Terror /Mellanöstern

Ambassadör Gabriella Shalev i Säkerhetsrådet 14/1-09

Uttalande av Ambassadör Gabriela Shalev, Permanent representant för Israel i FN

FN:s Säkerhetsråds debatt om “Försvarande av civila i en beväpnad konflikt”

New York, 14 januari, 2009

Den här debatten avser säkert att ta upp många frågor som relaterar till skydd av civila i en beväpnad konflikt. Alla frågor är viktiga. Det finns emellertid ett större hot, ett uttalat hot mot civila, som detta råd inte kan bortse ifrån.

T E R R O R I S M

Terrorism är ett enormt hot mot civila i en beväpnad konflikt. Terrorism gör att civila blir måltavlor, sköldar och vapen. “Agerande, metoder och terroraktiviteter i alla dess former och manifestationer är aktiviteter som är avsedda att förstöra mänskliga rättigheter” Så säger FN klart och tydligt.

Det finns inget där detta är mer tydligt än i Hamas terroristkrig mot israeliska civila och mot det palestinska folket. Det är mot israeliska civila som Hamas raketer regnat under 8 år. För mer än 1 miljon israeler har vardagslivet inneburit raket- och granatattacker mot deras hus, skolor, dagis, marknader och allt civilt liv.

Dessa attacker är inte urskillningslösa attacker: Hamas attacker är mycket avsiktliga – riktade avsiktligt mot civila – män, kvinnor och barn. Dessa attacker dödar och lemlästar israeler, skapar en mardröm; en mardröm som tvingar Israel att agera i självförsvar.

När Hamas avfyrar dessa raketattacker gömmer de sig bakom palestinska civila, fullt medvetna om att de sätter dem i fara. Civila offer i Gaza, som ett resultat, är de hjärtskärande konsekvenserna och det är Hamas terroriristaktioner som bär fullt ansvar.

Hamas gömmer vapen och explosiva ämnen i moskéer och använder minareterna för att avfyra raketerna. Vad är det för människor, måste vi fråga oss, som använder ett bönehus som en vapendepå? Svaret är: Hamas terrorister.

Bevisen mot Hamas är bindande. Hamas terrorister avfyrar raketer från skolgårdar och riggar palestinska skolor med explosiva ämnen. Hamas terrorister och ledare gör kontor i källare i Gazas största sjukhus, Shifa. Hamas krigare och medlemmar har satt på sig läkarrockar för att försöka smälta in bland de civila på sjukhuset.

Vad är det för människor, måste vi fråga oss som använder sjukhus för att gömma sig bakom skadade civila?

Svaret är detsamma: – Hamas terrorister.

Sedan Israel underlättat för transporter av humanitär hjälp till Gazaremsan har mer än 800 lastbilar med totalt 25 000 ton varor fraktats – det finns förfärliga och upprepade rapporter om att Hamas terrorister har beslagtagit varorna, distribuerat dem bland sina egna medlemmar och supporters och sålt det som varit kvar till utarmade civila.

Vad är det för människor, måste vi fråga oss, som konfiskerar humanitära förråd från civila i en konfliktzon?

 

 

Svaret är detsamma igen: – Hamas terrorister.

Det är Hamas och terrorister som de som ser de civila inte som en befolkning som ska undvikas i en beväpnad konflikt men som en befolkning som ska exploateras i en beväpnad konflikt.

Vi måste använda dagens debatt till att försäkra att vi fördömer den skada som terrorismen orsakar civila. Under senare år har fler civila dödats, lemlästats och skadats av terrorister än av legitima beväpnade styrkor.

Vi måste agera mot terrorister och deras inhumana metoder. Om vi inte gör det bara för att terroristerna använder civila som skydd skulle det vara en inbjudan till varje terroristgrupp i världen att ha sina kontor inne i sjukhus eller dagis. Hamas skamliga och cyniska användande av civila är ett skrämmande exempel på vad terrorismen utkräver av alla civila. När civiliserade människor ser på barn ser deframtiden. När terrorister ser på barn ser de måltavlor och mänskliga sköldar. Detta råd får inte erbjuda skydd för dem som drar in civila i beväpnade konflikter.

Källa: Statement by Amb Shalev to the UN Security Council och Israels Ambassad, Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.