Falska profeter: “Simoni”- att betala för andlig kraft och positioner/ t ex trollkarlen J Garnfeldt/ Artikel från Bibelfokus lär människor om villoläror

search_1443362748 Marias-2737

”Simoni” – att betala för andlig kraft

och positioner

Skrivet av Lennart – 23 augusti, 2013 – 22:51

Har du läst om trollkarlen Simon i Apostlagärningarna? Detta var en man som sysslade med trolldom men som blev intresserad av den kristna tron, inte minst för att han såg vilken kraft som Gud genom sin Ande hade utrustat apostlarna med. Simon försökte då med pengarnas hjälp skaffa sig den kraft som han såg hos apostlarna. Vi skall läsa om detta här:

Apg 8:9-13, 18-24: Men i staden fanns en man vid namn Simon som bedrev trolldom och hade slagit folket i Samarien med häpnad. Han sade sig vara något stort. Alla, både små och stora, höll sig till honom och sade: “Han är den Guds kraft som man kallar Den stora kraften.” De hade hållit sig till honom, därför att han under lång tid hade bländat dem med sina trollkonster. Men när de nu trodde på Filippus som predikade evangelium om Guds rike och Jesu Kristi namn, döptes de, både män och kvinnor. Också Simon kom till tro, och sedan han blivit döpt höll han sig till Filippus. Han blev mycket häpen, när han såg de stora tecken och kraftgärningar som utfördes.
När Simon såg att Anden gavs genom apostlarnas handpåläggning, kom han till dem med pengar och sade: “Ge också mig denna kraft, så att den jag lägger händerna på får den helige Ande.” Petrus sade till honom: “Till fördärvet med dig och dina pengar, eftersom du menar att Guds gåva kan köpas för pengar. Du har inte någon del eller lott i den här saken, eftersom ditt hjärta inte är uppriktigt inför Gud. Vänd dig därför bort från din ondska och be till Herren. Kanske skall han förlåta dig vad du tänker i ditt hjärta. Jag ser att du är förgiftad av bitter galla och bunden med orättfärdighetens band.” Simon svarade: “Be ni för mig till Herren, så att inget av det ni har sagt kommer över mig.”

Det finns ett svenskt ord för den typ av ”affärsuppgörelse” som Simon trollkarlen försökte sig på och för sådan mentalitet, och det ordet är simoni. Ordet härstammar alltså från denna text i Apostlagärningarna och syftar just på Simon och hans agerande. Simoni betyder: att handla med andliga ämbeten, positioner och kraft. Även om ordet simoni främst syftar på handel med andliga ämbeten (så som var en standard i den Katolska kyrkan under en lång tid – och vem vet, kanske är idag också?) så kan vi också tänka oss att simoni syftar på en läggning/ett begär att vilja skaffa sig andliga fördelar/krafter genom att betala för sig. Det handlar om att man på något sätt är beredd att betala för kunskaper, metoder, trix, etc, som kan ge tillgång till dessa positioner och krafter.

Simoni i vår tids kristenhet
När man stillar sig en stund och begrundar detta med simoni, så tycker i vart fall jag att en stor del av kristenheten drabbats av denna mentalitet och handel. Vi ser det kanske främst i den uppsjö av ”hur-du-gör-böcker” som säljs i kristna bokaffärer. Simoni kännetecknar också många bibelskolor idag. Men många betalar inte sällan stora summor för att åka över till t.ex. USA för att ”hämta hem DET”. Detta ”DET” är något odefinierat som ofta kallas för ”smörjelse”. Det kan ju inte handla om den Helige Ande för han finns redan här i Sverige, och det är enligt Bibeln bara att be så skall en sant troende få den Helige Ande (Luk 11:13). Så detta ”DET” är uppenbarligen något som är främmande för sann kristen tro.

Vad som ofta saknas oss kristna är tålamod. Vi kanske inte får vad vi ber om direkt på sekunden, kanske inte samma dag, kanske inte samma månad, kanske inte samma år. Denna otålighet kan i värsta fall bli till en snara runt foten för oss. Men Gud har i sitt Ord lovat att den som ber om den Helige Ande skall få del av honom och allt det han har med sig. Krångligare och dyrare är det inte. Vi behöver alltså bara tålamod för att invänta den Helige Ande, och det ser vi något av i detta bibelord:

Apg 1:4-5: ”Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har utlovat, det som ni har hört av mig. Ty Johannes döpte med vatten, men ni skall om några dagar bli döpta i den helige Ande.”

Jesus sa inte till lärjungarna att läsa en särskild bok, att ta sig någon särskild stans eller söka upp någon särskild person för att bums få del av den Helige Ande. De skulle istället invänta rätt tid, och sedan skulle detta komma dem till del från ovan. Helt gratis dessutom; ingen simoni här inte!

Trollkarlarna – framgångsförkunnarna
Nu är det ju inte så att simoni endast drabbar fotfolket. Egentligen börjar simoni-smittan hos förkunnare som reser iväg och betalar för att få del av kunskaper, positioner, kraft, osv. Somliga åker till Bill Johnsons bibelskola i Redding, Kalifornien. Det är populärt idag. Förr åkte många till Kenneth Hagins bibelskola i Tulsa, Oklahoma. En del nöjer sig med att gå på Arkens eller Livets Ords bibelskola i Sverige. Eller minns hur massvis av förkunnare drog i väg till Lakeland sommaren 2008 när Todd Bentley skrek ”come over and get it!”. Hur som helst är målet det samma: att lära sig hur man gör, att få del av ”hemliga” kunskaper, att få del av kraften, osv, så att den egna tjänsten kan blomstra. Det här är vad jag kan se inget annat än ren skär simoni! Och det smittar, var så säker. För när dessa förkunnare sedan släpps lösa i kristenhet så sprids simonin snabbt vidare till alla andra som också vill behärska kunskaperna och krafterna (”hur man gör för att bota sjuka” etc), precis som med Simon trollkarlen. Inte sällan uppmanas mötesdeltagarna att ”så in” pengar i verksamheten för att bli välsignade och få skörda hundrafalt tillbaka. Sådan förkunnelse vädjar alltså till människans låga begär och självcentrerade ”köttsliga” sidor.

Trollkarlen Jens Garnfeldt
Ett färskt exempel på en sådan här ”trollkarl” och simoni-förkunnare är den danske framgångsförkunnaren Jens Garnfeldt och hans ”mirakelmöten” i Citykyrkan i Älmhult som sänds i TV-kanalen Kanal 10. Dessa möten startades den 19 augusti 2013 och Jens Garnfeldt har sagt att de gärna får hålla på ända till julen 2013, för ”hela Norden skall få del av smörjelsen”. Garnfeldt har också triumfartat kallat denna mötesserie för ”The Älmhult outpouring”, och i Kanal 10 ropar man därför precis som i The Lakeland outpouring: ”Kom hit och hämta hem det!” – samtidigt som man vädjar om gåvor.

”Trollkarlen” Jens Garnfeldt har som alla dessa trollkarlar betalt för sina kunskaper då han gick två år på Livets Ords bibelskola i mitten av 80-talet. Sedan har han uppenbarligen studerat hur de riktigt stora trollkarlarna gör. Man ser nämligen att mycket av hans teknik och uttryck är direkt kopierat från Benny Hinn och Rodney Howard Browne (Jens Garnfeldt har även av Rodney Howard Browne erhållit titeln “Doctor of Divinity” vilket vanligen översätts med “teologie doktor” – men möjligen avser de faktiskt “doktor i gudomlighet” vilket ligger mer i linje med deras förkunnelse). Med dessa kunskaper i bagaget har sedan Garnfeldt startat sin egen verksamhet som heter Köpenhamns bibelträningscenter (KBC). Budskapet är samma gamla framgångsteologi/trosförkunnelse som Kenneth Hagin släppte loss i mitten av 1900-talet och som sedan fördes över till Sverige av inte minst Ulf Ekman under 1980-talets början. Budskapet är att ”alla kan bli helade och friska och leva i framgång och ekonomiskt överflöd bara man tror” – och betalar en slant. Och den andlighet som Jens Garnfeldt släpper loss är samma osunda andlighet som flödade över kristenheten i Toronto, Pensacola, Lakeland och på många andra håll. Det är frågan om s.k. ”holy drunkness” med bisarra manifestationer som fullkomligt saknar stöd i Bibeln och därmed saknar anknytning till den bibliske Helige Ande. När man menar att sådana här sjuka manifestationer är från den Helige Ande, är detta det närmaste ”hädelse av den Helige Ande” som jag kan komma på!

Du kan se något av hur Jens Garnfeldt agerar i denna video på YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=rh4OmJOAkQs

Tycker du hans agerande är helt okey? I så fall har du tyvärr fått helt fel uppfattning om vad sann, bibelförankrad kristen tro är för något. Tycker du det här är förfärligt? Bra, för det är det helt klart. Men ännu värre är att det här är exakt vad som erbjudits under många, många år i trosförkunnelseförsamlingar som t.ex. Livets Ord och Arken. Och nu är många traditionella frikyrkor smittade av samma sminoni och tillhörande förkunnelse. Det sprids ännu bredare via organisationer som t.ex. New Wine. Jens Garnfeldt är bara ytterligare nytt avsnitt i denna dunkla följetång, och han är en helt naturlig frukt av Ulf Ekman och hans undervisning – även om herr Ekman själv av strategiska skäl är lite mer polerad idag.

Dessa förkunnare talar vitt och brett om väckelse, frälsning, evangelium och om vad Gud/Jesus har gjort för oss, men om du lyssnar noga så hör du att deras evangelium är något helt annat än Bibelns evangelium. Du kommer aldrig att få höra det fulla och sanna evangeliet från förkunnare som dessa, för de har inte detta evangelium med sig! Vad kommer Jesus att säga till många av denna sortens förkunnare? Jo, detta: ”Jag har aldrig känt er!” (Matt 7:23)

Men är detta ändå inte från Gud?
Nej, jag är fullt övertygad om att sådant som Jens Garnfeldt och alla andra förkunnare i denna genre för fram INTE är från Gud på något sätt! Jag grundar den bedömningen på följande:

 • De har ett annat evangelium än Bibelns.
 • De talar om en annan Jesus än Bibelns Jesus.
 • De kommer med en annan ande än den Helige Ande.
 • De för fram en mängd villoläror som är kraftigt i strid med Bibelns undervisning.
 • Deras glamourösa livsstil avlöjar dem. Korset finns inte med i deras eget liv eller i förkunnelsen.
 • Den mogna frukten av deras verksamhet är att många människors liv – förr eller senare – kraschlandar på många olika sätt (skilsmässor, splittring i församlingar och familjer, psykiska sjukdomar, andlig utbrändhet, tappad tro, kraftlös tro, skuldsättning…).
 • Och de sätter full rulle på simonin!

Omvänd dig!
Mentaliteten bakom simoni är inte förenlig med kristen tro. Sann kristen tro handlar inte om att bli en andlig expert som själv kan kontrollera tillvaron. Sann kristen tro handlar istället om att vara ett Guds barn som lever i förtröstan till Gud och hans enkla ledning genom den Helige Ande. För det livet behövs egentligen ganska lite kunskaper. Det är när vi trasslar till den kristna tron som vi behöver mer undervisning för att trassla ut oss. Om du tillhör dem som sysslat med simoni så vill jag avslutningsvis påminna om Petrus ord till Simon trollkarlen:

Apg 8:22: ”Vänd dig därför bort från din ondska och be till Herren. Kanske skall han förlåta dig vad du tänker i ditt hjärta.”

Läs även nedanstående texter för att få en bättre förståelse av det jag skrivit ovan:

/Lennart  http://bibelfokus.se/simoni

 

*http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17732281.ab

Tack Lennart för denna artikel, den är så nödvändig för människor att ta del av!/Maria

 

 

2 thoughts on “Falska profeter: “Simoni”- att betala för andlig kraft och positioner/ t ex trollkarlen J Garnfeldt/ Artikel från Bibelfokus lär människor om villoläror

 1. Man vill visa vilken makt man FÅTT från Gud! Att man lever ett liv i manifestation av mäktiga andar, man vill ha respekt och avgudande. Man vill visa sig stor. Men man gör bort sig totalt. Man blir så eggad av sitt eget jag.Man vill visa hur mycket man minsann kan! Lögner och lögnare finns det gott om.
  Den enda makt som är att räkna med det är GUDS MAKT OCH KRAFT och den kan INGEN människa ta! eller åberopa som sin.Den som inte känner Gud eller frälsningen eller allt annat som man lär sig i helgelse, den gör sådana fel, det är egot som inte kan få nog och pengar som man är ute efter. Ja allt står ju i artikeln, som man bör veta. Vi kan tacka Lennart som skrev den för många att förstå.
  /Maria

  http://www.youtube.com/watch?v=4_kxHwAGIs0&feature=share&list=PL9C9B8BC18F644783 ATT ÄLSKA JESUS och att gå i tro.

 2. Har inte funderat på det så mycket, men tanken att själv befalla andar och väcka döda och personligen visa sin makt över människor är lite bisarrt när det levs ut så bokstavligt som hos “trollkarlarna” i kyrkorna. Normalt brukar man ju försöka skydda sitt maktbegär och hänvisa till lagar och normer, tävlingar och karriärer. Inte att skrika på en person tills den ramlar baklänges! Det är inte så vanligt bland vuxna människor.

  Undrar varför kristna är så fixerade vid att någon måste visa MAKT och att Gud ska MANIFESTERAS på gudstjänsten? Är det nödvändigt att väggarna ska rasa för att en människa ska ta emot nåd för sina synder och tacka Herren för det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.