Terror /Israel, Iran….?

th_lightofjesus.jpg 

MIDEAST) Raketer sköts från Libanon återigen och slog ned i norra Israel. Det kan vara en varning. Det kan vara en enstaka händelse. Men en sak är säker: Målet är Israel, men raketuppskjutningen kommer från Teheran.

Av de tre Katyusha-raketerna som detonerade i norra Israel på torsdagen slog en genom taket på ett vårdhem. Misstankar finns att attacken kom från en av Hamas hjälptrupper som med föråldrade raketer hoppades att provocera fram ett svar från Israel.

Attacken påminner om Hizbollahs massiva raketbeskjutning under 2006 med samma slags missiler väcker fortfarande frågan om var FN: s fredsbevarande styrkor befinner sig, och om detta handlade om ett par lös kanoner. Hur kunde någon transportera raketer in i Libanon och avfyra dem utan Hizbollahs kunskap och tillstånd?

Det kan vara så att denna incident ville tala om för Israel att det nog är bäst att se efter vad som händer i norr, innan man går alltför långt in i Gaza. Det kan också ha varit en påminnelse om att medan Hizbollah är upptagen med att befästa sin politiska makt i Libanon [inför valet under våren], så finns man ändå på plats i stridsberedskap redo att slå till på order från Teheran.

Mullorna är i själva verket djupt involverade i Gaza-kriget. Iran har försett Hamas med utbildning och vapen för den nuvarande konflikten med Israel. Raketerna som Hamas har avfyrat hittills omfattar mer än bara hemmagjorda Kassamraketer. Vissa har nått sina mål mer än 38 km in i Israel och förstört byggnader i de södra israeliska städerna Ashdod och Beersheba.

Enligt den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet var de raketer som drabbade Beersheba transporterade från Sudan, genom Sinai och sedan insmugglade in i Gaza genom tunnlar under gränsen mot Egypten. Israeli Intelligence and Terrorism Center rapporterar att Hamas smugglat minst 80 ton sprängämnen inklusive ett okänt antal raketer in i Gaza sedan juni 2007.

Detta är inget nytt. Under 2002 grep Israel en palestinsk sjökapten på ett fartyg med destination Gaza vilket transporterade 50 ton iranska missiler, granatkastare, gevär och ammunition. Under 2006 anklagade Ahmed Aboul, Egyptens utrikesminister, Iran för att ligga bakom Hamas våldsamma övertagande av Gaza. Hamas kan ha varit isolerat från omvärlden, men Iran gav Hamas $ 50 miljoner [395 miljoner svenska kronor] i stöd under 2006. I mitten av 2007 uppgick det iranska stödet till $ 120 miljoner [949 miljoner svenska kronor] med löften om ytterligare $ 250 miljoner [1 miljard 980 miljoner svenska kronor] exklusive iranska vapen och utbildning.

London Sunday Times publicerade – mars 2008 – en intervju med en av Hamas högsta ledare i Izzedine al-Qassam Brigades, den militära grenen av Hamas, som Iran håller på att förvandla till en disciplinerad armé likt Hizbollah. “Vi har skickat våra soldater till Iran på sju ‘utbildningar’, säger han. “Under varje utbildning och kurs får gruppen träning som kommer att öka vår förmåga att strida.”

Vid den tidpunkten hade cirka 150 medlemmar av Qassam Brigades gått igenom utbildningen i Teheran, där de studerade allt från 45 dagar till sex månader på en sluten militärbas som drivs av Quds force of Iran’s Revolutionary Guards.

De mest lovande medlemmarna i varje grupp får stanna längre för avancerad utbildning och återvänder som utbildare själva. Enligt Hamas befälhavare hade ytterligare 650 då fått utbildning i läger i Syrien under instruktörer som fått utbildning i Iran.

Terrorismexperten Walid Phares säger: “Striden i Gaza handlar om Irans konfrontation med Israel och kanske med USA globalt. En global strategisk tolkning leder oss till slutsatsen att – precis som vi såg i Libanon under 2006 – Teheran drar i trådarna och gör det väldigt smart.”

Försöken att få till stånd den vanliga papperstunna vapenvilan och fortsätta på den givna Road Map-processen är enbart försök att behandla symptomen och inte sjukdomen. Hamas och Hizbollah är bara bulvaner för Iran. Inte förrän man tar itu med Iran kommer det att finnas någon fred för vare sig Israel eller USA.

Källa Ledare: IBD Editorials (090108) Översättning: Dag Selander http://www.missionxp.webblogg.se/index.html

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.