Talvärden/ Talvärdet 12

 bible70a3.gif

Talet 12 –  Talet för fullkomligt regentskap.

* 12-talet är ett perfekt tal. Det är talet för Guds utvalda. Det betecknar fulländat ledarskap och finns som en faktor i bibliska uttryck för gudomlig ledning och regering.

Några 12-tal i G T:

Från Set till Noa är det 12 släktled. Från Sem till Jakob är det 12 släktled. De tolv sönerna till Jakob bildade Israels nation. Antalet på de domare, som uppträdde som frälsare av Israel under domartiden var 12. Översteprästen hade 12 ädelstenar på bröstskölden som representerade Israels tolv stammar inför Guds ansikte.

Altaren för offer och tillbedjan byggdes av 12 stenar. Måtten på Salomos tempel är multipel av 12 . 12-talet var den dominerande faktorn på måtten i Salomos tempel medan multiplar av 5-talet, nådens tal, var de dominerande måtten av tebernaklet. 5-talet ger uttryck för nåden som skiner från tabernaklet medan 12-talet är ett uttryck för den härlighet som strålade från Israel och dess gudomliga ledarskap.

12-talet i NT:

Jesus var 12 år vid sitt första besök i Jerusalem. Jesus utvalde 12 lärjungar att bli apostlar. Jesus lovade att de skulle få sitta på 12 troner och döma Israels 12 stammar. /Matteus 19:28/ I Matteus 25:53 talar Jesus om 12 legioner änglar. Det visar att även i  änglavärlden är 12-talet ett uttryck för gudomligt ledarskap. De 12 apostlarna byggde upp det gudomliga ledarskapet i Guds församling i världen. Det finns 12 “låt oss” i Hebréerbrevet.

12-talet i Uppenbarelseboken:

Den solklädda kvinnan har 12 stjärnor i kronan på sitt huvud, vilket symboliserar det nationella Israel. 12.000 från varje stam stäm stämplas med Guds sigill, vilket skyddar dem från vreden över de ogudaktiga. Det NYA Jerusalem blir en 4-kant av 12 tusen stadier och dess mur var 144 (12×12) alnar. I det NYA Jerusalem blir det: 12 grundstenar med namnen på Lammets 12 apostlar. 12 portar med namnen på Israels stammar. 12 änglar bevakar portarna. Det NYA Jerusalem blir ett centrum för den gudomliga regeringen på den NYA jorden genom Guds utvalda folk, uppståndelsefolket.

Ni kan se i texten hur uträknat allt är av en himmelsk Gud.

Texten ovan är från boken Daniels visioner och Apokalyps av Nils Ibstedt. /Maria

One thought on “Talvärden/ Talvärdet 12

  1. Tack Maria för det fantastiska arbetet som lagt ner i detta och mycket mycket intressant är det!
    Kram från Kyllikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.