckte ytterst försiktigt fram i Gaza: många hus var minerade. Till synes oskyldiga föremål som lösa murstenar, filtar och grytor – till och med leksaker – var anslutna till sprängladdningar eller var i själva verket försåtsminor.

Det framgick av andra rapporter att de israeliska marktrupperna befinner sig i nästan ständig rörelse. Gazaremsan är delat mitt itu för att förhindra att Hamas flyttar styrkor och vapen från den ena halvan till den andra. Det innebär att israeliska marktrupper är tillbaka vid Medelhavsstränderna norr och söder om Gaza City. Israelerna uppehåller sig sällan mer än några minuter på ett och samma ställe – allt för att undvika att hamna i bakhåll eller ge Hamas tid nog att rikta pansarbrytande projektiler och andra tyngre vapen mot israelerna.

Ashkenasi erkände under sammanfattningen att armén tagit färre Hamas-fångar än man hoppats. Han sade också att Hamas stora enheter gömmer sig närmare centrum eller under jord. Man kan alltså inte hävda att ett verkligt avgörande nåtts. Hamas har fått sig en allvarlig knäck, men rörelsen var inte besegrad i militär mening. Ashkenasi tillade att Hamas ändå vid det här laget måste ha fått klart för sig att sju års raketkrig mot civilbefolkningen i sydvästra Israel skulle få svåra konsekvenser om det fortsatte.

Antalet raketangrepp in i sydvästra Israel på tisdagen var det lägsta hittills sedan kriget började: tolv raketer slog ner nära de vanliga målen i och kring staden Sderot. En raket exploderade intill en skola i staden Ashkelon med stor förstörelse som följd. De personer som råkade vara i närheten fördes till sjukhus med så kallade chockskador – apati och tillfällig oförmåga att ta hand som sig själva.

Förhandlingarna om en vapenvila rör sig framåt “några få centimetrar om dagen”, rapporterade en israelisk källa på tisdagskvällen. Hamas visar en viss vilja att gå medlaren Egypten till mötes, men samtalen i Kairo segar sig fram, därför att man är helt oense om villkoren för vapenvilan. Hamas vill ha ett eld upphör, men inte förrän den israeliska armén dragits bort från Gaza till sista man. Egypten avvisar villkoret. Den israeliske chefsförhandlaren Amos Gilad har inte återvänt till Kairo. Han väntas inte dit förrän tidigast på torsdag.

De israeliska ledarna vill att offensiven mot Hamas fortsätter åtminstone fram till nästa tisdag, då Barack Obama tillträder posten som USA:s president. “Och sen får vi se.”

Hillary Clinton, USA:s utrikesminister från och med nästa vecka, gjorde helt klart på tisdagen att USA inte har några planer på att inleda politiska samtal med Hamas. Hon talade inför den amerikanska senatens utrikesutskott.

Clinton betonade att Hamas först måste tänka om och erkänna Israels rätt att existera och genast inställa raketkriget mot civilbefolkningen i sydvästra Israel – helt enkelt avsluta våldet. Hon betonade att både hon och USA:s tillträdande president hade “stor sympati och förståelse” för Israels rätt till säkerhet och trygghet. Hon bortsåg inte från den palestinska civilbefolkningens nöd och inte heller från palestiniernas legitima intressen, men det var uppenbart att hon inte betraktade Hamas som en fredspartner.

 

2009 Richard Haas. http://www.dickhaas.com/ /Maria

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.